current views are: 171

30 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση09:50

Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι: Νιώθει ο νέος πορθητής της Τουρκίας – «Δεύτερη άλωση η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί»

Ένα μήνα μετά ο Ερντογάν ασπάστηκε τα λόγια του τούρκου ποιητή Necip Fazıl Kısakürek και τα όσα είπε το 1965 μέσα από την Αγία Σοφία.

Δημοσίευση 09:50’
Ερντογάν

Ένα μήνα μετά ο Ερντογάν ασπάστηκε τα λόγια του τούρκου ποιητή Necip Fazıl Kısakürek και τα όσα είπε το 1965 μέσα από την Αγία Σοφία.

Τραβάει το σχοινί των επιθέσεων ο Ταγίπ Ερντογάν και με φόντο την προεκλογική του εκστρατεία, προκαλεί την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Αυτήν την φορά ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια νέα συνάντηση που είχε με τους νέους του κόμματός του, αναφέρθηκε μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, παρουσιάζοντάς τον ως μια νίκη της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

«Αγία Σοφία, υπέροχε ναέ! Μην ανησυχείς τα εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή θα γκρεμίσουν όλα τα είδωλα και θα σε μετατρέψουν και πάλι σε τζαμί. Θα κλαίνε όταν θα ετοιμαστούν για προσευχή και θα γονατίσουν για να προσευχηθούν. Οι ήχοι των προσευχών θα γεμίσουν και πάλι τους άδειους τρούλους. Θα είναι η δεύτερη Άλωση. Οι ποιητές θα γράψουν έπος. Οι προσευχές θα την αναγγείλουν. Οι ήχοι των προσευχών που θα ακουστούν από τους άδειους σήμερα μιναρέδες θα ακουστούν και πάλι στο Διάστημα.

Όλος ο κόσμος θα νομίζει πως αναστήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής Δεύτερη Άλωση αυτό θα συμβεί, αυτές οι ημέρες είναι κοντά, ίσως πιο κοντά και από το αύριο. Δόξα τον Αλλάχ, αξιωθήκαμε να φτάσουμε σε αυτό το αύριο.

Ακούσατε το ποίημα και έλεγε η θα ανοίξει. Η Αγία Σοφία…. Ανοιξε η Αγία Σοφία; Μας αξίωσε ο Θεός. Δόξα τον Αλλάχ».

Screenshot 7 6

Από τον Μεντερές στον Τούρκο εθνικιστή ποιητή Necip Fazıl Kısakürek

Προ ημερών ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, χρησιμοποιώντας – ταυτισμένος –  τα λόγια του Αντνάν Μεντερές του 9ου Πρωθυπουργού της Τουρκίας που υπήρξε ο υποκινητής και ενορχηστρωτής του πογκρόμ της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη κατά κυρίως των Ελλήνων, αλλά και Αρμένιων και Εβραίων.

Ένα μήνα μετά ο Ερντογάν ασπάστηκε τα λόγια του τούρκου  εθνικιστή ποιητή Necip Fazıl Kısakürek (σύμβολο των ισλαμιστών), και τα όσα είπε το 1965 μέσα από την Αγία Σοφία. Να σημειωθεί ότι η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από την Κρήτη.

Σύμφωνα με το δίκτυο TRT HABER ο Πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησε τα βίντεο από τα εγκαίνια του τζαμιού της Αγίας Σοφίας  που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τα λόγια του Τούρκου ποιητή, μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Necip Fazıl Kısakürek.

Ο συγκεκριμένος ποιητής, το 1965, είχε μιλήσει μέσα από την Αγία Σοφία απευθυνόμενος στην νεολαία της εποχής,  λέγοντας ότι «για να κρατηθεί κλειστή η Αγία Σοφιά, σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι Δυτικοί έχουν στραφεί εναντίον της Τουρκίας».
«Η Αγία Σοφία θα ανοίξει… Θα ανοίξει τόσο πολύ που όλα τα χαμένα νοήματα θα ξεπηδήσουν από μέσα της σαν αθώοι αλυσοδεμένοι και όσοι έκαναν κακό στην Τουρκία θα πληρώσουν με τον χειρότερο τρόπο μέσα από τα κελάρια της Αγίας Σοφίας.»

«Η Αγία Σοφία θα ανοίξει σαν την καρδιά της Τουρκικής νεολαίας.»

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε και ο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή (29/1)  στην ομιλία του, 57 χρόνια μετά,  με φόντο τις εκλογές  της 14ης Μαϊου. Προσθέτοντας μια ακόμα φράση του ποιητή  «Άκουσες, ακούσατε, τι λέει; Η Αγία Σοφία θα ανοίξει. Και άνοιξε η Αγία Σοφία; Έτυχε σε εμάς; Έπαινος ας είναι ο Θεός. Είθε η θέση του Κυρίου μας (Necip Fazıl Kısakürek) να είναι παράδεισος.»

Δείτε το βίντεο:

Απειλές στις ΗΠΑ για τα F-35

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις ΗΠΑ ότι θα έχουν συνέπειες για τα F-35 και τα F-16, ενώ εξύμνησε τη σχέση της χώρας του με τη Ρωσία και τον Πούτιν.

«Στις σχέσεις μας με τη Ρωσία υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει σεβασμός. Οι σχέσεις μου με τον κ. Πούτιν βασίζονται στην εντιμότητα».

«Πολλοί μας απείλησαν στο ζήτημα των S-400 ,πως πρέπει να επιστρέψουμε τους S-400. Όχι δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400 τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε. Ζητάμε από εσάς τα F-16 όμως δεν μας τα δίνετε. Μας είπατε F-35 δεν τηρήσατε τον λόγο σας.

Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά δεν μας τα δίνετε. Ε τότε αυτό θα έχει κάποιο τίμημα», απείλησε τις ΗΠΑ.

Πυρά προς την Σουηδία

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη Σουηδία, τονίζοντας ότι «θα πάθει σοκ η Σουηδία», σε ένα ρεσιτάλ αδιαλλαξίας για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις τουρκικές εκλογές. «H Σουηδία νομίζει πως μας κοροϊδεύει. Αυτοί δεν κατάλαβαν τη σημερινή Τουρκίας. Νομίζουν πως η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πριν 20 , 30 ή 40 χρόνια. Δεν είναι έτσι. Απόψε να σας πω κάτι.

Εμείς σε σχέση με την Φινλανδία αν χρειαστεί μπορούμε να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα. Κι όταν δώσουμε αυτό το διαφορετικό μήνυμα για την Φινλανδία θα πάθει σοκ η Σουηδία. Όμως και η Φινλανδία δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος» τόνισε ο Ερντογάν.

Πυρά και προς Μακρόν

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το άτομο που σήμερα ηγείται της Γαλλίας πιστέψτε με πως δεν έχει την ικανότητα να είναι ο ηγέτης αυτού του κράτους.

Δεν είναι έντιμος. Το λέω ξεκάθαρα κι όσα λέμε ξέρω πως θα φτάσουν εκεί. Αλλά δεν είναι έντιμος.

Στην Μεσόγειο στις σχέσεις με την Ελλάδα κάνουν πως δεν βλέπουν την Τουρκία και πάνε και δημιουργούν διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εγώ του έχω πει διάφορα όταν συναντηθήκαμε. Κάποια πράγματα μένουν μεταξύ μας αλλά του είπα πως ένας άνθρωπος πρέπει να ωριμάσει να δημιουργήσει τον  δικό του χαρακτήρα. Τώρα έχασε το κύρος του στο Κοινοβούλιο και έμεινε απλά στην προεδρία και η Γαλλία έτσι χάνει το κύρος της» υποστήριξε ο Ερντογάν.

 


σχετικα αρθρα