current views are: 25

19 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση13:11

Ο εξωπλανήτης LTT 1445Ac στο «βλέμμα» του τηλεσκοπίου Hubble – H ιδιαιτερότητα του μυστηριώδους ουράνιου σώματος

Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο πλανήτης πραγματοποιεί μια κανονική διέλευση πλήρως μέσα από το δίσκο του άστρο

Δημοσίευση 13:11’
Hubble
NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)

Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο πλανήτης πραγματοποιεί μια κανονική διέλευση πλήρως μέσα από το δίσκο του άστρο

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA μέτρησε το μέγεθος του πλησιέστερου εξωπλανήτη μεγέθους Γης που βρίσκεται στην τροχιά ενός γειτονικού άστρου. Αυτή η ευθυγράμμιση, που ονομάζεται διέλευση, ανοίγει την πόρτα σε επόμενες μελέτες για να δούμε τι είδους ατμόσφαιρα, αν υπάρχει, μπορεί να έχει ο βραχώδης κόσμος.

Ο μικροσκοπικός πλανήτης, LTT 1445Ac, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον δορυφόρο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA το 2022. Αλλά η γεωμετρία του τροχιακού επιπέδου του πλανήτη σε σχέση με το άστρο του, όπως φαίνεται από τη Γη, ήταν αβέβαιη, επειδή ο TESS δεν έχει την απαιτούμενη οπτική ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση θα μπορούσε να είναι μια λεγόμενη «διέλευση βόσκησης», όπου ένας πλανήτης διατρέχει μόνο ένα μικρό τμήμα του δίσκου του μητρικού άστρου. Αυτό θα έδινε ένα ανακριβές κατώτερο όριο της διαμέτρου του πλανήτη.

“Υπήρχε η πιθανότητα αυτό το σύστημα να έχει μια άτυχη γεωμετρία και αν αυτό συνέβαινε, δεν θα μετρούσαμε το σωστό μέγεθος. Αλλά με τις δυνατότητες του Hubble καταγράψαμε τη διάμετρό του”, δήλωσε η Emily Pass του Κέντρου Αστροφυσικής | Harvard & Smithsonian στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

H ιδιαιτερότητα

Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο πλανήτης πραγματοποιεί μια κανονική διέλευση πλήρως μέσα από το δίσκο του άστρου, αποδίδοντας ένα πραγματικό μέγεθος μόλις 1,07 φορές τη διάμετρο της Γης. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι ένας βραχώδης κόσμος, όπως η Γη, με περίπου την ίδια επιφανειακή βαρύτητα. Αλλά με μια επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 500 βαθμών Φαρενάιτ, είναι πολύ ζεστός για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το άστρο LTT 1445A, το οποίο είναι μέρος ενός τριπλού συστήματος τριών ερυθρών νάνων άστρων που βρίσκεται σε απόσταση 22 ετών φωτός στον αστερισμό του Εριδανού. Το άστρο έχει άλλους δύο αναφερόμενους πλανήτες που είναι μεγαλύτεροι από τον LTT 1445Ac. Ένα στενό ζεύγος δύο άλλων νάνων αστέρων, τα LTT 1445B και C, βρίσκεται περίπου 3 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από το LTT 1445A, που επίσης αναλύεται από το Hubble. Η ευθυγράμμιση των τριών αστέρων και η ακραία τροχιά του ζεύγους BC υποδηλώνει ότι τα πάντα στο σύστημα είναι συνεπίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών πλανητών.

“Οι διερχόμενοι πλανήτες είναι συναρπαστικοί, καθώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις ατμόσφαιρές τους με φασματοσκοπία, όχι μόνο με το Hubble αλλά και με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η μέτρησή μας είναι σημαντική γιατί μας λέει ότι πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ κοντινό γήινο πλανήτη. Ανυπομονούμε για τις επόμενες παρατηρήσεις που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ποικιλομορφία των πλανητών γύρω από άλλα άστρα”, δήλωσε ο Pass.

H έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο The Astronomical Journal.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ESA. Το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. Το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ διεξάγει τις επιστημονικές εργασίες του Hubble. Το STScI λειτουργεί για λογαριασμό της NASA από την Association of Universities for Research in Astronomy, στην Ουάσιγκτον.


σχετικα αρθρα