current views are: 81

29 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση07:36

Οι Duo Sopiano στο newpost: Μιλάνε για την Μαρία Κάλλας και την μεγάλη συναυλία του Σαββάτου στην Άρτα

«Όταν παρουσιάζονται σωστά όπερες ιδιοφυών συνθετών δεν μπορεί παρά να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού, και να τους μεταφέρει σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο!»

Δημοσίευση 07:36’

«Όταν παρουσιάζονται σωστά όπερες ιδιοφυών συνθετών δεν μπορεί παρά να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού, και να τους μεταφέρει σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο!»

H σοπράνο Έλλη Αναστασοπούλου και ο πιανίστας Neville JasonFahy ξεκίνησαν την συνεργασία τους το 2009. Έκτοτε έχουν κάνει πολλά ρεσιτάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως TheHellenic Centre of London, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών,   Σύλλογο των Αθηναίων,  Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς, Πολύφωνο Κηφισιάς, Kastella ArtCenter, Axia Festival Νάξου, “Thermae Sylla” Εύβοια, “WindmillResort” Κύθηρα κλπ.  Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει Όπερα, Οπερέτα, Musical,  ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Σαν φόρο τιμής για την επέτειο των εκατό χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, έχουν ήδη παρουσιάσει το αφιέρωμα  ‘La Divina Greca, Κάλλας – η Ελληνική Καριέρα’ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας και θέατρο ‘Απόλλων’ της Σύρου

Οι Duo Sopiano μιλάνε στο newpost για την Μαρία Κάλλας και την μεγάλη συναυλία του Σαββάτου στην Άρτα

Το ευρύ κοινό δεν είναι μυημένο στο λυρικό τραγούδι. Πείτε μας τι μαγικό κρύβει;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η όπερα γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα στην Φλωρεντία ως αναβίωση της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας. Είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη μορφή τέχνης, με θεατρική πλοκή, τραγουδιστές, ορχήστρα και συχνά μπαλέτο!

Όταν παρουσιάζονται σωστά όπερες ιδιοφυών συνθετών δεν μπορεί παρά να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού, και να τους μεταφέρει σε ένα  ταξίδι μέσα στον χρόνο!

Aπό μουσικοχορευτική παράσταση /αφιέρωμα στην Κάλλας την Κυριακή 17/9 όπου εκτέθηκε και η υπέροχη προτομή ‘Μαρία Κάλλας’ έργο της Πωλίνας Κασσιμάτη.

Πώς ανακαλύψατε το λυρικό τραγούδι, πώς μπήκε στη ζωή σας;

Από μικρά παιδιά νιώσαμε την μαγεία της όπερας, τόσο από παραστάσεις στην Λυρική Σκηνή όσο και από την τηλεόραση.  Μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται από μικρά παιδιά την μαγεία της όπερας, ειδικά αν υπάρχει η ανάλογη καλλιτεχνική προδιάθεση η ενδιαφέρον για το είδος από την οικογένεια, και άλλοι ανακαλύπτουν αυτό το υπέροχο είδος τέχνης σε πιο μεγάλη ηλικία όταν είναι πλέον πιο ώριμοι για να δεχτούν τα ερεθίσματα.

Πείτε μας μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σας.

Κάθε συναυλία για μας είναι κάτι ξεχωριστό και ανεπανάληπτο. Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι πάντα μια σημαντική εμπειρία, η οποία μας δίνει ώθηση και έμπνευση για την επόμενη παράσταση μας!

Ας μιλήσουμε για το Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Τι θα ακούσουμε;

Για το Έτος Κάλλας – 100 χρόνια από την γέννηση της ανεπανάληπτης Ντίβας, θέλουμε να τονίσουμε την Ελληνικότητα της με το αφιέρωμα ‘La Divina Greca – Κάλλας , Η Ελληνική καριέρα. Το αφιέρωμα αναφέρεται αποκλειστικά στους σημαντικούς σταθμούς της καριέρας της στην Ελλάδα, με άριες και μουσική από έργα που τραγούδησε στην Ελλάδα, απαγγελία από απομνημονεύματα και γράμματα της ίδιας της Κάλλας που αναφέρονται στην Ελλάδα, αποσπάσματα από σημαντικές κριτικές της περιόδου, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην πρώιμη Ελληνική καριέρα της στην Ελλάδα (1941-1945) στην οποία μπήκαν τα θεμέλια για την μετέπειτα διεθνή καριέρα, και το δεύτερο μέρος στις εμφανίσεις που έκανε στην Ελλάδα πλέον ως η κορυφαία σοπράνο του κόσμου (1957-1964).

Μαρία Κάλλας; Μια κορυφαία ντίβα που δε θα υπάρξει ξανά. Τι σημαίνει για σας;

Η Κάλλας είναι ένα φαινόμενο που αναγέννησε την όπερα. Μια από τις σημαντικότερες μουσικές μορφές όλων των εποχών. Στην ουσία προσφέρει στο κοινό το όραμα της Αναγέννησης – την σύνδεση αρχαίου δράματος και λυρικού θέατρου.  Η Κάλλας ήταν μια πολυδιάστατη ιδιοφυΐα. Συνδυάζει μια απαράμιλλη φωνητική  τεχνική και μουσικότητα με την οποία διεισδύει στην ψυχοσύνθεση κάθε ηρωίδας που ερμηνεύει με ένα εξαιρετικό θεατρικό ένστικτο και μια ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία. Είναι η φωνή με τα χίλια χρώματα που εκφράζουν όλα τα συναισθήματα που αναβλύζουν από την μουσική, χωρίς να χάνει ποτέ την ιδιαίτερη χροιά της που την κάνει αναγνωρίσιμη από την πρώτη νότα. Η Κάλλας μας χαρίζει απλόχερα την ομορφιά της αληθινής δημιουργίας, μας εμπνέει, και θα είναι πάντα ένας λαμπερός φάρος της Τέχνης.

Τα επόμενά σας βήματα;

Φέτος σαν σχήμα είμαστε «ταγμένοι» στην Κάλλας. Έχοντας ήδη παρουσιάσει το εν λόγω αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής, στο Πολιτιστικό κέντρο Λευκάδας και Θέατρο ‘Απόλλων’ της Σύρου, συνεχίζουμε με μεγάλη χαρά αυτό το μουσικό ταξίδι στην Άρτα (30/9) Δήμο Κηφισιάς (2/10) Ελβετία (26/10) και Κέρκυρα (2/12)

Συνοδοιπόροι μας στην απαγγελία των κειμένων οι  Μαρία Κοντογιάννη, Χρύσα Ρώμα  Φρατζέσκος Γκίρκογκλου , και ο τεχνικός μας Άκης Πολιτσόπουλος.


σχετικα αρθρα