current views are: 17

18 Ιουλίου 2022
Δημοσίευση19:34

Οι Ευρωπαίοι …πιόνια στα χέρια Πούτιν και Ερντογάν

Το φυσικό αέριο είναι το όχημα για δείξει ο Πούτιν σε όλον τον πλανήτη ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός». Η κυρίαρχη Δύση, και η ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χωρών μελών και πλέον η «διάβρωση» της είναι πιθανή.

Δημοσίευση 19:34’
b0tl1o1647674808785

Το φυσικό αέριο είναι το όχημα για δείξει ο Πούτιν σε όλον τον πλανήτη ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός». Η κυρίαρχη Δύση, και η ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χωρών μελών και πλέον η «διάβρωση» της είναι πιθανή.

Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ η Ρωσία έχει κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία σε πολιτική κρίση και παρ’ όλα αυτά, η εικόνα που παρουσιάζουν οι παγκόσμιοι  ηγέτες κάθε άλλο παρά αρμόζει στην κρισιμότητα της κατάστασης. Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς διάθεση να σπάσουν τον «κουμπαρά» και να πληρώσουν τον λογαριασμό αφήνουν τους πολίτες να επωμίζονται το κόστος.

Το τελευταίο επεισόδιο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των Ευρωπαίων αναφορικά με τον εφοδιασμό των κρατών της Ε.Ε με φυσικό αέριο. Μία επιστολή που βρίσκεται στα χέρια του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι ο ρωσικός κολοσσός Gazprom κήρυξε λόγους «ανωτέρας βίας» για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη. Τα μαντάτα όμως φτάνουν και στη γερμανική κοινή γνώμη για τις τουρκικές εδαφικές αξιώσεις που φτάνουν εσχάτως ακόμη και μέχρι την Κρήτη. Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει έναν παραλληλισμό με το ουκρανικό.

Ένα από τα διδάγματα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ότι, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να παίρνει κανείς στα σοβαρά αυτά που λένε οι αυταρχικοί – ιδιαίτερα μάλιστα όταν ακούγονται περιπετειώδη και παράλογα. Οι ειδικοί έχουν συχνά προειδοποιήσει ότι οι ομιλίες, τα κείμενα και άλλες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτουν τη βούλησή του να καταστρέψει την Ουκρανία. Όμως δεν ακούστηκαν ούτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη. Δεν είναι όμως πολύ αργά για να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και των κολλητών του“.

Την ίδια ώρα, που, οι Ευρωπαίοι αφήνουν τον Ερντογάν να το παίζει διαπραγματευτής αλλά και νταραβερίζονται για να του πουλήσουν όπλα. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς έναν «βαρύ ενεργειακά χειμώνα» καθώς η Μόσχα συνεχίζει να «παίζει» σκάκι με την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Το φυσικό αέριο είναι το όχημα για δείξει ο Πούτιν σε όλον τον πλανήτη ότι ο «Βασιλιάς είναι γυμνός». Η κυρίαρχη Δύση, και η ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χωρών μελών και πλέον η «διάβρωση» της είναι πιθανή. Δεν ισχύει το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν γίνει αυτάρκεις τόσο στον τομέα του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.   

Η συνοχή της Ε.Ε. θα δοκιμαστεί και αν στην αρχή υπήρχε η εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα περιορίσει την εκλογική έλξη των πάλαι ποτέ συμμάχων του Πούτιν μεταξύ των λαϊκιστών από τη Δεξιά και την Αριστερά στην Ευρώπη, πλέον η αδυναμία και έλλειψη στρατηγικής ηγεσίας παράλληλα με την άνοδο των τιμών ενέργειας και των τροφίμων, γυρίζει μπούμερανκ. Και τα σενάρια χειροτερεύουν με τους διεθνείς αναλυτές να προειδοποιούν για διατήρηση των υψηλών τιμών ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαντήσεις δεν υπάρχουν παρά μόνο ευχολόγια χωρίς δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας που «σαρώνει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται για ακόμα μια φορά ανήμποροι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν μια ολιστική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν με την εξάρτηση της προοπτικής, της ευημερίας και της ασφάλειας στις ορέξεις αυταρχικών ηγετών. Το έκαναν με το μεταναστευτικό, το έκαναν με την ενεργειακή ασφάλεια και δεν φαίνεται η διάθεση για κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική.