Νίκος Δένδιας: «Η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι όρος για την εθνική μας επιβίωση»
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε το νέο κτίριο της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου και τη Μονάδα «1864» στο στρατόπεδο «Παπάγου».
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε το νέο κτίριο της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου και τη Μονάδα «1864» στο στρατόπεδο «Παπάγου».
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού αμυντικού συστήματος, με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή θωράκιση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρέστη στην επίσημη τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Πληροφορικής – Κυβερνοχώρου (ΔΙΠΛΗΚΥΒ) στο Στρατόπεδο «Παπάγου» στην Αθήνα. Η νέα αυτή δομή, η οποία αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, στεγάζει πλέον και τη μάχιμη αιχμή του συστήματος, την ειδική Μονάδα «1864».
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Δένδιας περιέγραψε με σαφήνεια το όραμα της «Ατζέντας 2030», η οποία στοχεύει στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων από μια απλή παράταξη στελεχών και συστημάτων σε έναν υπερσύγχρονο μηχανισμό διασύνδεσης αισθητήρων.
Όπως εξήγησε, ο κόσμος έχει αλλάξει και η αλλαγή των πάντων αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η αρχή έγινε με τη σύσταση του Σώματος Πληροφορικής, το οποίο στελεχώνεται ήδη από τις πρώτες σειρές αξιωματικών της ΣΣΑΣ, οι οποίοι αποτελούν τους μαχητές του 4ου επιπέδου της «Ασπίδας του Αχιλλέα», η οποία εκτείνεται από τη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα, μέχρι τον κυβερνοχώρο και το διάστημα.
Το ψηφιακό πλέγμα και η αυτοματοποιημένη άμυνα
Η Μονάδα «1864» ενσωματώνει προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας την επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων και την αυτοματοποιημένη εκτίμηση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με τις Μονάδες Ηλεκτρονικών Πληροφοριών «1821», Διαστημικών Εφαρμογών «1912» και Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές «1947», δημιουργεί ένα αδιαπέραστο πλέγμα προστασίας του κράτους και των κρίσιμων εθνικών υποδομών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι πόλεμοι διεξάγονται πρωτίστως στο ψηφιακό μέτωπο»
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς τον Αθανάσιο Λασκαρίδη για την ολοκλήρωση του κτιρίου των 2.500 τ.μ. σε χρόνο εξπρές, ενώ σημείωσε ότι ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός προέρχεται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.
Στην τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου» έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, καθώς και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Μετά το πέρας των εγκαινίων, ακολούθησε επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου της νέας μονάδας.
Στο Στρατόπεδο «Παπάγου» με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη @PrimeministerGR, στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Πληροφορικής – Κυβερνοχώρου (ΔΙΠΛΗΚΥΒ), που αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Μια δομή που στεγάζει έναν ενιαίο… pic.twitter.com/80Cd9bov62
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 22, 2026
ολες οι ειδησεις
- Δολοφονία στις Σέρρες: Οι σφυριές στον 68χρονο και το άλλοθι της διάρρηξης – Ύποπτος ο γιος του
- HΠΑ: Μαζική κυβερνοεπίθεση στα συστήματα ύδρευσης – Υποψίες για εμπλοκή του Ιράν
- Μπαράκ Ομπάμα: Η τρυφερή ανάρτηση της Μισέλ για τα 65α γενέθλιά του
- Στην Αθήνα για την ΑΕΚ ο Μίλαν Βιτάλις – Υπογράφει τετραετές συμβόλαιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr