current views are: 78

21 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση18:51

Νηνεμία στο μεταναστευτικό «έδωσε» ο Ερντογάν στον Μητσοτάκη – Tι θα πει στην ομιλία του το βράδυ από το βήμα του ΟΗΕ

Το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στο Αιγαίο θα είναι στον πυρήνα της κεντρικής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Δημοσίευση 18:51’
Μητσοτάκης

Το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στο Αιγαίο θα είναι στον πυρήνα της κεντρικής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων στο Αιγαίο θα είναι στον πυρήνα της κεντρικής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποψινή ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το σπουδαιότερο απτό συμπέρασμα από τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στο Turkey‘s House στο Μανχάταν.

Ανώτερες κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν χθες ότι ο τούρκος ηγέτης άκουσε με προσοχή τον Έλληνα Πρωθυπουργό και υποσχέθηκε συνεργασία στο συγκεκριμένο πεδίο καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά από την αρχή του καλοκαιριού θυμίζουν εποχές πριν το 2019. “Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε βάρκες στο νερό και σε αυτό έχει ρόλο και η Τουρκία” φέρεται να είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο επίσης συζητήθηκε, η ίδια πηγή σημείωσε πως θα ήταν αμοιβαία ωφέλιμο και για τις δύο χώρες και για την Ε.Ε. η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας αλλά και καλλιέργειας αυτών των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα δυσχεράνουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων και γεγονότων που στιγμάτισαν το πρόσφατο παρελθόν.

“Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές” ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

Η επόμενη μέρα – Το χρονοδιάγραμμα

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει

  1. Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο.
  2. Τη θετική ατζέντα των υφυπουργών Εξωτερικών.
  3. Τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και
  4. Τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορά στο Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έκανα τις σχετικές δηλώσεις. Οι συνομιλίες (με τον Πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει».

«Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό για το Κυπριακό ζήτημα», ανέφερε πριν λίγο σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνοδεύεται από το σχετικό βίντεο, ο πρωθυπουργός.

Το υπουργικό συμβούλιο

Τα θετικά νέα που προέκυψαν από τη συνάντηση θα “μεταφερθούν” και στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας όπου το Μεταναστευτικό θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς Μετανάστευσης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας να ετοιμάσουν προτάσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το 2023, συνολικά, οι μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται είναι υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος. Το πρώτο 8μηνο πέρυσι, τα ελληνικά σύνορα είχαν διέλθει 4.124 μετανάστες με τον ίδιο αριθμό, φέτος, να φτάνει τους 9.467.


σχετικα αρθρα