current views are: 10

18 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:52

«Όχι» Μητσοτάκη σε δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στην ΔΕΘ.

Δημοσίευση 07:52’
mitsotakis52608

«Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στην ΔΕΘ.

Κατηγορηματικό «όχι»  λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα δημοψήφισμα για θέματα που άπτονται της Συνταγματικής Αναθεώρησης (ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό κλπ) που τυχόν θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα εκκινήσει τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης πιθανόν μέσα στον Οκτώβρη, ως ένα προεκλογικό χαρτί. 

«Δεν υπάρχει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση» προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνέντευξη του στην ΔΕΘ. «Είναι παντελώς αντισυνταγματικό, το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ο κ. Παυλόπουλος, σε κείμενα τα οποία έχει γράψει στο παρελθόν» συνέχισε. «Τέτοιο ζήτημα, λοιπόν, δεν υφίσταται.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον  Αλέξη Τσίπρα, στο Μαξίμου, πριν από 2,5 χρόνια, του έθεσε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και του πρότεινε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ να καταθέσουν τα άρθρα που θα ήθελαν να αναθεωρηθούν, να τα ψηφίσουν μαζί ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 180 και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να καταλήξει για το περιεχόμενο τους και να τις εγκρίνει με 151 ψήφους. 

Προκάλεσε μάλιστα τον κ.Τσίπρα να το κάνει, καθώς θεωρεί ότι θα κερδίσει ξανά τις εκλογές οπότε θα έχει την ευκαιρία να δώσει στο Σύνταγμα το δικό του στίγμα. Απάντηση δεν πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και στο «σόου»  όπως το χαρακτήρισε, όταν η Βουλή χρωματίστηκε κόκκινη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε στην επικαιρότητα τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά την «ξέχασε» στη συνέχεια. Ο κ.Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο κ.Τσίπρας θα την «ξεθάψει» τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, διότι «αντιλαμβάνεται τους θεσμούς ως εργαλεία» όπως κατήγγειλε. 

Τα άρθρα 16 και 24

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση και να επιδείξει συναίνεση, εάν σημαντικά άρθρα, όπως είναι για παράδειγμα το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δεν κριθούν αναθεωρητέα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλη μία δεκαετία, γιατί αυτό θα συμβεί με βάση τα χρονοδιαγράμματα που απαιτούνται για να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία.

Πολύ σημαντικό θεωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ και το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να αρθούν εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις. Δύσκολα θα συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εκτίμηση της Πειραιώς.

«Άρα, εάν υπάρχει ένας κοινός τόπος για μία τολμηρή αναθεώρηση, εδώ είμαστε, έχω καταθέσει πρώτος την πρόταση» δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης. «Αν, όμως, ο κ. Τσίπρας θέλει απλά να εργαλειοποιήσει τη συζήτηση και να μας πει ότι κάνει μία αναθεώρηση με κοινωνικό πρόσωπο, ας κάνει αυτήν τη κουβέντα μόνος του.»

Το άρθρο 86 

Απολύτως σύμφωνη βρίσκει τη ΝΔ όπως και τις άλλες δυνάμεις, η  αλλαγή του αμαρτωλού άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένη πρόταση, για τους μεν βουλευτές το ακαταδίωκτο να αφορά αποκλειστικά αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να ενεργοποιείται μόνο μετά από αίτηση του ίδιου του βουλευτή του οποίου ζητείται η δίωξη, για τους δε υπουργούς να καταργηθεί η εξαιρετικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητας παραπομπής από τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να αποφασίζεται, θετικά ή αρνητικά, από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμους δικαστικούς λειτουργούς. 

Διαχωρισμός  Κράτους – Εκκλησίας

Ένα θέμα – αγκάθι είναι και οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση την Άνοιξη σε μια προσπάθεια  επαναπροσέγγισης με το πάλαι ποτέ αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο  βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι «είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ» ανοίγοντας κύκλο αντιδράσεων. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συναινέσει. «Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση» έχει δηλώσει. «Ως εκ τούτου, μία ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό».

Θα «καεί» η αναθεώρηση;

Στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης εάν δεν υπάρξει ευρεία πλειοψηφία (180) στην παρούσα Βουλή, το πιο πιθανό είναι να κριθεί ατελέσφορη ή να περιοριστεί σε ένα μικρό αριθμό αναθεωρητέων άρθρων, γεγονός που θα σήμαινε ότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί το ελληνικό Σύνταγμα, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές της ΝΔ. 

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης. Θα αποκαλυφθεί κατά πόσο έχει την πρόθεση η χώρα να εκσυγχρονίσει το Σύνταγμα της και να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση ή απλώς θα χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικά παιχνίδια.


σχετικα αρθρα