current views are: 4

17 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση12:03

O ιός της Καμήλας απειλεί να εισβάλει στην Ευρώπη – Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί στην Ελλάδα

Τι ισχύει με τον ιό της καμήλας και πόσο μεταδοτικός είναι;

Δημοσίευση 12:03’

Τι ισχύει με τον ιό της καμήλας και πόσο μεταδοτικός είναι;

Η ιός της Καμήλας η λεγόμενη νόσος της Μέσης Ανατολής έχει γίνει γνωστή τις τελευταίες μέρες καθώς ποδοσφαιρόφιλοι που ταξίδεψαν στην Σαουδική Αραβία για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ, βρέθηκαν να νοσούν. Οι  ειδικοί στον τομέα της υγείας σημαίνουν συναγερμό λόγω του ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού της καμήλας και στις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS).

Το MERS, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012, είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από κορονoϊό. Θεωρείται πιο επικίνδυνο από την COVID-19.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) την ίδια στιγμή ζήτησε επίσης από τους γιατρούς να αναζητήσουν άτομα που εμφανίζουν πυρετό και εκδηλώνουν αναπνευστικές δυσκολίες. «Ο κίνδυνος μόλυνσης για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά μπορεί να είναι υψηλότερος σε εκείνους που εκτίθενται σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου εντός της περιοχής, όπως οι καμήλες», ανακοίνωσε η UKHSA.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης οτι υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης από άτομο σε άτομο» ανέφερε περαιτέρω στην έκθεσή της η υπηρεσία. Οι προειδοποιήσεις έρχονται στον απόηχο της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων MERS σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 2.600 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα MERS-CoV και 935 συνδεόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν παγκοσμίως στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2022.

νόσος καμήλας

Συναγερμός και στην Ελλάδα

Σχετικά με την νόσο της καμήλας η Ματίνα Παγώνη ξεκαθάρισε : «Επιστημονικά είναι η νόσος της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα είναι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Η νόσος αυτή είναι γνωστή από το 2012».

Η μετάδοση της νόσου γίνεται με την στενή επαφή, δεν είναι πολύ μεταδοτική σε σχέση με την κλασσική γρίπη, αλλά ο ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει.

Για τις γιορτινές ημέρες συμβούλευσε η κα. Παγώνη την εφαρμογή μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός και την χρήση αντισηπτικού.

Επιπλέον καλό θα είναι πριν επισκεφτούμε ένα σπίτι να κάνουμε ένα τεστ κορωνοϊού πιο πριν.

Τι είναι το MERS-COV;

Είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί και έχει συνδεθεί με ανθρώπινες μολύνσεις σε καμήλες δρομάδες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Ασία.

Ο ΠΟΥ είπε περαιτέρω ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δυνατή και έχει συμβεί κυρίως μεταξύ στενών επαφών και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. «Έξω από το περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, υπήρξε περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας. Υπολογίζεται ότι το 35% των περιπτώσεων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ έχουν πεθάνει.

 


σχετικα αρθρα