current views are: 18

31 Αυγούστου 2021
Δημοσίευση13:29

O Γιώργος Καρκάς στο Newpost – Μετά τη δικαστική «περιπέτεια» ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά τη σκηνή του Ηρωδείου

Την επιστροφή μου στη σκηνή την περίμενα 3.5 χρόνια! – Είχαμε τη δίκη πρωτόδικα, τώρα έχουμε και το Εφετείο … Όλες οι καλές κωμωδίες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν και νούμερο δύο άλλωστε.

Δημοσίευση 13:29’

Την επιστροφή μου στη σκηνή την περίμενα 3.5 χρόνια! – Είχαμε τη δίκη πρωτόδικα, τώρα έχουμε και το Εφετείο … Όλες οι καλές κωμωδίες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν και νούμερο δύο άλλωστε.

Θέλει μεγάλο σθένος για να βγεις από την άβυσσο που σε έριξε η μοίρα, να απαλλαγείς από το μαύρο αυτό πέπλο μιας διαμάχης που σε έφερε μπροστά σε δυο κριτές, την κοινωνία και το δίκαιο. Ο Γιώργος Καρκάς είναι καλά. Εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδιάζει από την αρχή τη ζωή του, κάνοντας καινούργια σχέδια και όνειρα. Ετοιμάζεται να ανέβει για πρώτη φορά τη θεατρική σκηνή και μιλάει στο Newpost για όλα.  Πώς είναι η ζωή του μετά από ενάμιση χρόνο ελευθερίας, για την παράσταση που συμμετέχει με άλλους σπουδαίους ηθοποιούς, αλλά και για την έφεση που του  ασκήθηκε μετά την αθώωση του και θα τον φέρει αντιμέτωπο ξανά με τις δικαστικές αρχές.

Ο Γιώργος Καρκάς, μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού:

Έρχεται κάποια στιγμή που κοιτάς πίσω και λες, «τι καταιγίδα ήταν αυτή». Μέσα σου όμως ξέρεις… έτσι απρόβλεπτη είναι η ζωή, αλλά το αισιόδοξο είναι ότι μετά από κάθε καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος. Πώς είσαι Γιώργο Καρκα;   

Είμαι πάρα πολύ καλά ! Θα σου πω όμως ότι μετά από κάθε καταιγίδα υπάρχει η δυνατότητα να βγει ο ήλιος , δεν είναι ωστόσο ο κανόνας , όσο κι αν μας αρέσει να ξορκίζουμε το κακό με άπλετο φως. Βγαίνει ο ήλιος αν και μόνο αν είναι όλοι και όλα στη θέση τους ! Αν μια καταιγίδα σου έχει στοιχίσει κάποιον δικό σου άνθρωπο λόγου χάρη για ποιον ήλιο να μιλήσεις μετά;…Ωστόσο μετά τη δική μου καταιγίδα έχει βγει ο ήλιος γιατί είναι όλοι και όλα στη θέση τους και γιατί το πήρα απόφαση κι εγώ ο ίδιος επιτέλους να βγει. Είμαι πάρα μα πάρα πολύ καλά !

Ο χρόνος είναι βοηθητικός, ώστε να ξεθωριάσουν γεγονότα και συναισθήματα;

«Ο χρόνος είναι γιατρός» λέει ο λαός. Πράγματι βοηθά σε πολλά. Βοηθά στο να ξεθωριάσουν διάφορα αλλά όχι να ξεχαστούν. Γιατί άλλο το να προσπεράσεις, άλλο το να ξεχάσεις. Έχει να κάνει και με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του ατόμου. Το αξιακό μου σύστημα, ξέρεις, είναι τέτοιο που δε μου επιτρέπει να ξεχάσω το ότι δε μπορώ να επιτρέψω σα πολίτης να ζω σε μια χώρα με θεσμούς που εμφανίζουν έντονα σημάδια αναξιοκρατίας και σήψης…σαπίλα πιο λαϊκά.

Επομένως, ο χρόνος είναι γιατρός μεν αλλά είναι και βοηθός στο να αποφασίσεις με ψυχραιμία προς τα που θα κοιτάξεις και τι θα απαιτήσεις όντας απόλυτα σίγουρος για το δίκιο σου, χωρίς παρορμήσεις.

«Την επιστροφή μου στη σκηνή την περίμενα 3.5 χρόνια»

Νιώθεις πιο δυνατός μέσα σου;

Νιώθω πιο δυνατός μέσα μου γιατί πήρα τον έλεγχο του εαυτού μου στα χέρια μου, χωρίς να ορίζουν οι χημείες τα θέλω μου και τις αποφάσεις μου . Για να συμβεί αυτό όμως συνέβησαν πολλά τραγικά και ακραία…τόσο ακραία που….αφού είμαστε εδώ και μιλάμε τώρα παρέα και τα λέμε… έχοντας περάσει μέσα από αυτά, αυτομάτως νιώθω πιο δυνατός και πιο σοφός αν θέλεις , στα 32 μου ! Το ποια είναι αυτά τα ακραία… κάποια ευρέως γνωστά, κάποια άγνωστα …. αλλά δεν είναι ανάγκη να τα ξέρει ο κόσμος και όλα ντε ( γέλια) !

Το θέμα είναι ότι πιάνω τον εαυτό μου να μη μπορώ να συνεννοηθώ εύκολα πια με συνομήλικούς μου και όχι μόνο , σε πολλά ζητήματα κι αυτό προκύπτει απ’ την επιμονή μου ότι έχω δίκιο … στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα . Επομένως πιο δυνατός μεν αλλά και πιο  κάθετος και ισχυρογνώμων, αν θες, το οποίο είναι και μέσο πιο γρήγορου ξεκαθαρίσματος ανθρώπων για να πορεύομαι από δω και πέρα.

Πριν λίγους μήνες στα πλαίσια μιας ραδιοφωνικής κουβέντας που είχαμε, έκανες όνειρα.. ελέυθερος.  Τώρα δουλεύεις ένα από αυτά.  Ανεβαίνεις επιτέλους στη σκηνή και ποια σκηνή αυτήν του Ηρωδείου. Θα είσαι ενθουσιασμένος σίγουρα… έτσι δεν είναι;

Ναι, πολύ ωραία η κουβέντα που είχαμε κάνει ! Έκανα όνειρα… ελεύθερος πια….κι ακόμα κάνω. Ένα από αυτά ήταν το να ανέβω ξανά στη σκηνή σύντομα. Έτσι σου είχα πει. Δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλο αυτό τον καιρό και έχοντας υποστηρικτικούς  ανθρώπους δίπλα μου είμαι όχι ενθουσιασμένος απλά, αλλά πανευτυχής που ανεβαίνω ξανά σκηνή και μάλιστα στη σκηνή του Ηρωδείου την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 , στις 9 το βράδυ μετά από τόσο καιρό που έχω να παίξω…με τούτα και μ’ εκείνα.

“Κλέβω” πάνες από τη 10 μηνών ανιψιά μου…να γίνω πιο σαφής περί ενθουσιασμού και χαράς.( γελια)

Ωστόσο ο σεβασμός μου σε αυτό που κάνω σε συνδυασμό με το σεβασμό μου στο χώρο στον οποίο θα υπάρξω μου δημιουργεί και μια ευχάριστη μα και ολίγον μια τραχεία εγρήγορση και ταυτόχρονα αγωνία .

Όλα τα συναισθήματα μαζί έχουν το ποσοστό που τους αναλογεί μέσα μου γι αυτή τη στιγμή.

Την επιστροφή μου στη σκηνή την περίμενα 3.5 χρόνια! Είμαι πανχαρούμενος με αίσθημα ευτυχίας !

Για πρώτη φορά τρεις σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς, Το Σπίτι του Ηθοποιού, το ΣΕΗ και το ΤΑΣΕΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη βραδιά…

 Πράγματι, αυτή η τεράστια καλλιτεχνική σύμπραξη συμβαίνει για πρώτη φορά και αυτό οφείλεται στους ανθρώπους που είναι στην κεφαλή του κάθε σωματείου και οργανισμού αυτή τη χρονική στιγμή.  Πιο συγκεκριμένα αν δεν ήταν η κυρία Άννα Φόνσου για το Σπίτι του Ηθοποιού, ο κύριος Σπύρος Μπιμπίλας ως πρόεδρος του ΣΕΗ και ο κύριος Ζαχαρίας Ρόχας ως πρόεδρος του ΤΑΣΕΗ αυτή η σύμπραξη ίσως να μην είχε επιτευχθεί και πότε!

Και στην πανδημία έδειξαν και οι τρεις οι φορείς ότι ήταν δίπλα στους καλλιτέχνες. Πολλά μπράβο τους αξίζουν! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διεκδίκησαν με πρωτοφανή για τα δεδομένα του Σωματείου τρόπο, δικαιώματα των ηθοποιών τα οποία ήταν για πολλά χρόνια « εκτός ατζέντας». Η πανδημία έγινε η αφορμή για να δημιουργηθεί μια τάση γενικής καλυτέρευσης του επαγγέλματός μας κι αυτό οφείλεται στη σύμπραξη των τριών.

