current views are: 19

20 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση18:00

Οι Τουρκικές «πονηριές» και η προπαγάνδα με τον «τρομακτικό» βαλλιστικό Tayfun – Η αλήθεια, οι τουρκικές παγίδες και η «σημαδεμένη» τράπουλα

Όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι για όλα τα σενάρια ενεργειών επί του πεδίου τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί υπάρχουν απαντήσεις. Οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι καταστροφικές για τους γείτονες.

Δημοσίευση 18:00’

Όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι για όλα τα σενάρια ενεργειών επί του πεδίου τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί υπάρχουν απαντήσεις. Οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι καταστροφικές για τους γείτονες.

Η φράση «o Ερντογάν πατάει όλα τα πλήκτρα ταυτόχρονα για να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου 2023» του Τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Μουμάι στο άρθρο του στην έγκριτη Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει μέσα σε λίγες λέξεις το σύνολο της τακτικής του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα. Όπως εκλαμβάνει η Αθήνα τόσο την ρητορική της Άγκυρας αλλά κυρίως τις ενέργειες που κάνει επί του πεδίου όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία διακρίνει μια απόλυτη δυσαρμονία και ταυτόχρονα έναν διάχυτο εκνευρισμό. Αφού η προσδοκία για άμεσα «κέρδη» μέσω των απειλών και των εκβιασμών προς πάσα κατεύθυνση δείχνει να μην επαληθεύεται. Η πλήρης αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων αλλά και η επιστράτευση κάθε «πονηριάς» και προπαγάνδας  χαρακτηρίζουν όσα διαδραματίζονται πάνω στη «σκακιέρα» όπου εκτός από Ελλάδα και Τουρκία ρόλο έχουν όλοι οι ισχυροί με πρώτες φυσικά τις ΗΠΑ.

Την ώρα που σε επίπεδο δηλώσεων δείχνει να ανεβάζει τους τόνους που φτάνουν έως τις πολεμικές ιαχές στην πράξη δεν υποστηρίζει αυτή τη ρητορική δείχνοντας εξαιρετικά προσεκτική επί του πεδίου όπως στην πρόσφατη άσκηση «Kararlilik 2022» όπου περιορίστηκε στις Τουρκικές ακτές χωρίς την παραμικρή πρόκληση. Και ενώ δήθεν δηλώνει ανοιχτή στο διάλογο και «δείχνει» την Ελλάδα ως τη χώρα που προχωρά σε παρενοχλήσεις και παραβιάσεις προχωρά σε κινήσεις όπως η υπογραφή του νέου παράνομου μνημονίου με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι σε στρατιωτικό επίπεδο η εξοπλιστική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αιχμή του δόρατος την Πολεμική Αεροπορία έχει κάτι παραπάνω από ενοχλήσει την Άγκυρα. Την έχει εξοργίσει αφού αντιλαμβάνεται ότι το πλεονέκτημα που θεωρούσε ότι έχει εξανεμίζεται και μάλιστα σε αρκετά ποιοτικά χαρακτηριστικά του οπλοστασίου της υπολείπεται με δεδομένο και το τερέν μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης. Η απόφαση για δημοσιοποίηση του περιβόητου πλέον βίντεο με τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun» στη Μαύρη Θάλασσα μόνο τυχαία δεν ήταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Και μάλιστα όχι με επίσημο τρόπο μέσω του Τουρκικού υπουργείου άμυνας αλλά με διαύλο Μέσα Ενημέρωσης και ιστοσελίδες  κάτι που σπάνια συνηθίζουν να κάνουν οι γείτονες αφού όλα όσα αφορούν την άμυνα της χώρας «φιλτράρονται» εξονυχιστικά. Κανένας δεν ξέρει τις πραγματικές παραμέτρους του προπαγανδιστικού βίντεο. Πότε τραβήχτηκε, τι πραγματικά δείχνει και αν όντως ο βαλλιστικός «Tayfun» κάλυψε 561 χλμ πριν πέσει στη θάλασσα; Γιατί τη δοκιμή δεν παρακολούθησε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ο υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ ή και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί σε κάθε μεγάλο «event» της Τουρκίας; Το μόνο που ενδιαφέρει τους γείτονες ήταν όπως φαίνεται να τραβήξουν τις σχετικές ευθείες στο χάρτη και να μετρήσουν ως που φτάνει να χτυπήσει ο «τρομακτικός» «Tayfun» δείχνοντας το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

Όπως εκτιμά η Αθήνα και το Ελληνικό Επιτελείο η Άγκυρα έχει αντιληφθεί ότι για όλα τα σενάρια ενεργειών επί του πεδίου τα οποία έχει ήδη επεξεργαστεί υπάρχουν απαντήσεις. Οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι καταστροφικές για τους γείτονες. Και έτσι ψάχνει τρόπο για να παρασύρει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με «σημαδεμένη» όμως τράπουλα.


σχετικα αρθρα