current views are: 16

13 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση11:03

Υποκλοπές: Όλα «στο φως» – Στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει «απόρρητο»

Κανένα «φως» μέχρι στιγμής για τις υποκλοπές στη Βουλή.

Δημοσίευση 11:03’
Υποκλοπές

Κανένα «φως» μέχρι στιγμής για τις υποκλοπές στη Βουλή.

Κανένα «φως» δεν έπεσε στη Βουλή για τις υποκλοπές. Σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και στην Εξεταστική Επιτροπή, οι μάρτυρες – κλειδιά επικαλούνταν το απόρρητο. Πατούσαν στη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ με την οποία απαγορεύεται κάποιος να ζητήσει να μάθει εάν ήταν υπό νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ.
Η πρωτοβουλία είχε αναληφθεί τότε για εθνικούς λόγους. Είχε προηγηθεί η απόπειρα εισβολής στον Έβρο από τους χιλιάδες μετανάστες που μεταφέρονταν στα σύνορα από τις τουρκικές αρχές ενώ ακολούθησαν και άλλα θέματα υψίστης εθνικής ασφάλειας (Ρωσία κλπ). Παρ´ όλ´ αυτά θα μπορούσε να αρθεί το απόρρητο κατ´ εξαίρεση για τον Νίκο Ανδρουλάκη που ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που ήταν υπό παρακολούθηση και από το Predator και από την ΕΥΠ. Ούτε αυτό έγινε.
Η περίπτωση Ανδρουλάκη αποδείχθηκε η κορυφή του παγόβουνου. Οι υποκλοπές αγγίζουν ευρέως το πολιτικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της χώρας. Κυκλοφορούν λίστες που γίνονται πρώτη είδηση, χωρίς μάλιστα να έχουν υπάρξει ντοκουμέντα μέχρι τώρα. Βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δείχνει να γνωρίζει ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε με την ΕΥΠ υπουργό του. Το κρυφτό πρέπει να σταματήσει. Όλα στο φως, από όλους.
Μπαίνουν τεράστια ερωτήματα και ως προς τα κίνητρα. Ποιοι παρακολουθούσαν ποιους και προς όφελος ποιων, που βρίσκεται όλο αυτό το αρχείο των υποκλοπών;
Δεν μπορεί όλα αυτά να μείνουν στο σκοτάδι. Άλλωστε για ποιο απόρρητο μιλάμε πλέον; Τηρήθηκε το απόρρητο των επικοινωνιών από εκείνους που θα έπρεπε να το προστατεύσουν; Όχι βέβαια. Δεν μπορεί επομένως τα πρόσωπα που θα γίνει γνωστό με ντοκουμέντα ότι όντως ήταν υπό παρακολούθηση να μην έχουν το δικαίωμα να μάθουν ποιος τους παρακολουθούσε και γιατί όταν εμπλέκεται και η ΕΥΠ.
Δεν μπορεί να υπάρχει ένα «κέντρο του Predator», να αναγνωρίζει την ύπαρξη του ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να μην πέσει άπλετο φως. Το ενδεχόμενο να υπήρχε ένα «κέντρο» του παλιότερου παράνομου λογισμικού του Pegasus και επί της προηγούμενης κυβέρνησης παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο Star. Δείχνει την διαχρονική παθογένεια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν αρχίσουν να βγαίνουν και άλλες λίστες. Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός τα στοιχεία δεν καταστρέφονται διότι τα έχουν πολλοί, πέρα από τα μηχανήματα.
Η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται με θεσμικές παρεμβάσεις δεν μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται το απόρρητο. Σε ειδικές περιπτώσεις θα πρέπει να ζητείται και να επιτρέπεται η άρση του, όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα. Και να έχει αναδρομική ισχύ. Αυτοί που βγήκαν τα ονόματα τους στη φόρα να έχουν το δικαίωμα να μάθουν γιατί τους παρακολουθούσε τουλάχιστον η ΕΥΠ.
Επίσης θα πρέπει η ελληνική Βουλή να κάνει ότι η ευρωβουλή σε ότι αφορά στο Predator. Επισήμως όποιος βουλευτής επιθυμεί να παραδώσει το τηλέφωνο του να ελεγχθεί εάν παρακολουθήθηκε από παράνομο λογισμικό. Έτσι άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εντόπισε η ευρωβουλή το predator και ο έλεγχος στην Ελλάδα από την ΑΔΑΕ έδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ.
Εάν δεν αναλάβει πρωτοβουλίες αυτή η κυβέρνηση θα το κάνει η επόμενη. Οπότε στην ουσία θα γίνει τώρα μια τρύπα στο νερό. Και το κόστος που θα πληρώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη ρετσινιά της συγκάλυψης, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Και μην ξεχνάμε την Δικαιοσύνη. Εκεί δεν υπάρχει επίκληση του απόρρητου. Δεν μπορούν κάποιοι εκ των «πρωταγωνιστών» της εμπορίας των predators, να αρνηθούν να εμφανιστούν γιατί για παράδειγμα ζουν στο εξωτερικό! – όπως μπορεί να το κάνουν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής όπου έχουν κληθεί σε ακρόαση (δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα της βίαιης προσαγωγής τους). Υπάρχουν και τα κινητά που μπορεί να ανοίξει η Δικαιοσύνη και οι τραπεζικοί λογαριασμοί και βεβαίως και τα «καρφώματα». Διότι το θέμα είναι ποιος θα αρχίσει να μιλάει πρώτος για να πέσει στα μαλακά.
Είναι πολύ άρρωστο όλο αυτό το κύκλωμα για να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Η «Κόπρος του Αυγείου» ήταν η κοπριά που συγκεντρωνόταν επί 30 χρόνια στους στάβλους με τα 3.000 βόδια του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία. Ο Ηρακλής την καθάρισε μέσα σε μία μόνο ημέρα (ήταν ο πέμπτος άθλος του). Δεν τον αναφέρω υπονοώντας ότι η κόπρος των υποκλοπών θα καθαριστεί αρκεί να βρεθεί ένας Ηρακλής. Η τεχνολογία τρέχει τόσο πολύ που αφήνει πίσω της κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες. Τουλάχιστον όμως να σταλεί το μήνυμα ότι θα δυσκολέψει η «δουλειά» αυτών που βάζουν τους κοριούς. Και να δοθούν καθαρές απαντήσεις στους πολίτες τι έγινε και γιατί έγινε, πριν τις εκλογές. Είναι θέμα Δημοκρατίας.