«Ο Καραγκιόζης και ο Μεγάλος Ξεσηκωμός» του Ζαχαρία Ρόχα. Τι θα δούμε;

Τι ΔΕΝ θα δείτε να ρωτας ! ( γέλια) Είναι μια παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα η οποία στηρίζεται στις αρχές του θεάτρου ντοκουμέντο.

Όλα τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο κείμενο αυτό έχουν καταλήξει εκεί έπειτα από προσωπική ιστορική  έρευνα αρκετών μηνών του Ζαχαρία Ρόχα . Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να φλερτάρει με το «περίπου έτσι έγινε». Επομένως ιστορική ακρίβεια σε συνδυασμό με μυθοπλασία. Ο καμβάς είναι ο Καραγκιόζης, ο εξαιρετικός συνάδελφος Τάκης Βαμβακίδης , με τα 3 παιδιά του . Το καλύτερο Κολλητήρι  ever η Κλεοπάτρα Ροντήρη, ο λόγιος Μπιριγκόγκος  Αυγερινός Σουλόπουλος και εγώ ως Κοπρίτης . Πάνω σε αυτό τον καμβά ζωντανεύουν όλα τα ιστορικά γεγονότα της επανάστασης. Ο Καραγκιόζης συμβολίζει το μέσο σύγχρονο Έλληνα όπου λίγο πολύ η μόνη του ανησυχία είναι μην τυχόν και γίνουν τα παιδιά του αναρχικοί και επαναστάτες μέσα σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν, δηλαδή τα πραγματικά γεγονότα της Ελληνικής επανάστασης.…. Είναι πολύ επίκαιρο εργο όπως καταλαβαίνεις.

Είναι μεγάλη παραγωγή, βλέπω μέχρι και την σπουδαία μέτζοσοπράνο Alexandra Gravas special guest

Ναι και όχι μόνο. Έπειτα μαζί μας θα βρίσκονται ικανότατοι συνάδελφοι όπως ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας,ο Αστέριος Πελτέκης,η Κατερίνα Ζαχαριουδάκη , η Τζένη Σαμπάνη .. τραγουδούν οι Νάντια Καραγιάννη και ο Δημήτρης Κανέλλος. Επίσης  γκεστ θα είναι, Στρατός Τζώρτζογλου ως Κολοκοτρώνης, Απόστολος Γκλέτσος ως Καραϊσκάκης, Μαρία Αλιφέρη ως Μπουμπουλίνα…οι υπόλοιποι σημαντικοί εξίσου στο δελτίο Τύπου γιατί θα γίνω άδικος αν συνεχίσω !

Η παράσταση ανεβαίνει με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε για την χώρα μας, μέσα από την παράσταση που ίσως δεν το γνωρίζατε;

Όχι, απλώς επαληθεύσαμε αυτά που γνωρίζαμε.

Είναι στενάχωρο.  Όλους μας τους ήρωες τους εξοντώσαμε εμείς οι ίδιοι όταν έπαψαν να μας είναι χρήσιμοι…. και μετά δώστου αγάλματα γιορτές και παρελάσεις !

200 Χρόνια μετά την Επανάσταση, άλλαξε ο Έλληνας.. δεν ξέρω αν έγινε καλύτερος, πάντως θεωρητικά είναι πιο ελεύθερος από πολλά. Τι λες;

Θεωρητικά είναι πιο ελεύθερος αλλά μη μπορώντας να σταθώ σε αυτό και ξεπερνώντας την ελληνικότητα της… ερώτησης ( γέλια) θα σου πω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος πρωτίστως όταν είναι ελεύθερο το πνεύμα του κι έπειτα το σώμα του . Πότε ανάποδα. Ελεύθερος ως Έλλην; Προτιμώ το ελεύθερος ως ανθρώπινο ον κι από κει και πέρα όπου κι αν βρεθώ αν η σκέψη μου εκφράζεται ελεύθερα και με σωστά ελληνικά τότε ναι …είμαι ελεύθερος και ως Έλλην, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε οποιαδήποτε χώρα και σε οποιοδήποτε μπουντρούμι ή κελί κι αν βρεθώ ! Όταν το πνεύμα -άρα η σκέψη-  είναι ελεύθερη και εκφράζεται σε σωστά ελληνικά τότε ο Έλληνας θα είναι για πάντα ελεύθερος όπου κι αν βρεθεί. Το σώμα απλώς θα ακολουθεί.

