current views are: 273

2 Ιουνίου 2023
Δημοσίευση10:15

Πανελλαδικές 2023: Αυτά είναι τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Σημειώνεται, ότι αύριο (03/06) είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Δημοσίευση 10:15’

Σημειώνεται, ότι αύριο (03/06) είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Αναρτήθηκαν στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας τα θέματα που επιλέχθηκαν στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,  με το οποίο έκαναν πρεμιέρα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 στα Γενικά Λύκεια.

Η διαδικασία με τα θέματα κύλησε ομαλά. Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση είχε να κάνει με τον φεμινισμό.

Συγκεκριμένα, μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς: Ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό, καθώς επίσης και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.

Επιπλέον, από τους υποψηφίους ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνουν μία περίληψη του κειμένου του κ. Τσακυράκη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης των τριών προαναφερθέντων κειμένων.

Σημειώνεται, ότι αύριο (03/06) είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Δείτε τα θέματα εδώ:

«Βατά τα θέματα των ασκήσεων» λέει  φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου

Επίκαιρο -και για αυτόν το λόγο αναμενόμενο- μπορεί να χαρακτηριστεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι σήμερα, κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου, «το θέμα της βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι, ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο».

Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, σε γενικές γραμμές η κ. Σταματίου τα χαρακτήρισε βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και χωρίς να λείπουν τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν μικρά, ευσύνοπτα, εύληπτα και με απλό λεξιλόγιο. Ακόμα και εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν πιο δύσκολοι όροι, όπως ο ντετερμινισμός, δόθηκε εξήγηση, οπότε οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην κατανόηση.

Τα θέματα των ασκήσεων, όπως είπε, ήταν «βατά» και «αναμενόμενα», με εξαίρεση το θέμα Β1, όπου είδαμε για πρώτη φορά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και όχι Σωστού-Λάθους. «Είναι μία νέα μέθοδος εξέτασης και για αυτό ήθελε περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους», σημείωσε.

Ως προς το κομμάτι της ομιλίας που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, η κ. Σταματίου σημείωσε ότι το σημείο που θα έπρεπε να προσέξουν περισσότερο ήταν στο δεύτερο μέρος και την αναφορά στο πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Εκεί θα μπορούσαν να μιλήσουν για το “ανήκειν”, χωρίς όμως η χρήση του α’ πληθυντικού προσώπου να γίνει σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε.


σχετικα αρθρα