current views are: 80

26 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση16:34

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες γίνονται όλο και συχνότερα στόχος σεξουαλικής εκμετάλλευσης – 200% αύξηση στην αναζήτηση για «ουκρανές συνοδούς» στο διαδίκτυο

Οι ερευνητές της Thomson Reuters ανακάλυψαν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να είναι ευκολότερα θύματα διακινητών στις χώρες όπου καταφεύγουν καθώς και διαδικτυακών ηδονοβλεψιών.

Δημοσίευση 16:34’
3500

Οι ερευνητές της Thomson Reuters ανακάλυψαν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να είναι ευκολότερα θύματα διακινητών στις χώρες όπου καταφεύγουν καθώς και διαδικτυακών ηδονοβλεψιών.

Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την πορνογραφία που παρουσιάζει Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι γίνονται όλο και συχνότερα στόχος σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ερευνητές της Thomson Reuters ανακάλυψαν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορεί να είναι ευκολότερα θύματα διακινητών στις χώρες όπου καταφεύγουν καθώς και διαδικτυακών ηδονοβλεψιών.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένο ενδιαφέρον για την ουκρανική πορνογραφία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αναλύοντας την παγκόσμια κυκλοφορία των μηχανών αναζήτησης. Πιστεύουν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον μπορεί να ενθαρρύνει τους διακινητές να ενεργούν πιο συχνά και με μεγαλύτερη ατιμωρησία.

Στο «στόχαστρο» γυναίκες αλλά και παιδιά

Η οργάνωση ζήτησε επείγουσα δράση για την ενίσχυση της προστασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά της Ουκρανίας που κινδυνεύουν από σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η ανάλυση των τάσεων αναζήτησης στο Διαδίκτυο διαπίστωσε ότι οι προβολές πορνογραφικών βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνουν Ουκρανούς πρόσφυγες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Ένα στιγμιότυπο από 13 βίντεο που ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν Ουκρανούς πρόσφυγες δείχνει ότι προβλήθηκαν 275.000 φορές τον Ιανουάριο.

Κατακόρυφη αύξηση στην σεξουαλική εμπορία Ουκρανών

Ενώ υπήρχαν ενδείξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας μερικών Ουκρανών πριν από την έναρξη του πολέμου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση από τη ρωσική εισβολή. Η παγκόσμια επισκεψιμότητα αναζήτησης για εκμεταλλευτικούς όρους όπως “ουκρανικό πορνό” ήταν σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα έκτοτε.

Η Thomson Reuters συνεργάζεται με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτή τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Ξεκίνησαν μια εκστρατεία με την ονομασία Be Safe για να ενθαρρύνουν την παγκόσμια κοινότητα να παρέχει στους Ουκρανούς πληροφορίες για την ασφάλεια και να βοηθήσει να εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια των διακινητών.

«Τα παιδιά και οι γυναίκες πρέπει να πηγαίνουν σε ασφαλή περιβάλλοντα»

Ο Valiant Richey, ειδικός εκπρόσωπος και συντονιστής του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δήλωσε: «Αυτή η ανάλυση δείχνει πόσο σημαντικό είναι να κρατηθούν ασφαλείς οι γυναίκες και τα παιδιά που φεύγουν από τον πόλεμο. Η υψηλή ζήτηση από τους άνδρες για σεξουαλική πρόσβαση σε Ουκρανές γυναίκες και κορίτσια δημιουργεί ένα τεράστιο κίνητρο για τους διακινητές να στρατολογούν ευάλωτα άτομα προκειμένου να καλύψουν αυτή τη ζήτηση και να επωφεληθούν από αυτήν.

«Έχουμε ήδη βρει άμεσες αποδείξεις για απόπειρες στρατολόγησης σε συνομιλίες που χρησιμοποιούνται από Ουκρανούς και μια αύξηση στις διαφημίσεις των Ουκρανών στο διαδίκτυο».

Τα νέα δεδομένα βασίζονται σε «βαθμολογίες ενδιαφέροντος», που σχετίζονται άμεσα με την επισκεψιμότητα αναζήτησης και συγκρίνουν τη δημοτικότητα ενός όρου σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Προηγούμενη ανάλυση το 2022 διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για όρους σεξουαλικής εκμετάλλευσης που σχετίζονται ειδικά με Ουκρανούς πρόσφυγες αυξήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Τον Μάρτιο του 2022, η έρευνα διαπίστωσε μια παγκόσμια αύξηση 300% σε αυτούς τους όρους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκε αύξηση 200% στις αναζητήσεις για «ουκρανικές συνοδούς» σε σύγκριση με έξι μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε αύξηση 600% στις αναζητήσεις για τον όρο «ουκρανική πορνογραφία» και στην Πολωνία Αύξηση 130%.

Υπήρξε επίσης αύξηση στις αναζητήσεις για αυτούς τους όρους στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Η Heather Fischer, ανώτερη σύμβουλος για εγκλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Thomson Reuters, δήλωσε: «Η τελευταία μας ανάλυση δεδομένων για το 2023 δείχνει ότι η ζήτηση στο Διαδίκτυο για υποτιμητικό υλικό που σχετίζεται με τους εκτοπισμένους Ουκρανούς οδηγεί τους διακινητές να εξαναγκάζουν, να δελεάζουν και να παρασύρουν γυναίκες και παιδιά σε σεξουαλική εκμετάλλευση. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΑΣΕ για να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει την ανάγκη να δράσει τώρα και να προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα από την εκμετάλλευση».

Σε μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο ακούστηκαν στοιχεία ότι οι Ουκρανοί διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο να καταλήξουν σε δίκτυα πορνείας ή στη βιομηχανία πορνογραφίας και ότι πολλοί στρατολογούνταν όλο και περισσότερο μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.


σχετικα αρθρα