Ένα επίδομα 1.2οο ευρώ δίνεται σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη καθώς βοηθούν παιδιά που έχουν μείνει μόνα τους.
Αυτό είναι το επίδομα αναδοχής.
Οι οικογένειες που παίρνουν την απόφαση να προχωρήσουν και να γίνουν ανάδοχοι γονείς, συντελούν ένα τεράστιο έργο για αυτά τα παιδιά, αλλά και για την ίδια την κοινωνία.
Η απόφαση είναι «δώρο ζωής» και το μεγαλύτερο παράσημο για αυτούς τους γονείς.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην Βουλή, αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να συνεχίσει να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των πιο ευάλωτων στηρίζοντας το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Μιχαηλίδου εξήγησε, η Κυβέρνηση, τρεισήμισι χρόνια τώρα, με ενεργητικές πολιτικές ενισχύει την αποϊδρυματοποίηση, την κοινωνική ένταξη αλλά και την προάσπιση των δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παιδική προστασία η κ. Μιχαηλίδου, έκανε λόγο για:
- Το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών, χάρη στο οποίο για πρώτη φορά καταγράφηκε ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές και από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα, από τα 2400 παιδιά, τα 1100 βρίσκονται πλέον σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες.
- Τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής ύψους από 325 ευρώ έως 1200 ευρώ στις περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.
Τη θεσμοθέτηση του προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες άνω του 67%, προϋπολογισμού 6,8 εκ. ευρώ. - Την δημιουργία Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, που αφορά 360 περίπου έφηβες και έφηβους άνω των 15 ετών που σήμερα ζουν σε ιδρύματα.
- Την θέσπιση κανόνων στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας.
Όσον αφορά την προσχολική αγωγή, σύμφωνα με την Υφυπουργό, η Κυβέρνηση, τριπλασιάζει τις θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς από 25.000 σε 75.000, έχοντας εξασφαλίσει πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων για βρέφη έως 2,5 ετών, σε βρεφικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Ενώ με το πρόγραμμα «Κυψέλη» για πρώτη φορά δρομολογείται μια εκ βάθρων αναδιάταξη του προγράμματος της προσχολικής αγωγής που διαρθρώθηκε με γνώμονα την ισορροπημένη ανάπτυξη βρεφών και νηπίων.
Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις οι οποίες ενισχύουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού η πιλοτική εφαρμογή της οποίας χρηματοδοτείται με 42 εκ. ευρώ από το ΤΑΑ, την Κάρτα Αναπηρίας, την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ, τα έργα προσβασιμότητας προϋπολογισμού 19,4 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, το πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ που αφορά 200 ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 3.000 άτομα με αναπηρία, το οποίο ξεκινάει άμεσα με φορέα υλοποίηση την ΔΥΠΑ. Επιπλέον η Υφυπουργός αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των συμμετεχόντων στα ΚΔΑΠ αλλά και στο διπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,.
Τέλος όπως υποστήριξε η Δόμνα Μιχαηλίδου, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η κυβέρνηση τριπλασίασε το ύψος της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (από 267 σε 816 εκ ευρώ) που φέτος θα δοθεί σε 2,3 εκ. ευάλωτους συμπολίτες μας, ενώ το 2020 το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία θεσμοθετήθηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και προκηρύσσεται ανά διετία με προϋπολογισμό 10εκ. ευρώ. . Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 15% τα σχολικά γεύματα.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι: “Στις γραμμές του προϋπολογισμού αποτυπώνονται οι πολιτικές μας προτεραιότητες οι οποίες οφείλουν να σταθμίζονται από τις αντοχές της οικονομίας και από τη δυναμική ενός σύνθετου παρόντος. Τρεισήμισι χρόνια τώρα αποδεικνύουμε με πράξεις ότι η κοινωνική πολιτική είναι εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας για το σύνολο των πολιτών και από την ευημερία και την πρόοδο του κάθε πολίτη, εξαρτάται και η ίδια η κοινωνική ευημερία. Γιατί ο μεγαλύτερος πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποί της. Και γι΄αυτό θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά. Για να θωρακίζουμε με ενεργητικές πολιτικές, το Κοινωνικό Κράτος, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».
Επίδομα Αναδοχής – Πληροφορίες
Οικονομική Ενίσχυση Αναδοχής
Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου.
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας.
Δικαιούχοι Οικονομικής Ενίσχυσης
Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ανάδοχοι γονείς που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχουν οριστεί ανάδοχοι γονείς με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση, σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11 του ν. 4538/2018 ή με εισαγγελική διάταξη ή σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4538/2018,
β) η αναδοχή που έχουν συνάψει, είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών Ανηλίκων και
γ) έχουν υποβάλει Αίτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής» (www.anynet.gr)
Όσον αφορά στις περιπτώσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής, μετά την ενηλικίωση του αναδεχόμενου ατόμου, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι:
α) στην αναδοχή ατόμου με αναπηρία, οι ανάδοχοι γονείς,
β) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο φοιτά σε φορέα τυπικής εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, αναγνωρισμένης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωση του,
γ) στην αναδοχή ατόμου, το οποίο εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ακόμη κι αν είναι άτομο με αναπηρία, το αναδεχόμενο άτομο, από την ενηλικίωσή του.
Καταβολή Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής
Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καθώς και μετά την ενηλικίωση του ανηλίκου σε καθεστώς αναδοχής, στις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω.
Η καταβολή πραγματοποιείται από τον Ο.Π.Ε.ΚΑ. την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα με πίστωση σε ενεργό λογαριασμό πληρωμών (ΙΒΑΝ)
Κατηγορίες ποσού οικονομικής ενίσχυσης
1.Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται μηνιαίως:
α. Για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €).
β. Για παιδιά με μία πάθηση, η οποία έχει ως συνέπεια οποιασδήποτε φύσης και ποσοστού αναπηρία, σε τριακόσια εβδομήντα πέντε ευρώ (375 €).
2.Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για παιδιά με πάθηση προσαυξάνεται κατά το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-επιδόματος, που χορηγείται ή δύναται να χορηγηθεί, λόγω ένταξης του αναδεχόμενου ατόμου στα γενικά και ειδικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που υλοποιεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Η υπαγωγή του αναδεχόμενου παιδιού στην κατηγορία ποσού για παιδιά με πάθηση τεκμηριώνεται από τη σχετική πιστοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
Αίτηση – Διαδικασία Υποβολής
Ο ανάδοχος γονέας υποβάλλει στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Διαχείριση Αιτήσεων Οικονομικής Ενίσχυσης Αναδοχής» της Διαδικτυακής Πύλης «www.anynet.gr» του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχής και Υιοθεσίας, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την αίτηση για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής. Για την υποβολή της αίτησης ο αιτών εισέρχεται στην εφαρμογή με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (κωδικοί TAXISnet). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής είναι η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.
Βασικό Θεσμικό Πλαίσιο
Νόμος 4538/ 2018 «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 85).
Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.Δ11 οικ. 31720/2021(ΦΕΚ Β΄2220) «Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής».
ολες οι ειδησεις
- Κολωνός: Συνελήφθη ένα ακόμη άτομο για την υπόθεση της 12χρονης – Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι 8 νέοι συλληφθέντες
- Κύπρος: Έτος- ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη» – Εντός καλοκαιριού η γεώτρηση αξιολόγησης
- Πέθανε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος σε ηλικία 67 ετών
- Νόνικα Γαληνέα: Η τελευταία της συνέντευξη και η αποκάλυψη για την υγεία της – «Δεν θέλω να ανησυχεί κανείς σας για μένα»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr