current views are: 6

30 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση19:19

Οι επτά «μνηστήρες» για τη διαδοχή του Β. Σόιμπλε

Ποιοι είναι οι εκλεκτοί για το χαρτοφυλάκιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών 

Δημοσίευση 19:19’

Ποιοι είναι οι εκλεκτοί για το χαρτοφυλάκιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών 

Τους πιθανούς διαδόχους του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, βαθμολογώντας τα με κριτήριο αφ’ ενός το εάν συγκεντρώνουν τα προσόντα για τη θέση και αφ’ ετέρου τις πιθανότητες να επιλεγούν γι’ αυτήν.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει από τη μία πλευρά να έχει την υποστήριξη του κόμματός του και από την άλλη αυτογνωσία και την επίγνωση της αποστολής του. «Ο Σόιμπλε τα είχε», αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι ο σημερινός πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, κάτω σώματος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, κατόρθωσε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, ενώ στην κρίση του ευρώ πέτυχε την ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των εταίρων και των γερμανικών συμφερόντων.

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρονται ο σημερινός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και επιτελάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και βεβαίως ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς.

Αναλυτικότερα:

  • Ο Πέτερ Αλτμάιερ θεωρείται – εν αντιθέσει προς τον κ. Σόιμπλε – πολύ κοινωνικός και εξωστρεφής, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τις Βρυξέλλες, καθώς έχει εργαστεί εκεί ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, θεωρείται αξιόπιστος και από το SPD, ενώ λέγεται ότι σε περιπτώσεις διαφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν η δική του διαμεσολάβηση που οδήγησε σε συμβιβασμό. Σημειώνεται ωστόσο και το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ, σε φθίνουσα πορεία η ίδια σε ό,τι αφορά την δημοτικότητά της, ίσως να μην κατορθώσει να επιβάλει τον στενότερο συνεργάτη της στο σημαντικότερο υπουργείο έναντι κάποιου περισσότερο «ανεξάρτητου». Η συντακτική ομάδα της Welt πάντως τον βαθμολογεί με πέντε στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης και με τέσσερα στα πέντε αστέρια στο ερώτημα αν έχει πιθανότητες να την αναλάβει.
  • Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο Άμυνας με όλα του τα σκάνδαλα, μπορεί να καταφέρει σχεδόν τα πάντα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα και προσθέτει ότι κανείς δεν έχει εκφραστεί εναντίον της στην συζήτηση για το υπουργείο Οικονομικών, αν και η ίδια δεν θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των στελεχών της CDU. Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν διαθέτει πάντως την εμπειρία των υπουργείων Οικογένειας και Εργασίας. Σε ό,τι αφορά την βαθμολογία της, παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές της, αλλά μόνο δύο στα πέντε για τις πιθανότητές της να μεταπηδήσει τελικά στο υπουργείο Οικονομικών.
  • Ο Γκίντερ Έτινγκερ υπηρετεί σήμερα ως Επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στην CDU. Το βράδυ των εκλογών πολλοί μάλιστα εξεπλάγησαν όταν τον είδαν δίπλα στην καγκελάριο και αναρωτήθηκαν αν ενδεχομένως τον προορίζει για μέλος του επόμενου υπουργικού συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Έτινγκερ είναι διάσημος για τις λεκτικές «γκάφες» του και δεν είναι βέβαιο ότι η κυρία Μέρκελ θα εμπιστευόταν κάποιον που δεν θα μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό σε μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση. Η συντακτική ομάδα της Die Welt τον βαθμολόγησε με τέσσερα στα πέντε για τα προσόντα του, αλλά μόλις με ένα στα πέντε για τις πιθανότητες τελικά να επιλεγεί.
  • Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα παραιτηθεί από την τοπική πρωθυπουργία της Βαυαρίας, παραμένοντας στην ηγεσία της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU). Άνοιξε έτσι η συζήτηση αν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό, θελήσει να αναλάβει και αυτός μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Λόγω της προσωπικότητας αλλά και της διαδρομής του, θεωρείται ότι διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος, ενώ πολλά στελέχη της CDU θα τον προτιμούσαν σε αυτή τη θέση έναντι π.χ. του κ. Αλτμάιερ και δεν θα θεωρούσαν μειονέκτημα την απόσταση που τον χωρίζει από την καγκελάριο, με την οποία έχει συγκρουστεί επανειλημμένα. Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για το αν διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες και δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο.
  • Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρείται, ακόμη και από πολλούς στην CDU, επιτυχημένος και ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της δημοτικότητας, συνήθως πίσω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Προβληματικό θεωρείται ωστόσο το γεγονός ότι στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομίας «κάθε δεύτερη εβδομάδα ερχόταν με μια νέα ιδέα». Ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει, αντιθέτως, να διαθέτει πιο μακροπρόθεσμη γραμμή, επισημαίνεται. Το θέμα πάντως είναι εάν ο Μάρτιν Σουλτς θα θελήσει να τον προωθήσει για την θέση ή να τον αφήσει εντελώς εκτός της νέας κυβέρνησης, αν και κάτι τέτοιο δεν θα ήταν πολύ εύκολο, καθώς πρόκειται για τον δημοφιλέστερο πολιτικό του SPD. Η βαθμολογία του είναι τέσσερα στα πέντε αστέρια για τις ικανότητες και δύο στα πέντε για την πιθανότητα να προταθεί.
  • Ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου και αντιπρόεδρος του SPD αντιμετωπίζεται ως «μυστικό» σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση, αν και στο παθητικό του έχει καταγραφεί η αποτυχία της ασφάλειας της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο. Ο συντάκτης εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος ο κ. Σολτς θα προτιμήσει να παραμείνει στο Αμβούργο, όπου είναι περίπου «βασιλιάς», από το να τεθεί υπό την κυρία Μέρκελ. Όπως φαίνεται πάντως δεν αμφισβητούνται οι ικανότητές του, καθώς παίρνει πέντε στα πέντε αστέρια, αλλά μόλις δύο στα πέντε σε ό,τι αφορά τις πιθανότητές του.
  • Ο Μάρτιν Σουλτς, τέλος, έχει να αντιμετωπίσει τα – όχι λίγα – στελέχη του κόμματός του τα οποία όχι μόνο τον συμβουλεύουν, αλλά και απαιτούν να μείνει εκτός κυβέρνησης και να συγκεντρωθεί στο κόμμα του. Επιπλέον, ο κ. Σουλτς δεν θεωρείται από το συντάκτη κατάλληλος για το υπουργείο Οικονομικών, λόγω κυρίως των απόψεών του για τα δημοσιονομικά. Γι’ αυτό και βαθμολογείται μόλις με δύο στα πέντε αστέρια για τις ικανότητές του, αλλά με πέντε στα πέντε αστέρια σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες, καθώς, εάν τελικά το υπουργείο καταλήξει στο SPD, θα είναι εκείνος που θα επιλέξει ποιο στέλεχος θα το αναλάβει.

σχετικα αρθρα