current views are: 18

22 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση10:31

Οικονόμου: Πλειστηριασμοί γινόντουσαν και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

Παρακολουθήστε live την ενημέρωση από το Γιάννη Οικονόμου.

Δημοσίευση 10:31’
Οικονόμου LIVE

Παρακολουθήστε live την ενημέρωση από το Γιάννη Οικονόμου.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό ξεκίνησε την ενημέρωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατέθηκε χωρίς μνημονιακή επιτήρηση εδώ και 12 χρόνια.

«Είναι η επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Καταρτίστηκε σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%. Το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,8%. Ο πληθωρισμός 9,7% φέτος και 5,6% το 2023. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,7%.»

«Για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από έλλειμα, η χώρα θα γυρίσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Πιστώσεις 1 δισ. για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων γίνονται εφικτές χάρις στην πρόοδο της χώρας. Αντανακλούν τη διαρκή προσπάθεια να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.»

Νέες πολιτικές μετά το σκάνδαλο της Κιβωτού του Κόσμου

«Τα θέματα της κοινωνικής ατζέντας έχουν τύχει συστηματικής μέριμνας από την κυβέρνηση. Με σχέδιο και επαγγελματισμό και με αμέριστη μέριμνα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Το αντιλαμβάνεται η κοινωνία και γι αυτό τα στόματα ανοίγουν. Θα εισαγάγουμε νέες πολιτικές και θα συγκρουστούμε με νοοτροπίες και κατεστημένα. Όλα αυτά γίνονται με τρόπο θεσμικό, ιδίως όταν οι άνθρωποι είναι παιδιά.»

«Οι αρχές συνδράμουν τη Δικαιοσύνη. Χρειάζεται να αποφεύγουμε τις εύκολες κραυγές και τις γενικεύσεις. Τα ιδρύματα και οι εθελοντές πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Με ψυχραιμία πρέπει να συνεργαζόμαστε για το καλύτερο για τα παιδιά. Και να φροντίζουμε η Δικαιοσύνη να αποδίδει ευθύνες.

Κάρτα νέων

Σταθερή προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας οι πολιτικές που ανοίγουν δρόμους για τη νέα γενιά. Ορισμένα χαρακτηριστικά:

Η χορήγηση της δωρεάν ευρωπαϊκής κάρτας νέων. Εκπτώσεις και προσφορές σε μια σειρά υπηρεσίες, εκπαίδευσης, τουρισμού, υγείας.

Στεγαστικό επίδομα

Άυξηση του στεγαστικού επιδόματος. Νέα στεγαστική πολιτική, το πρόγραμμα “Σπίτι μου”, με επιδοτούμενα ή και άτοκα δάνεια. Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ και Ανακαινίζω”. Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Πρόγραμμα ενίσχυσης νεανικής επιχειρηματικότητας. Σε κάθε κοινωνική ομάδα, η πολιτική πρέπει να απαντά στις αγωνίες με παρεμβάσεις με μετρήσιμο αποτέελεσμα».

Εγκρίθηκε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ 2023 – 2027. Επισφραγίζεται μια μεγάλη προσπάθεια. Μέσα από τον σχεδιασμό επιδιώκεται η ενσωμάτωση των στόχων της νέας ΚΑΠ. Η επιτυχής εφαρμογή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα. Θα τονώσει την κοινωνική συνοχή της ελληνικής υπαίθρου. Θα διαμορφώσει ελκυστικότερες συνθήκες διαβίωσης

Καλάθι του νοικοκυριού: Η συντριπτική πλειοψηφία παρουσιάζει σταθερότητα στις τιμές και κάπου μείωση. Η βασική ιδέα φαίνεται να δουλεύει. Υπάρχει μια συγκράτηση των τιμών.».

Fuel Pass: «Κανένα από τα μέτρα που πήραμε δεν ήταν αναποτελεσματικά. Περιορίσαμε την εισαγώμενη ακρίβεια. Η επιλογή να σταματήσουμε το fuel pass, ήταν τους διαθέσιμους πόρους να τους μετακινήσουμε στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει μέσα στα όρια της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Παρακολουθήσεις: «Ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τις θεσμικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Εκεί θα γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Είναι απολύτως καθαρό τι επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση και οι βραχίονές της. Συντηρούν ένα ζήτημα με νουβέλες. Θα γίνει συζήτηση με βάση το νομοσχέδιο. Θωρακίζει θεσμικά τον ευαίσθητο αυτό τομέα. Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε με την ουσία του ζητήματος. Έγινε ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών. Υπάρχει δικαστική διαδικασία. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η ουσία, όχι η επικοινωνία και οι εντυπώσεις. Δεν έχει αλλάξει κάτι στον εκλογικό σχεδιασμό».

Δημοσκόπησεις: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον εκλογικό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Είχαμε σειρά από δημοσκοπήσεις, τις αξιοποιούμε ως εργαλεία. Όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να εμπιστεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Μας ενθαρρύνουν αλλά δεν μας εφησυχάζουν όταν η κοινωνία αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα. Στον πολιτικό και εκλογικό απολογισμό η ελληνική κοινωνία θα τα λάβει υπόψιν της».

Τοποθετήσεις Καραμανλή: «Δεν μας προβληματίζει γιατί δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει διαφορετική τοποθέτηση με βάση τις κυβερνητικές θέσεις. Από εκεί και πέρα η ΝΔ έχει το προνόμιο να έχει στην ΚΟ της δύο πρώην πρωθυπουργούς. Η προσωπικότητα, η συγκρότηση και η πείρα τους, είναι σημαντικό όπλο, όχι μόνο για την ΚΟ αλλά και για το κοινοβούλιο. Σ’ ό,τι αφορά το ερώτημά σας, δεν έχω κάτι να πω ή να σχολιάσω, είναι απόφαση που θα συζητηθεί μεταξύ Μητσοτάκη – Καραμανλή. Αυτονόητη η ενεργός συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών».

Διοίκηση Κιβωτού: «Πολύ γρήγορα θα ανακοινωθούν τα ονόματα, εντός της ημέρας. Η θητεία θα είναι ένας χρόνος. Προτεραιότητα τα παιδιά, η διερεύνηση θα προχωρήσει πλήρως. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα παιδιά, τις εγκαταστάσεις. Αυτός ο λόγος επέβαλε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης».

Έξωση Κολοβού

Έξωση Κολοβού: «Κατ’ αρχήν για το ζήτημα της κ. Κολοβού, αντιμετωπίζουμε το θέμα με σεβασμό. Είναι δυσάρεστο κάθε άνθρωπος να χάνει το σπίτι του, ιδιαίτερα με τις σκηνές που είδαμε. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο για να ρυθμίσουν τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους. Με δυνατότητες πολλές, που από ότι φαίνεται δεν αξιοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε απάντηση της ΕτΕ σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών προκύπτει ότι σε κανένα στάδιο της υπόθεσης δεν αξιοποιήθηκαν μια σειρά επιλογές που υπάρχουν για να μην φτάσουμε σ’ αυτή την εξέλιξη.

Δεν ξέρουμε τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη, λόγω του τραπεζικού απορρήτου. Δυστυχώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί ότι χάθηκε το σπίτι για 10.000 ευρώ. Δίνουμε δυνατότητα στους δανειολήπτες και κυρίως στους πιο ευάλωτους. Πάρα πολλά στάδια που αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς. Γενική βούληση να συνδράμει ώστε να μην χάνουν άνθρωποι την α’ κατοικία τους.

Η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα είναι τεραστίων διαστάσεων. Πλειστηριασμοί γινόντουσαν και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Με δική τους πρωτοβουλία δόθηκε δυνατότητα στα funds να παίρνουν τα δάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψήφισε.

Και σήμερα οι πλειστηριασμοί που γίνονται αξιοποιούνται από την αντιπολίτευση γι αυτού του είδους την κριτική. Εκείνο που είναι ουσιαστικό να κάνουμε είναι να φροντίζουμε όλοι οι πρόνοιες του θεσμικού πλαισίου να αξιοποιούνται. Με βάση την επιστολή της ΕτΕ προκύπτει ότι οι δυνατότητες του θεσμικού πλασίου από την πλευρά του δανειολήπτη σε όλη τη διάρκεια – που δεν ήταν και μικρή – δεν αξιοποιήθηκαν από την πλευρά του δανειολήπτη».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση από το Γιάννη Οικονόμου:


σχετικα αρθρα