current views are: 115

21 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση07:39

Νταβός 2023: Τα κουτσομπολιά, τα πάρτι και οι Ζελένσκι – Από rockstars και super models μέχρι την παγκόσμια οικονομική ελίτ

Το Νταβός 2023 είναι διαφορετικό από την διοργάνωση πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας — οι Ρώσοι δεν είναι πλέον προσκεκλημένοι και με την εξαφάνισή τους έχει φύγει το «εξωτερικό Νταβός» των ολιγαρχών της Μόσχας

Δημοσίευση 07:39’
davos 2023

Το Νταβός 2023 είναι διαφορετικό από την διοργάνωση πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας — οι Ρώσοι δεν είναι πλέον προσκεκλημένοι και με την εξαφάνισή τους έχει φύγει το «εξωτερικό Νταβός» των ολιγαρχών της Μόσχας

Όταν ο Klaus Schwab ίδρυσε την ετήσια συγκέντρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός το 1971, ο νεαρός Ελβετός επιχειρηματίας γοητεύτηκε από τις δυνατότητες της παγκοσμιοποίησης στο φόντο του Ψυχρού Πολέμου και των γεγονότων που οδήγησαν στο σοκ της τιμής του πετρελαίου. Περισσότερα από 50 χρόνια αργότερα, πολλές ανησυχίες στη φετινή ετήσια συνάντηση απηχούν παρόμοιες αβεβαιότητες – τους κινδύνους του πληθωρισμού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εμπλοκής με απολυταρχίες, πώς να αντιμετωπίσουμε έναν «καυτό» πόλεμο στην Ουκρανία και τις αποσπασματικές προοπτικές για τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου .

Ο Schwab, δημιούργησε ένα μεγαθήριο που φέρνει τους παρευρισκόμενους από όλο τον κόσμο με ιδιωτικό τζετ ή με ορεινό τρένο σε μια πόλη των Άλπεων για σκοπούς που συνδυάζουν το συγκεκριμένο και το ασαφές και το «πνεύμα του Νταβός» – ένα μείγμα υψηλών δεσμέυσεων για βελτίωση της κατάστασης του κόσμου και πολύ χρόνο διακοπής για τη δικτύωση και την κάλυψη της διαφοράς. Για μια ομάδα παικτών του «εσωτερικού Νταβός» – συμπεριλαμβανομένου του Marc Benioff, του ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Salesforce, του πρώην αφεντικού της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney και των Blairs – το Νταβός είναι το «θρησκευτικό προσκύνημα» που «ξεκινά» τη χρονιά.

Από το οικονομικό κραχ υπήρξε μια πιο δοκιμαστική διάθεση προς τις ελίτ. Το να «χτυπάς» το Νταβός είναι τόσο της μόδας όσο και το να το παρακολουθείς, και πολλοί άνθρωποι κάνουν και τα δύο. Η αρθρογράφος, Λιζ Χόφμαν, έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι η συναίνεση του Νταβός (φιλελεύθερος-προοδευτικός, φιλο-καπιταλισμός) ενώ υποστηρίζει τις ανησυχίες για το περιβάλλον είναι «σχεδόν πάντα λάθος. Παρά την παγκόσμια λίστα συμμετοχών του, έχασε την άνοδο του εθνικισμού και… είναι ευάλωτο στην ομαδική σκέψη».

newFile 3

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκι, τη στιγμή που μαθαίνει για την πτώση ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας.

Όχι το μισό. Η κατηγορία του να είσαι μέσα στο πλήθος με μια άποψη επιτίθεται τόσο συχνά στη συγκέντρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση έχουν γίνει καρικατούρες —καλά συνδεδεμένοι, λίγο ελιτιστές και απίθανο να ψήφιζαν τον Ντόναλντ Τραμπ ή ακόμα και τον Μπόρις Τζόνσον.

Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός λόγος που παρευρίσκονται τόσοι πολλοί επιχειρηματικοί τιτάνες, ακτιβιστές, φιλάνθρωποι και το συγκινητικό σμήνος διασυνδεδεμένων διεθνών πολιτικο-επιχειρηματικών λαών είναι επειδή το κάνουν και πολλοί άλλοι άνθρωποι σαν τους ίδιους. Αλλά το στοιχείο βρίσκεται στον επίσημο τίτλο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (και το Νταβός είναι ένα μέρος όπου το να είσαι μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία είναι σαν να είσαι η Kate Moss σε μια εκδήλωση μόδας). Το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είναι ανεπίσημη μητριάρχης του τόπου — και φαβορί για την αντικατάσταση του Σβάμπ. Η διασταύρωση με την ταραχώδη παγκόσμια γεωπολιτική κάνει το frisson ανάμεσα σε ένα δοχείο με ειλικρινά δυσδιάκριτα πάνελ σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, της δέσμευσης άνθρακα και των «τεχνολογιών αλλαγής παιχνιδιών».

Αλλά υπάρχουν και οι λεγόμενες «στιγμές» του Νταβός – φέτος όταν η Olena Zelenska, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, όταν έτρεχαν δάκρυα στο πρόσωπό της καθώς ο σύζυγός της τήρησε σιγή για να τιμήσει τη μνήμη των συναδέλφων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου.

Το Νταβός είναι επίσης ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε rockstar – ο ράπερ και τώρα υπέρμαχος της μεταρρύθμισης της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης will.i.am παρευρέθηκε σε μια ολόκληρη παρουσίαση σχεδιαστών μόδας – και η «ιδιάζουσα» Angelique Kidjo, διαπραγματευόμενη ιδέες και επιχειρήματα μαζί με ΜΚΟ, υπουργούς και εταιρικούς κολοσσούς που μπορούν να ξεκλειδώσουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν μετασχηματισμούς στην εκπαίδευση, την υγεία και το κλίμα.

Επίσημα, η συνάντηση έχει περίπου 2.700 άμεσους συμμετέχοντες που είναι εδώ για να προβληματιστούν σχετικά με μια ατζέντα με τίτλο, «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο». Πραγματικά, οι άνθρωποι φέρνουν τις δικές τους ατζέντες, ασχολίες και μετρήσεις για να έχουν «ένα καλό Νταβός».

Το Νταβός 2023 είναι διαφορετικό από την διοργάνωση πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας — οι Ρώσοι δεν είναι πλέον προσκεκλημένοι και με την εξαφάνισή τους έχει φύγει το «εξωτερικό Νταβός» των ολιγαρχών της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος συνήθιζε να κάνει το πιο γεμάτο πάρτι της εβδομάδας στον τελικό Παρασκευή.

Υπάρχει πάντα ένα επιχείρημα σχετικά με το ποιες χώρες πρέπει να γίνουν δεκτά ως επίσημα μέλη σε μια εκδήλωση που κηρύττει την πρόοδο και συχνά κατηγορείται για υποκρισία επειδή προσκαλούσε αυτοκρατορίες να συμμετάσχουν — και αναμφίβολα, το Νταβός αμαυρώνεται για χώρες (και ορισμένες εταιρείες) δημόσιες εικόνες.

Αλλά είναι επίσης ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο αντανακλά τις ροές κεφαλαίων και απεικονίζει την άνοδο των αναδυόμενων δυνάμεων. Φέτος, η Σαουδική Αραβία έχει ένα «φανταχτερό» σπίτι στον κεντρικό δρόμο, σε ανταγωνισμό με τον οίκο των Εμιράτων, που διανέμει δωρεάν ζεστή σοκολάτα. Μετά την Covid, η Κίνα είναι μια μικρή παρουσία, αλλά σημαντικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He μίλησε για το άνοιγμα της Κίνας στις ξένες επενδύσεις και την απουσία επιστροφής σε μια προγραμματισμένη οικονομία.