Ας μιλήσουμε για το ρόλο σου

Είμαι ο Κοπρίτης λοιπόν !!! Ο μεσαίος γιος του Καραγκιόζη . Να σου πω ότι είναι ένα στοιχείο που δεν έχει σαφή και ξεκάθαρα χαρακτηριστικά όπως πχ το Κολλητήρι με τη χαρακτηριστική ομιλία του ή κάτι άλλο. Έχει πολύ λίγα πράγματα από τα οποία μπορείς να πιαστείς για να φτιάξεις σα ρόλο κάτι που να είναι «αυτό». Με δυσκόλεψε αρχικά αλλά  δοκιμάζοντας αρκετά πράγματα μόνος μου άρχισα να πηγαίνω στις πρόβες έχοντάς τον έτοιμο όπως νόμιζα εγώ ως ένα στοιχείο το οποίο άρεσε πολύ και στο Ζαχαρία. Μιλήσαμε με καθοδήγησε κι άλλο προς αυτό που ήδη έχτιζα και με βοήθησε να κάνω έναν χαρακτήρα  απ’το μηδεν ουσιαστικά εξυπηρετώντας και το κείμενο πρωτίστως.  Τον έκανα ενθουσιώδη, με ευαισθησία αλλά και τσαμπουκά ταυτόχρονα όχι όμως ανώριμο αλλά αγαθό, σε πρώτο επίπεδο αυτά. Τα υπόλοιπα επίπεδα άστα…. Είναι κάτι δικά μου ( γέλια )

Νομίζω κάνεις και άλλους ρόλους έτσι; 

Πέρα από τον κύριο ρόλο του Κοπρίτη εμβόλιμα μετατρέπομαι σε Τούρκο που κυνηγάει τους Χιώτες , στον Γεννάδιο και έπειτα σε αναγνώστη της επιστολής του Οδυσσέα Ανδρούτσου στους Γαλαξιδιώτες. Η σύμβαση της εμβόλιμης μετατροπής ρόλων υπάρχει σε όλη την έκταση της παράστασης !  Πολλά είπαμε ! Τα υπόλοιπα επί σκηνής  !

Αν και οι καιροί δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια. Γιατί με τα μέτρα και τους περιορισμούς φοβάσαι τι θα ξημερώσει.. Επαγγελματικά σχεδιάζεις κάτι;

Επαγγελματικά σχεδιάζω αλλά όπως πολύ σωστά είπες  δεν ξέρουμε ούτε αν και κατά πώς θα είναι ανοιχτά τα θέατρα το χειμώνα. Πέρα από αυτά υπάρχουν πράγματα στα σκαριά. Ανακοινώσιμο δεν είναι κάτι ακόμα ωστόσο.

Δεν κάθομαι πάντως! ( γέλια)

Ξανά  αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη 

Ξέρω ότι το φθινόπωρο έχεις μια εκκρεμότητα, με τη γνωστή υπόθεση. Έχεις αθωωθεί ωστόσο σου ασκήθηκε έφεση και θα έρθεις αντιμέτωπος, ξανά, με τη δικαιοσύνη..   

Αχ, από θεσμικές φαντασιώσεις « να χορτάσει το μάτι σου βουλεύματα» είναι η φάση…έχω και τα προηγούμενα( γέλια) Ναι πράγματι, ασκήθηκε έφεση στην αθώωσή μου από την εισαγγελέα , την κυρία Αρετή Σκαφίδα.

Ένα ακόμα ευφάνταστο βούλευμα με περιμένει να το αποκρούσω με αντικειμενικά στοιχεία και λογικά επιχειρήματα. Εύκολο, αλλά είναι  μια εκκρεμότητα όπως λες , στις 11 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μια Αρχή  και η Ελληνική Δικαιοσύνη ένας θεσμός που είναι και τα δύο πλήρως απαξιωμένα στη συνείδησή μου ως πολίτης… και το λέω με μεγάλη λύπη αυτό αλλά έκαναν το παν για να συμβεί … έχω να σου πω ότι θα δω τι μέρα πέφτει η 11η του Οκτώβρη κι αν δεν έχω κάποια άλλη δουλειά… θα περάσω , αλλιώς θα στείλω μόνο του το δικηγόρο μου.

Είχαμε τη δίκη πρωτόδικα, τώρα έχουμε και το Εφετείο … Όλες οι καλές κωμωδίες που σέβονται τον εαυτό τους, έχουν και νούμερο δύο άλλωστε.

Στις Αρχές θα έπρεπε να έχουμε εμπιστοσύνη όπως στην οικογένειά μας. Δυστυχώς.

Αλλά….άστα τώρα αυτά! Εδώ έχουμε σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε! Λοιπόν, Τέταρτη 1 Σεπτέμβρη στις 9.00 στο Ηρώδειο !

Θα φαααμε, θα πιουυυμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε