current views are: 62

2 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:12

Σκηνές… ροκ στη Βουλή με φόντο το νομοσχέδιο για την Υγεία – «Το ΕΣΥ ενδυναμώνεται» – «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα»

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως: «Οι υγειονομικοί δεσμεύονται για συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Δημοσίευση 07:12’
ΕΣΥ

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως: «Οι υγειονομικοί δεσμεύονται για συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου».

Σκηνές… ροκ στο πεδίο της δημόσιας Υγείας με αφορμή το νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου και έδρα τη Βουλή, το οποίο εξετάζει την επόμενη μέρα του ΕΣΥ.

Το ΕΣΥ ενδυναμώνεται δηλώνει η κυβέρνηση εκφράζοντας αποφασιστικότητα να προχωρήσει το νομοσχέδιο-επί ποδός πολέμου οι υγειονομικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διαλύει τη δημόσια περίθαλψη για χάρη ιδιωτών.

Η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ένα πρόσθετο μηνιαίο επίδομα 250 ευρώ για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, προβλέπεται, σύμφωνα με όσα αναφέρει, αύξηση των αποδοχών που αφορούν γιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ, βελτίωση και αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου για το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.

 Τα σημεία όμως που άνοιξαν το μέτωπο της σφοδρής σύγκρουσης, αφορούν τη:
-δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές
-πρόβλεψη για προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης

Η σκληρή κόντρα, μεταφέρθηκε και στο κοινοβούλιο, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση,

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: «αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει την υγεία μπροστά, ενώ εσείς ζείτε στο 1983».

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Έρχεστε να διαλύσετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο, να ιδιωτικοποιήσετε το ΕΣΥ, παρά το ότι πέρασε μια πανδημία πριν».

Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως: «αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Όχι κύριοι δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Επικαλείστε ένα σύστημα υγείας που ίσχυε πριν από 40 χρόνια». Eπίσης ανακοίνωσε πρόσθετο μηνιαίο επίδομα 250 ευρώ για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας τόνισε: «Θα έρθουμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική, η οποία θα έχει σαν στόχο ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ δίπλα στον πολίτη, ένα νέο ΕΣΥ, αφότου όμως μια νέα κοινοβουλευτική προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε αυτήν εδώ την Αίθουσα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διότι αυτός ο τόπος πλέον διψά για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι: «Στο βωμό της εξυπηρέτησης μικρών και μεγάλων συμφερόντων θυσιάζεται το ΕΣΥ και μαζί η κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως: «Πάρτε πίσω χωρίς πολλά λόγια το νομοσχέδιο που φέρατε για την δευτεροβάθμια υγεία. Έχει απορριφθεί από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό κόσμο». Επίσης ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε από τη συγκέντρωση των νοσοκομειακών: «το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί απ´ το ελληνικό κοινοβούλιο, πρέπει να απορριφθεί απ’ όλες τις πτέρυγες, έχει απορριφθεί απ’ τον ίδιο τον ελληνικό λαό και απ’ το σύνολο των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέστρεψε το εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Μητσοτάκης Α.Ε. επιλέγει, να δολοφονήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Οι ενώσεις των υγειονομικών χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο, ταφόπλακα για το ΕΣΥ», σχολίασε ο Μιχάλης Γιαννακός πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε πως: «Οι υγειονομικοί δεσμεύονται για συνέχιση των κινητοποιήσεων απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου».


σχετικα αρθρα