current views are: 20

2 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση20:20

Βρετανία: O Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι δύσκολα στηρίξει τη νέα συμφωνία για το Brexit

Η πρώτη αντίδραση στον απόηχο της σπουδαίας συμφωνίας μετά το Brexit

Δημοσίευση 20:20’
Brexit

Η πρώτη αντίδραση στον απόηχο της σπουδαίας συμφωνίας μετά το Brexit

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα του είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφίσει μια νέα συμφωνία για το μετά το Brexit εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άφησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία.

Σε ομιλία του στην Global Soft Power Summit 2023, ο Τζόνσον έσπασε τη σιωπή του για τη νέα συμφωνία που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε ιστορική, μια συμφωνία που δίνει την ευκαιρία στην Βρετανία να προχωρήσει από τις διαμάχες του Brexit.

Ο Τζόνσον δήλωσε πως μπορεί να καταλάβει αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν αλλά δήλωσε ότι το Brexit άξιζε να γίνει μόνο εάν η Βρετανία άλλαζε ριζικά την οικονομία της και πως μια συμφωνία συμβιβασμού για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία θα αφήσει την ΕΕ να έχει υπερβολικά μεγάλο έλεγχο.

«Θα δυσκολευτώ πολύ να ψηφίσω κάτι τέτοιο διότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Αλλά…πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι συμβαίνει εδώ. Αυτό δεν αφορά το να πάρει πίσω τον έλεγχο το Ηνωμένο Βασίλειο…Η ΕΕ ευγενικά προχωρά σε χαλάρωση για να μας επιτρέψει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στη χώρα μας. Όχι με βάση τους δικούς μας νόμους, αλλά τους δικούς τους».

Ο Τζόνσον, του οποίου οι σύμμαχοι κατηγορούν τον Σούνακ ότι βοήθησε στην αποπομπή του από την πρωθυπουργία, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της περιοχής αυτής μπορεί να συμφιλιωθεί με την πρόταση ούτως ώστε να μπορεί να επιστρέψει στο Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Ελπίζω ότι (ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον) μπορεί να βρει έναν τρόπο για να συμφιλιωθεί ο ίδιος και το κόμμα του με αυτή την έκβαση, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που έχουμε, και να επιστρέψει στο Στόρμοντ».

Ο Σούνακ κατέληξε σε μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα για τη χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών στη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι είναι απίθανο να κάνει ξανά κάτι μεγάλο στην πολιτική.

«Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ απίθανο να χρειαστεί να κάνω κάτι μεγάλο στην πολιτική ξανά. Έχω κάνει πολλά», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του.

Brexit: Όλα όσα προβλέπει η συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν τη Δευτέρα σε μια νέα συμφωνία, το «πλαίσιο Γουίνδσορ», το οποίο τροποποιεί το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας για το εμπόριο που περιελάμβανε η συμφωνία για το Brexit.

Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει “ένα νέο κεφάλαιο” στις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αφαιρεί κάθε αίσθηση συνόρων στην ιρλανδική θάλασσα. Σύμφωνα με τον Σούνακ, η τροποποίηση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα επιτρέπει στη συνέλευση του Στόρμοντ , ήτοι στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, να άρει την εφαρμογή των νόμων της ΕΕ στην επαρχία.

«Πολλοί είχαν ζητήσει η συνέλευση του Στόρμοντ να έχει λόγο σχετικά με αυτούς τους νόμους. Αλλά το ‘φρένο του Στόρμοντ’ προχωρά περισσότερο, καθώς το Στόρμοντ μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίσει την εφαρμογή τους στη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σούνακ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό θα δημιουργήσει μια ξεκάθαρη διαδικασία μέσω της οποίας η δημοκρατικά εκλεγμένη συνέλευση μπορεί να πατήσει ‘φρένο έκτακτης ανάγκης’ για αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τα αγαθά που θα έχουν σημαντικές και διαρκείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή. Εάν ενεργοποιηθεί το ‘φρένο’, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει το δικαίωμα βέτο», πρόσθεσε ο Σούνακ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα διεξαγάγει ψηφοφορία την κατάλληλη στιγμή επί της συμφωνίας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα γίνει σεβαστό.

Rishi Sunak meets Ursula von der Leyen over Northern Ireland protocol deal – watch live

Φον ντερ Λάιεν: Η νέα συμφωνία σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Sunak and Ursula von der Leyen arrive for talks on NI protocol for new Brexit deal

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μένει να φανεί αν η συμφωνία θα είναι αρκετή για να θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία και να ικανοποιήσει τους επικριτές του ειδικού καθεστώτος που διέπει τη βρετανική επαρχία τόσο στην ίδια την Βόρεια Ιρλανδία όσο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μία επιτυχία της συμφωνίας θα ενισχύσει την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ επί του Συντηρητικού Κόμματος δίνοντάς του την δυνατότητα να ξεπεράσει το πλέον ακανθώδες θέμα της ατζέντας του, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ισχυρό προβάδισμα του Εργατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2024.

Αν αποτύχει, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ανταρσία εκ μέρους των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος και την αναβίωση των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών που παρέλυσαν κατά καιρούς της βρετανική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Λονδίνο αποσύρει το νομοσχέδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Βρετανία δεν θα προχωρήσει με τη νομοθεσία που ήταν σχεδιασμένη για την παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων για την Βόρεια Ιρλανδία, στην μετά Brexit εποχή, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση μετά την επίτευξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει πλέον με το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ θα αποσύρει όλες τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει κατά της Βρετανίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να προκύψουν και έχουν κάνει κοινή δήλωση για την επίλυση ζητημάτων μέσω διαλόγου αντί για επίσημες νομικές διαδικασίες», ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η πρώτη αντίδραση της Βόρειας Ιρλανδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας χαιρέτισε τη συμφωνία της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για την Βόρεια Ιρλανδία και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία

«Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.

«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


σχετικα αρθρα