current views are: 6

1 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση13:54

Οικονόμου για καλάθι του νοικοκυριού και πετρέλαιο θέρμανσης

Αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδίδει και δίνει ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δημοσίευση 13:54’
Food Pass

Αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποδίδει και δίνει ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας.

«Για δεύτερο μήνα η χώρα μας καταγράφει νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την τακτική ενημέρωση, αναφέροντας τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υψηλότερο πληθωρισμό από τη δίκη μας.

Αξίζει τον κόπο να συγκρίνουμε ποσοστά πληθωρισμού στη χώρα μας, με άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού από την Ελλάδα είχαν για το Νοέμβριο η Γερμανία με 11,3%, η Ιταλία με 12,5%, η Ολλανδία με 11,2%, η Αυστρία με 11,1%, το Βέλγιο με 10,5% και η Πορτογαλία με 10,3%, ενώ σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό είχαν η Λετονία με 21,7%, η Εσθονία με 21,4% και η Λιθουανία με 21,4% επίσης. Η χώρα μας κινήθηκε στα ίδια ποσοστά πληθωρισμού με χώρες όπως η Φινλανδία και η Ιρλανδία.

Τα στοιχεία αυτά προσφέρονται για δύο πολύ χρήσιμα και πολύ απλά συμπεράσματα. Πρώτον, πιστοποιούν για μια ακόμα φορά, την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος της ακρίβειας εκθέτοντας όλους όσους, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Τσίπρα, που άλλοτε μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και άλλοτε ισχυρίζονται ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και στις αυξήσεις των τιμών.

Δεύτερον, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι τα μέτρα ανάσχεσης που έχει πάρει η χώρα μας αποδίδουν και συγκρατούν, στο μέτρο του εφικτού, την ακρίβεια, ενώ σε άλλες χώρες τα πράγματα ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν χειρότερα.

Καλάθι του νοικοκυριού

«Καλάθι του νοικοκυριού»

«Σε πείσμα όσων προσπάθησαν να το αμφισβητήσουν, ακόμη και να το υπονομεύσουν η πρωτοβουλία αυτή, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, αποδίδει» ανέφερε για το καλάθι του νοικοκυριού 

«Προφανώς δεν αντιμετωπίζει στην ολότητά του, δεν λύνει το θέμα της ακρίβειας -και ούτε βέβαια αναμενόταν κάτι τέτοιο- καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας όπως αναδείξαμε προηγουμένως είναι πανευρωπαϊκό, απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, γίνονται όμως σοβαρά βήματα. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει μια ουσιαστική ανάσα στους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και από τη μείωση της τιμών σε μια σειρά βασικών αγαθών, απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό.»

«Χθες Τετάρτη, καθώς μπήκαμε στην πέμπτη εβδομάδα που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είχαμε με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τις ίδιες ή μικρότερες τιμές είχαμε στο 94,7% των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στο «Καλάθι του νοικοικυριού». Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «Καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 192, (ποσοστό 23,5%) η τιμή μειώθηκε. »

Στα 581, (ποσοστό 71,2%), η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 43 προϊόντα, (ποσοστό 5,2%) υπήρξε μια μικρή αύξηση.

Έτσι, το συνολικό κόστος του «καλαθιού» είναι  μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση να ανέρχεται στο – 9,65%.

«Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι  το «Καλάθι του νοικοκυριού» ενισχύεται,  είναι από χθες ακόμη πιο εμπλουτισμένο, καθώς διευρύνθηκε η κατηγορία των «κατεψυγμένων λαχανικών», ενώ εντάχθηκαν και νέα προϊόντα, για τους διαβητικούς συμπολίτες μας. Έτσι, περιλαμβάνονται οι κατηγορίες «γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς», όπως είναι η στέβια, καθώς και διάφορα άλλα προϊόντα βρώμης.»

πετρέλαιο θέρμανσης

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους θέρμανσης

«Καθώς μπαίνουμε στο Χειμώνα και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, θέλω να υπογραμμίσω ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησής μας ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 συμπολίτες μας είχαν υποβάλει αίτηση στην  ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, με την προθεσμία υποβολής να λήγει την 9η Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος θέρμανσης. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ. Η Κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και σε αυτό το κομμάτι, φροντίζει με πρακτικά μέτρα, με λειτουργικές πολιτικές να στηρίζει την κοινωνία σε μία από τις βασικότερες ανάγκες της.»


σχετικα αρθρα