Όλοι θέλουν να συνεννοηθούν με τους Ζελένσκι και η συζήτηση μπορεί να κυμαίνεται από την αγανάκτησή τους για την επιθυμία της Γερμανίας να προμηθεύει τανκς για να ανατρέψει το ρεύμα στον πόλεμο με τη Ρωσία, μέχρι την γκαρνταρόμπα της Ολένας.

Είναι ένα μέρος όπου μπορεί κάλλιστα να συναντήσετε κάποιον με τον οποίο προσπαθείτε να μιλήσετε εδώ και χρόνια ως δημοσιογράφος – τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz που έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες επενδύσεις στο Ισραήλ, ή την Beatrice York (παλαιότερα γνωστή ως πριγκίπισσα Beatrice) που συνομιλεί στο ένα μικρό μπαρ ξενοδοχείου πριν από ένα δείπνο που παρέθεσε ο επικεφαλής των μέσων μαζικής ενημέρωσης Will Lewis.

Η κύρια σκηνή είναι ένα σημείο εκτόξευσης για πολιτικούς που αναζητούν προφίλ (ή στην περίπτωση του Rishi Sunak, αποφεύγοντας την κριτική επειδή δεν παρευρέθηκε για να επικεντρωθεί στη Βρετανία με απεργίες). Ένα «μυστικό του Νταβός», λέει αστεία ένας μαβέν, είναι κάτι που υπονοείτε σε ένα άτομο μετά από ένα ποτήρι επιπλέον κρασί — και το βρίσκετε να σας το λένε ως βέβαιη αλήθεια το επόμενο πρωί καθώς κάνετε ουρά για βιολογικό χυμό παντζαριού στο καφέ του Κογκρέσου.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι ΜΜΕ αγαπούν επίσης το Νταβός, κυρίως επειδή τους αρέσει να μιλούν με άλλα αφεντικά των μέσων ενημέρωσης. Η Wall Street Journal φιλοξένησε το ετήσιο πάρτι της, ένα de facto αποχαιρετιστήριο για τον εκδότη της Matt Murray, που σύντομα θα αντικατασταθεί από την Emma Tucker του News UK. Είναι, επίσης, ένα σκάνδαλο που καταγράφει τάσεις και ανακαλύψεις, με νεοφερμένους όπως ο Goli Sheikholeslami του Politico να φιλοξενεί το τελευταίο νυχτερινό πάρτι στην κορυφή του «Μαγικού βουνού» και — απογοητευτική σημείωση — ο ασυνήθιστος καιρός καθιστά αδύνατη την προσθήκη της επιδιωκόμενης βόλτας με έλκηθρο στο πλαγιές μετά.

Φυσικά, υπάρχουν άφθονα κουτσομπολιά. Φέτος, το σχέδιο διαδοχής του Schwab είναι το καυτό θέμα, με αρκετές διαρροές, φήμες και παραμύθια να επαναλαμβάνουν την τηλεοπτική εκπομπή Succession. Η Άνγκελα Μέρκελ, προηγουμένως βασίλισσα στη σκακιέρα του Νταβός, είναι σε δυσμένεια μετά τα διάφορα χάλια στη γερμανική πολιτική σκηνή. Η Λαγκάρντ μιλάει ιδιωτικά για το «Φόρουμ μας» – κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί μια μέρα να θέλει να παραιτηθεί από τη δουλειά της επιβλέποντας τα επιτόκια της Ευρώπης και να αναλάβει τη σκυτάλη από τη Schwab.

Το στοίχημά μου είναι ότι όταν η Γκρέτα είναι συνταξιούχος και ο 25χρονος τιτάνας της τεχνολογίας Alex Wang έχει προσθέσει περισσότερα δισεκατομμύρια στο σωρό του, το περίεργο αλλά συναρπαστικό σόου του Νταβός θα ξεκινήσει, γιατί για όλα τα γεγονότα που θέλουν να είναι το νέο Νταβός , υπάρχει πραγματικά μόνο το ελβετικό πρωτότυπο — και υπάρχει πάντα μια νέα ομάδα με υψηλό πνεύμα, φιλόδοξους ή απλώς περίεργους που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν.


σχετικα αρθρα