current views are: 3

19 Μαΐου 2023
Δημοσίευση12:09

Ποιο μήνυμα στέλνει την Κυριακή η Ελλάδα στην Τουρκία

Οποια Τουρκία και αν προκύψει από τις δεύτερες εκλογές της, η Ελλάδα είναι εδώ και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της…

Δημοσίευση 12:09’
Δημοσκόπηση

Οποια Τουρκία και αν προκύψει από τις δεύτερες εκλογές της, η Ελλάδα είναι εδώ και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της…

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να προδικάσει κανείς με σιγουριά το τελικό αποτέλεσμα στην Τουρκία, άσχετα αν υπάρχει η αίσθηση ότι θα είναι πιο εύκολο για τον Ερντογάν να επικρατήσει.

Ενα όμως είναι βέβαιο. Πως για κανέναν από τους δυο υποψηφίους δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αν κερδίσουν. Για τον μεν Ερντογάν διότι θα έχει από τη μια επιβεβαιώσει την εκλογή του αλλά από την άλλη θα είναι αμφισβητούμενος και πληγωμένος πολιτικά και μάλιστα σε μια Τουρκία με προβληματική οικονομία, με αναθεωρητική τη διεθνή της θέση και τη Δημοκρατία της νοσούσα βαριά.

Για τον δε Κιλιντσντάρογλου που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως το αουτσάιντερ, αν εκλεγεί, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα γιατί θα βρεθεί ενώπιον μιας κοινωνίας που είναι πλέον βαθιά ποτισμένη από τον ερντογανισμό. Κι αυτό γιατί ο ερντογανισμός δεν είναι απλώς ένα καθεστώς διακυβέρνησης, είναι και μια ιδεολογία, μια αντίληψη ζωής η οποία είναι αντίθετη με τον κεμαλισμό που αντιπροσωπεύει η αντιπολίτευση. Θα χρειασθεί κατά συνέπεια πολλή προσπάθεια και πολύς χρόνος για να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, αν βέβαια τα καταφέρει να το υλοποιήσει…

Το σίγουρο είναι πάντως ότι τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία είναι διχασμένη. Υπάρχει η Τουρκία των παραλίων που ψήφισε τον Κιλιντσντάρογλου και υπάρχει και η Τουρκία της Ανατολίας που ψήφισε τον Ερντογάν. Η Τουρκία που κοιτάζει προς τη Δύση τάχθηκε με την αντιπολίτευση ενώ η βαθιά Τουρκία ως σκληρά μουσουλμανική και θρησκευόμενη ψήφισε και πάλι τον Ερντογάν και ό,τι αντιπροσωπεύει το καθεστώς του.

Υπό το φως αυτών εξελίξεων η στάση της Ελλάδας είναι – και σωστά είναι – σταθερή, αποφασιστική και στιβαρή. Γιατί θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι η αποκλιμάκωση των προκλήσεων και των απειλών της Τουρκίας αμέσως μετά τους σεισμούς, είναι πραγματική και ότι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή στρατηγικής σε βάθος χρόνου.

Αντιθέτως το αναθεωρητικό δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας διατηρεί τις ρίζες του και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στο τιμόνι της Τουρκίας. Και επειδή αρκετοί αναρωτιούνται αν ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την μεταβατική περίοδο που ενδεχομένως θα υπάρξει στην Ελλάδα έως τις πιθανές δεύτερες εκλογές, είναι βέβαιο ότι δεν θα τολμήσει να περάσει το κατώφλι της λογικής, ειδικά σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας αλλά δεν είναι βλαξ. Και ξέρει πολύ καλά πως αν τολμήσει να κάνει κάτι, θα βάλει απέναντί του, με μεγάλη ένταση, και το σύνολο της Δύσης.

Για αυτό και τις 21 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε και για το ποιος θα είναι ο ηγέτης εκείνος που θα διαχειριστεί τις κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ποιος θα βρεθεί απέναντι στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα, συνεπώς, της δικής μας κάλπης θα είναι κι ένα μήνυμα προς την άλλη όχθη. Το αποτέλεσμα πρέπει να αποπνέει σταθερότητα και σιγουριά. Πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, η Ελλάδα είναι ενωμένη και αποφασισμένη για αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Αφενός επειδή διαθέτει την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και αφετέρου γιατί έχει δημιουργήσει και αξιοποιήσει εξαιρετικά τα διπλωματικά της ερείσματα. Συνεπώς όποια Τουρκία και αν προκύψει από τις δεύτερες εκλογές της, η Ελλάδα είναι εδώ και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της…