current views are: 4880

1 Μαΐου 2023
Δημοσίευση21:00

Oι Αμερικανοί Navy Seals με τις Ελληνικές Special Operation Forces: Σενάρια σε ξηρά, αέρα και θάλασσα με τους επίλεκτους κομάντος

Οι US Navy Seals βρίσκονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ORION 23» μαζί με τις Ελληνικές Special Operation Forces.

Δημοσίευση 21:00’

Οι US Navy Seals βρίσκονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ORION 23» μαζί με τις Ελληνικές Special Operation Forces.

Οι περιβόητοι US Navy Seals, η κορυφαία ίσως Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων παγκοσμίως με δεκάδες αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές σε όλη την υφήλιο όχι απλά βρίσκονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «ORION 23» αλλά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τις Ελληνικές  Special Operation Forces. Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα Navy Sealsκαι επίλεκτοι κομάντος Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συγκρότησαν μικτές ομάδες και εκτέλεσαν μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας κάποια μάλιστα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν νυχτερινές ώρες σε απόλυτα ρεαλιστικές συνθήκες. Σε παλιές πετρελαικές εγκαταστάσεις καθώς και σε  παροπλισμένο πλοίο τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων προχώρησαν σε συνεκπαίδευση με αντικείμενο την προσβολή και κατάληψη. Προσέγγισαν τόσο δια θαλάσσης με Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου αλλά και από τον αέρα με ελικόπτερο ΝΗ-90 και ολοκλήρωσαν με πλήρη επιτυχία το σενάριο και μάλιστα υπό την καθοδήγηση Αμερικανού αξιωματικού των Seals ο οποίος είχε αναλάβει την εκτέλεση της άσκησης.

Εκτός όμως από τους US Navy Sealsστην άσκηση «ORION 23» λαμβάνει μέρος και μια ακόμη Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών, οι USSpecial Forces με εξειδίκευση στις χερσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή δύο κορυφαίων Μονάδων SOF από τις ΗΠΑ αναβαθμίζει κατακόρυφα την άσκηση και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο οργάνωσης αλλά και το γεγονός ότι οι κορυφαίοι στις SOFεπιχειρήσεις Αμερικανοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις επίλεκτες Μονάδες της αναγνωρίζοντας τα άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών έχει περάσει με άριστα την εξαιρετικά απαιτητική με πολύ υψηλά προαπαιτούμενα αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ ενώ την ίδια διαδικασία αναμένεται να περάσουν το επόμενο διάστημα τόσο το νεοσύστατο Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΥΚ ενώ ακολουθεί και η επίσης νεοσύστατη Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων για να αξιολογηθεί τόσο σε Εθνικό και στη συνέχεια σε ΝΑΤΟικό επίπεδο. Ενώ στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα  περιλαμβάνεται και η Ζ’ ΜΑΚ. Στόχος για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι να διαθέτει Μονάδες που έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ ενισχύοντας τη θέση της εντός της Συμμαχίας ώστε να αναλαμβάνει αποστολές σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αύξηση των πιστοποιημένων ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, στον σχετικό πίνακα δυνάμεων της Συμμαχίας, συντελεί στην προβολή της χώρας στο ΝΑΤΟϊκό και ευρύτερο περιβάλλον.

Μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις όπως η «ORION 23» αλλά και συνεκπαιδεύσεις με κορυφαίες SOFΜονάδες της Συμμαχίας και άλλων φιλικών κρατών ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο των Ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost στη άσκηση ‘’ORION 23’’έχει συγκροτηθεί  Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command) όπου υπάγονται τμήματα Χερσαίων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group)  και Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Maritime Task Group ) με τις Ομάδες οι οποίες σε όλα τα σενάρια είναι μικτές με συμμετοχή Μονάδων από τις χώρες που συμμετέχουν.

Την άσκηση υποστηρίζουν ελικόπτερα Chinook, Apache,NH90, Huey και Kiowa της Αεροπορίας Στρατού ενώ συμμετέχουν Μονάδες του Στόλου, ελικόπτερα AegeanΗawk και φυσικά όλα τα ταχύπλοα και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου με πρώτα τα MARK V της ΔΥΚ. Συμμετοχή έχει και η Πολεμική Αεροπορία-άλλωστε η «ORION 23» διεξάγεται ταυτόχρονα με την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» – με μαχητικά σε σενάρια JTAC και μεταφορικά αεροσκάφη για ρίψεις αλεξιπτωτιστών.

Στην «ORION 23» πλην των ΗΠΑ με τους Navy Seals και Special Forcesσυμμετέχουν επίσης Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων από  Γαλλία, Βουλγαρία, Αυστρία και Κυπριακή Δημοκρατία ενώ τελικά η Σερβία ακύρωσε τη συμμετοχή της.

Εκτός από το σύνολο των Μονάδων της ΔΕΠ στην άσκηση «ORION 23» λαμβάνουν μέρος σε συγκεκριμένα σενάρια τμήματα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας από την  Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η  SOFEX «ORION 23» διαρκεί δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει όλο το φάσμα Ειδικών Επιχειρήσεων όπως  άλματα ελεύθερης πτώσης ημέρα και νύχτα(Military Free Fall ), εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών(Sniper),καθοδήγηση εναέριων μέσων για στοχοποίηση (Joint Terminal Air Control) αγώνα εκ του συστάδην (Close-Quarters Combat),αποβατικές ενέργειες VBSS (Visit Board Search Seizure), αμφίβιες καταστροφές (Maritime Interdiction Operations), καταρρίχηση με σχοινί από ελικόπτερο (Fast Roping), σχεδίαση επιχειρήσεων(Planning),χρήση εκρηκτικών (Explosive Ordnance Disposal) καθώς και παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης (Combat Medic).

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν σενάρια έρευνας και διάσωσης(Search and Rescue), αιχμαλωσίας-εξουδετέρωσης στόχων υψηλής αξίας (Capture/Kill High Value Target),διακομιδής τραυματιών με ελικόπτερο (Casualty Evacuation),συλλογής πληροφοριών-αντικειμένων (Site Sensitive Exploitation)  και ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις-νηοψίες (Maritime Interdiction Operations-Visit, Board, Search and Seizure). Την οργάνωση και εκτέλεση της άσκησης έχει αναλάβει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ με τον Διοικητή της Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη  να παρακολουθεί από κοντά όλα τα σενάρια μαζί με Επιτελείς από τις χώρες που συμμετέχουν


σχετικα αρθρα