current views are: 678

23 Μαΐου 2023
Δημοσίευση16:26

Ο Τσίπρας και η …σκορδαλιά – Ο «πόλεμος» στην κεντροαριστερή πολυκατοικία – Ο οδικός χάρτης μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά έναν προεκλογικό μήνα με σκληρά διλήμματα

Δημοσίευση 16:26’
Τσίπρα

Αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά έναν προεκλογικό μήνα με σκληρά διλήμματα

Τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις. Μετά τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε και επέστρεψε (την ίδια στιγμή) στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την οποιαδήποτε προσπάθεια όπως επισήμανε και ο ίδιος.

Στις 6:30 το απόγευμα  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δίνει την ίδια απάντηση στην κ.Σακελλαροπούλου. Το βράδυ η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει και τον τυπικό γύρο τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς των πέντε κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις 21 Μαίου, για να επιβεβαιώσουν όλοι ότι είναι άκαρπες οι προσπάθειες σχηματισμό κυβέρνησης. Οπότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές στις 25 Ιουνίου.

-Αύριο Τετάρτη 24/5 η κυρία Σακελλαρόπουλου θα καλέσει στο προεδρικό μέγαρο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά και θα του αναθέσει την πρωθυπουργία της χώρας.

-Το απόγευμα της Πέμπτης 25/5 θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

-Την Παρασκευή 26/5 θα γίνει η παράδοση – παραλαβή του Μαξίμου και των υπουργείων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά.

-Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 28/5 Θα συγκληθεί η Βουλή η οποία εξέλεγε στις 21 Μαΐου. Οι 300 ναοί βουλευτές θα ορκιστούν κανονικά.

-Την Δευτέρα 29/5 οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο. Το απόγευμα θα αναρτηθεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα διαλύεται η Βουλή και θα γίνεται η ανακήρυξη των εκλογών για τις 25 Ιουνίου.

Σκληρά διλήμματα

Αντιμέτωπος με ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα όπως ο ίδιος το αποκάλεσε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά έναν προεκλογικό μήνα με σκληρά διλήμματα. Είναι ο πρωταγωνιστής της εκλογικής τραγωδίας. Γι’ αυτό και τα βλέμματα είναι στραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές οπότε δεν υπήρχε κανείς λόγος να κρατήσω την διερευνητική εντολή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο.

Παραδέχθηκε ότι το εκλογικό  αποτέλεσμα ήταν «ένα οδυνηρό σοκ, ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ».

Αιχμές για τους ψηφοφόρους

Ταυτόχρονα όμως άφησε αιχμές και για τους πολίτες. «Φοβάμαι ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό ακόμα και για όσους ψήφισαν ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις εκλογές της ενισχυμένης εκλογής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη Δημοκρατία» τόνισε. «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο ανεξελέγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί».

Δεδομένου ότι όλο το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ακυρώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21 Μαΐου μπαίνουν νέα διλήμματα για τις επόμενες κάλπες.

Τρεις είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST:

Να πάρει ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το 20% που πήρε στις εκλογές και αν είναι δυνατόν να ξεπεράσει το 25%, καθώς ότι μικρότερο θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις λάθος επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και οι οποίες οδήγησαν στην πανωλεθρία. Μία δεύτερη πανωλεθρία σε ένα μήνα θα πυροδοτούσε εσωκομματικές εξελίξεις και μεγάλη εσωστρέφεια, ότι χειρότερο δεδομένου ότι ακολουθούν δύο ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές τον Οκτώβριο του 2023 και οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024.

Να ενισχυθεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το μπλοκάρισμα της αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Και βέβαια να αποτραπεί η οποιαδήποτε ενδυνάμωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ καθώς αυτή θα είχε ως προϋπόθεση μια νέα διαρροή ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ενίσχυε το διακυβεύματος το ΠΑΣΟΚ να εξελιχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους μαχητές αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα μάχη όρθιοι με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη και αλαζονική κυβέρνηση που θα είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα αλλά και να παραμείνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών διεκδικήσεων».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Η επομένη της 25ης Ιουνίου θα δώσει το στίγμα για το πως θα τρέξουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και εάν τεθεί και θέμα ηγεσίας. Ο κ.Τσίπρας έχει δηλώσει ότι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο δεν γίνεται εννοώντας ότι το σκόρδο είναι εκείνος. Εάν όμως η σκορδαλιά ξυνίσει, πιθανόν να αναζητηθεί μια νέα συνταγή.

Ο Νίκος Μπίστης μιλώντας σήμερα στην Κοινωνία Ωρα Mega με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, αποκάλυψε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει την διενέργεια συνεδρίου μετά τις εκλογές.

Η «λεηλασία»

Η παταγώδης αποτυχία του εγχειρήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης η οποία θα συμπεριελάμβανε και το ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην νέα προεκλογική περίοδο που ξεκινάει με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες της 25 Ιουνίου, σε μία σκληρή σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις δεξαμενές των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής άφησε σοβαρές αιχμές σε βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το οποίο κατηγορούσε για διμέτωπο με την δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε και ως ανιστόρητο. «Την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι.»

Δριμεία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ δίνοντας μία πρόγευση του πολέμου που ξεκινά για τα εκλογικά ακροατήρια στα οποία απευθύνονται και τα δύο κόμματα.

«Πριν τις εκλογές τους έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενίσχυσε τα ποσοστά της χάρις τον χρυσό χορηγό της». «Θα μείνετε στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα στο διαδραστικό χάρτη του Newpost


σχετικα αρθρα