current views are: 333

29 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση06:51

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι δημοσκοπήσεις: Σε «θολά νερά» ο ΣΥΡΙΖΑ – Διατηρεί το άνετο προβάδισμα η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Κοινό τους συμπέρασμα, το γεγονός πως η Κουμουνδούρου αδυνατεί ακόμα να καρπωθεί εκλογικά από τον νέο της ηγέτη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται κάτω από τον «ψυχολογικό πήχη» του 20%

Δημοσίευση 06:51’

Κοινό τους συμπέρασμα, το γεγονός πως η Κουμουνδούρου αδυνατεί ακόμα να καρπωθεί εκλογικά από τον νέο της ηγέτη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται κάτω από τον «ψυχολογικό πήχη» του 20%

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Πέμπτης και έδωσαν τις πρώτες απαντήσεις σχετικά με το αν και πώς ενδέχεται να υπάρξουν «πολιτικοί τριγμοί» στον απόηχο της εκλογης Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινό τους συμπέρασμα, το γεγονός πως η Κουμουνδούρου αδυνατεί ακόμα να καρπωθεί εκλογικά από τον νέο της ηγέτη, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται κάτω από τον «ψυχολογικό πήχη» του 20%.

Δημοσκόπηση Alco: Στο 32,3% η ΝΔ – 15,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η οποία «σκιαγραφεί» την πολιτική παρουσία και δυναμική του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,3%, το ΠΑΣΟΚ 11,8%, το ΚΚΕ 7,7%, το 4,5% οι Σπαρτιάτες, 5% η Ελληνική Λύση, με τις Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη να βρίσκονται εκτός Βουλής.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και στην ερώτηση αν μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καλύτερη, το 23% απάντησε «χειρότερη», το «ίδιο κακή» το 2%, «καλύτερη» το 37% και το «ίδιο καλή» 29%.

Για την κακοκαιρία Daniel και την αντιμετώπιση από τον κρατικό μηχανισμό, οι πολίτες απάντησαν πως μόλις το 2% έμεινε ικανοποιημένο και το 49% καθόλου, ενώ στη Θεσσαλία το «καθόλου» έφτασε στο 51%.

Θετικά αποτιμήθηκε η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων με 68% να είναι ικανοποιημένο ενώ στη Θεσσαλία συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 75%.

Αναφορικά για το αν πρέπει ο Κασσελάκης να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το 56% ζητάει να μετακινηθεί πιο κεντρικά, ενώ το 23% ζητάει πιο αριστερά. Μόλις το 9% ζητάει την ίδια πολιτική.

Αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 53%, ζητάνε μετακίνηση προς το κέντρο, 34% ζητάει πιο αριστερά και το 6% να παραμείνει ίδια η πολιτική θέση της Κουμουνδούρου.

Δημοσκόπηση Metron Analysis στο MEGA: Έντονη δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών – Απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ

Tο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGA παρουσίασε δημοσκόπηση της Metron Analysis στον απόηχο της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 29,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 10,2%, το ΚΚΕ 7,7%, το 3,1% οι Σπαρτιάτες, 6,1% η Ελληνική Λύση,  το 3,6% η Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας εκτός Βουλής.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει το 16,8%, το ΠΑΣΟΚ το 12,5%, το ΚΚΕ το 9,5%, η Ελληνική Λύση το 7,5%, η Νίκη 4,4%, οι Σπαρτιάτες 3,9%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας μπαίνει στη Βουλή με 3,1%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό μόλις 7% βρίσκεται τρίτος και ακολουθούν οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις ως «καταλληλότερη πρωθυπουργός» καταγράφει και η προσφάτως ηττημένη στις εκλογές για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με ποσοστό 3%.

Όσο για τη δημοφιλία του νεοεκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.

Η αλλαγή κλίματος για την κυβέρνηση  αποτυπώνεται πρώτα από όλα στην ερώτηση για το εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση.

Ενώ τον Ιούνιο το 49% υποστήριζε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή, τώρα οι απαισιόδοξοι αγγίζουν το 62% και οι αισιόδοξοι μόλις το 32%.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλότερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου.

Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.

Η σύγχρονη μάστιγα ονομάζεται ακρίβεια, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά το 36% των ερωτηθέντων, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Δημοσκόπηση Pulse για ΣΚΑΙ: Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι.

Η ανάδειξη του κ.Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ- στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του κ.Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ.Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:

ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ


σχετικα αρθρα