current views are: 568

9 Απριλίου 2023
Δημοσίευση18:47

ORION 23: Ο σπουδαιότερος κυνηγός της μυθολογίας, «χτυπά» στη Μεσόγειο – Πολυεθνικά κομάντα και επιχειρήσεις για γενναίους

H άσκηση «ORION» μετατράπηκε σε πολυεθνική το 2021 με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Δημοσίευση 18:47’
ORION

H άσκηση «ORION» μετατράπηκε σε πολυεθνική το 2021 με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Ακούει στο όνομα «ORION 23». Δανείζεται το όνομα του σπουδαιότερου κυνηγού της μυθολογίας, καθώς και του ομώνυμου αστερισμού.

Έχει στόχο να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των Special Forces προκειμένου να συνεκπαιδευτούν χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα οπλικά και κυρίως τεχνολογικά μέσα και συστήματα σε μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας.

Και όλα αυτά στο εξαιρετικά απαιτητικό Ελληνικό τερέν που συνδυάζει τα πάντα και δίνει την ευκαιρία στις εκπαιδευόμενες Μονάδες να επιδείξουν τις δυνατότητες τους, να συνεργαστούν σε πολύ υψηλό επίπεδο και να αναπτύξουν διακλαδικό πνεύμα.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η μεγάλη άσκηση Special Forces «ORION 23» πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την αεροπορική άσκηση-θεσμό ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’, φέρνει σε συνεργασία Μονάδες από διαφορετικές χώρες εντός και εκτός Συμμαχίας μετατρέποντας την Ελλάδα σε συνεκτικό ιστό και γεφυρώνει διαφορές με στόχο να αποτελέσει άσκηση πρότυπο στην εκπαίδευση των Στελεχών SOF.

Κομάντος από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Σερβία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κύπρο και Βόρεια Μακεδονία, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους από τις 24 Απριλίου έως και τις 5 Μαΐου σε μια άσκηση που σχεδιάζεται και διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ με την ευθύνη της εκτέλεσης της να έχει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Ενώ την SOFEX ORION 23 θα παρακολουθήσουν Επιτελείς από την Αυστρία και παρατηρητές από Ισραήλ και Αίγυπτο. Οι SOF θα συμμετέχουν σε σενάρια ανορθόδοξου και υβριδικού πολέμου τόσο σε χερσαίο όσο και σε αμφίβιο περιβάλλον ενώ θα πραγματοποιήσουν άλματα από ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη ημέρα και νύχτα τόσο στατικού ιμάντα όσο και ελευθέρας.

Επιπλέον η εκπαίδευση θα επεκταθεί τόσο σε περιβάλλον αστικού ιστού, όσο και σε βιομηχανικές-ενεργειακές εγκαταστάσεις.Σενάρια βασισμένα σε όλες τις σύγχρονες απειλές και προκλήσεις και με νωπά τα διδάγματα από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ο δεινός κυνηγός της μυθολογίας Ωρίων τα Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δοκιμασίες υψηλής εκπαιδευτικής δυσκολίας. Για σχεδόν δυο εβδομάδες σε μικτές ομάδες θα δώσουν διαπιστευτήρια ομαδικότητας και διακλαδικότητας. Στην SOFEX «ORION 23» θα συμμετέχουν όλες οι SOF Μονάδες της ΔΕΠ, Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ΄ ΜΑΚ, Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων, Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και επίλεκτα Στελέχη από Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως τα ΕΤΕΘ των ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Επιπλέον σε ειδικά σενάρια θα λάβουν μέρος τόσο ομάδα της ΕΚΑΜ από την Ελληνική Αστυνομία όσο και της ΜΥΑ από το Λιμενικό Σώμα ΕΛ-ΑΚΤ.

Η εικόνα από κάθε δραστηριότητα θα φτάνει με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων στα Κέντρα Επιχειρήσεων σε real time χρόνο ενώ έντονη θα είναι η χρήση ψηφιακής και δορυφορικής τεχνολογίας ειδικά στα σενάρια που απαιτούν χειρουργική ακρίβεια. Η γενικότερη λογική της SOFEX ‘’ΟΡΙΟΝ 23’’ προβλέπει συγκρότηση Special Operations Training Group επανδρωμένα μικτά από όλους τους συμμετέχοντες και πραγματοποίηση ταυτόχρονων σεναρίων σε Land και Maritime περιβάλλον.

Αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων όπως  άλματα ελεύθερης πτώσης ημέρα και νύχτα(Military Free Fall), εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών(Sniper),καθοδήγηση εναέριων μέσων για στοχοποίηση (Joint Terminal Air Control) αγώνα εκ του συστάδην (Close-Quarters Combat),αποβατικές ενέργειες VBSS (Visit Board Search Seizure), αμφίβιες καταστροφές (Maritime Interdiction Operations), καταρρίχηση με σχοινί από ελικόπτερο (Fast Roping), σχεδίαση επιχειρήσεων(Planning),χρήση εκρηκτικών (Explosive Ordnance Disposal) καθώς και παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης (Combat Medic) αποτελούν τα κύρια σενάρια της SOFEX ‘’ORION 23’’.

Ενώ επιπλέον θα πραγματοποιηθούν σενάρια έρευνας και διάσωσης(Search and Rescue), αιχμαλωσίας-εξουδετέρωσης στόχων υψηλής αξίας (Capture/Kill High Value Target),διακομιδής τραυματιών με ελικόπτερο (Casualty Evacuation),συλλογής πληροφοριών-αντικειμένων (Site Sensitive Exploitation)  και ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις-νηοψίες (Maritime Interdiction Operations-Visit, Board, Search and Seizure).

Το γεγονός ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τον «ΗΝΙΟΧΟ 23»  θα δώσει τη δυνατότητα εκτέλεσης σεναρίων με συνδρομή μεγάλου αριθμού αεροπορικών μέσων  τόσο μαχητικών ,μεταγωγικών και ελικοπτέρων όσο με μη επανδρωμένων UAV(Heron και ΜQ-9).

H άσκηση «ORION» μετατράπηκε σε πολυεθνική το 2021 με πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενώ πέρυσι διεξήχθη για πρώτη φορά ταυτόχρονα με την αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ».  Είχε ξεκινήσει το 2018 ως Εθνική άσκηση  Ειδικών Επιχειρήσεων .

 


σχετικα αρθρα