current views are: 117

10 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση07:00

Ο Καναδάς φλέγεται: Οι φωτιές έχουν «καταπιεί» τη χώρα – Έκκληση για βοήθεια σε όλο τον πλανήτη – Έως την Ευρώπη οι καπνοί

Αποπνικτικό post apocalyptic περιβάλλον στη Νέα Υόρκη

Δημοσίευση 07:00’
Καναδά

Αποπνικτικό post apocalyptic περιβάλλον στη Νέα Υόρκη

Ο Καναδάς φλέγεται. Οι εκατοντάδες φωτιές καίνε μια περιοχή σαν την Πελοπόννησο και την  Στερεά Ελλάδα και αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο έστω να περιοριστεί.

«Η κατάσταση στην Αλμπέρτα παραμένει πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι πλέον σημαντικός αριθμός πυρκαγιών έχουν ξεσπάσει στο Σασκάτσουαν, τη Βρετανική Κολομβία και τα Βορειοδυτικά Εδάφη», δήλωσε ο Μπιλ Μπλερ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά.

Από ακτή σε ακτή, ανεξέλεγκτες φλόγες σε εννέα από τις 13 επαρχίες και περιοχές της χώρας έχουν καταβροχθίσει εκατομμύρια στρέμματα δάσους, έχουν κάνει στάχτη εκατοντάδες υποδομές, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχουν σκεπάσει πόλεις κοντά και μακριά από τις φλόγες σε απόκοσμα σύννεφα του τοξικού καπνού. …

Η Οτάβα «στρέφεται σε άλλες χώρες – τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία– για να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Γιατί καίγεται ο Καναδάς; Ο Καναδάς, του οποίου τα 895 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης, αντιμετωπίζει πυρκαγιές κάθε χρόνο. Όμως οι φετινές πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, πολυάριθμες και έντονες. …

Σιγά -σιγά έχει εξαπλωθεί και μέσω της Γροιλανδίας, έχει φθάσει στην Ισλανδία και την Νορβηγία.

«Ανησυχητικό»

Ανησυχία υπάρχει κυρίως την υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι, ή όσοι πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν οι ασθενείς με κρίσεις άσθματος που απευθύνθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της πόλης.

Εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης μέσα σε ένα πορτοκαλί σύννεφο κυκλοφόρησαν χθες, αν και ο ουρανός είναι πιο καθαρός σήμερα.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε η 65χρονη Λίντα Τζουλιάνο παίρνοντας μία από τις μάσκες που διανέμονται στους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης.

«Μου θυμίζει την 11η Σεπτεμβρίου όταν βλέπω τον ουρανό γεμάτο καπνό», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική».

Τα ζωολογικά πάρκα στην Ουάσινγκτον, το Μπρονξ και το Σέντραλ Παρκ είχαν κλείσει και οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν σήμερα στο σπίτι και θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου.

τα δυνητικά τοξικά μικροσωματίδια που βρίσκονται στον αέρα.

«Το σημερινό συμβάν καπνού στη Νέα Υόρκη ξεπερνά οτιδήποτε έχει συμβεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι δύο τελευταίες ημέρες είναι αξιοσημείωτες», δήλωσε στην Guardian ο Μάρσαλ Μπερκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης του Συστήματος της Γης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Αποπνικτικό post apocalyptic περιβάλλον στη Νέα Υόρκη

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να μοιάζει σαν σκηνικό του Χόλιγουντ από ταινία με θέμα ένα δυστοπικό μέλλον μετά από μια καταστροφή αποκαλυπτικών διαστάσεων.

Αποπνικτικό post apocalyptic περιβάλλον στη Νέα Υόρκη

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκαλούν αποπνικτική ατμόσφαιρα στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με τη Νέα Υόρκη να μοιάζει σαν σκηνικό του Χόλιγουντ από ταινία με θέμα ένα δυστοπικό μέλλον μετά από μια καταστροφή αποκαλυπτικών διαστάσεων.

Πώς ανίχνευσαν τους καπνούς οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού χρησιμοποιώντας πολύ ευαίσθητα όργανα και στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης.

Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μπορεί να είναι σε θέση να μυρίσουν και ακόμη και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη, αλλά, σε αντίθεση με μέρη των ΗΠΑ που έχουν δει επικίνδυνη ρύπανση, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία, δήλωσε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, ανώτερος επιστήμονας στο NILU. «Οι πυρκαγιές που ταξιδεύουν από τόσο μεγάλες αποστάσεις φτάνουν πολύ αραιές», δήλωσε στο CNN.

Τις επόμενες ημέρες, το νέφος αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά είναι απίθανο οι άνθρωποι να είναι σε θέση να μυρίσουν ή να παρατηρήσουν τον καπνό, δήλωσε ο Ευαγγελίου.

Δεν είναι ασυνήθιστο ο καπνός από τόσο μεγάλες πυρκαγιές να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις. «Ο καπνός από τις πυρκαγιές όπως αυτές στον Καναδά εγχέεται σε μεγάλα υψόμετρα, παραμένοντας έτσι στην ατμόσφαιρα περισσότερο και ικανός να ταξιδέψει σε μεγάλες αποστάσεις», εξήγησε.


Κάτι τέτοιο είχε συμβει και το 2020, όταν καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια εντοπίστηκε στο Svalbard, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος που βρίσκεται βαθιά μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Οι πυρκαγιές στον Καναδά εξακολουθούν να στέλνουν καπνό ως τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ένα πρωτοφανές επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επηρεάζει περισσότερους από 100 εκατ. Αμερικανούς και αποτελεί «βίαιη υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πότε θα εξαφανιστεί ο καπνός

Πότε θα εξαφανιστεί ο καπνός και θα σταματήσουν οι φωτιές; Ο λόγος που τόσος καπνός εξαπλώνεται νότια σε μέρη των ΗΠΑ είναι, με μια λέξη, ο καιρός. Ένα μεγάλο σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από τη Νέα Σκωτία που στροβιλίζεται αριστερόστροφα έχει δημιουργήσει ανέμους που ρέουν νότια από το Κεμπέκ και στη συνέχεια ανατολικά προς τη Νέα Υόρκη και άλλες παράκτιες πόλεις. Θα χρειαστεί αλλαγή του καιρού για να καθαριστεί ο καπνός από τις ανατολικές πόλεις, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πρωί της Πέμπτης, η ποιότητα του αέρα στη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, την Ουάσιγκτον και άλλες περιοχές ήταν επικίνδυνη. Οι συνθήκες πιθανότατα θα παραμείνουν κακές σε αυτές τις περιοχές μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οπότε ο άνεμος μπορεί να αλλάξει κατευθύνσεις και να φυσήξει τον καπνό δυτικά προς το Οχάιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. …


σχετικα αρθρα