current views are: 10

19 Δεκεμβρίου 2021
Δημοσίευση09:55

Πολεμική Αεροπορία: Δικοί της οι αιθέρες του Αιγαίου – Προς την Άγκυρα στρέφονται οι ρουκέτες των «Γερακιών»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο βήμα που θα καταστήσει την Ελλάδα απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Δημοσίευση 09:55’
chl55l1639913970521

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο βήμα που θα καταστήσει την Ελλάδα απόλυτη κυρίαρχο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σπουδαία μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας ήταν η χθεσινή, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2022, ανέφερε ότι μέσα στον Ιανουάριο προσγειώνονται στην Τανάγρα τα πρώτα εξι Rafale ενώ μέσα στις επόμενες εβδομαδες θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τις τρεις φρεγάτες Belharra.

Rafale: Το φόβητρο της Άγκυρας

Ακριβώς ένα μήνα πριν προσγειωθεί στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης η πρώτη εξάδα των νέων πανίσχυρων Γαλλικών μαχητικών Rafale που αποκτά η Πολεμική μας Αεροπορία η Τουρκία ανεβάζει την ένταση πάνω από το Αιγαίο και δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της. Επαναλαμβάνει τη γνωστή προκλητική τακτική των υπερπτήσεων πάνω από Ελληνικά νησιά και προχωρά σε ταυτόχρονες μαζικές εισόδους μαχητικών σε όλο το μήκος του FIR Αθηνών σε μια προσπάθεια να δείξει «σφυγμό» και ταυτόχρονα να μετρήσει τα αντανακλαστικά της HAF.

Επί δύο συνεχείς ημέρες η TuAF έστειλε πάνω από το Αιγαίο μεγάλο αριθμό μαχητικών, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και UAV, προχώρησε σε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες και επεδίωξε εμπλοκή των αεροσκαφών της με τα Ελληνικά μαχητικά αναχαίτισης. Η εικόνα από τη συμπεριφορά των Τούρκων ιπτάμενων όπως τη «διάβασαν» τα έμπειρα Ελληνικά «γεράκια» αλλά και η ευρύτερη τακτική εικόνα όπως την αποτιμά το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας δεν δείχνει αλλαγή τακτικής αλλά διάθεση των γειτόνων να δώσουν «παρών»και να κρατήσουν ανοιχτές τις διεκδικήσεις τους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σχεδόν πάντα ένα ή δύο ζεύγη Τουρκικών μαχητικών μπαίνουν οπλισμένα και ακολουθούνται από ζεύγη άοπλων αεροσκαφών στα κόκπιτ των οποίων βρίσκονται άπειροι εκπαιδευόμενοι ιπτάμενοι.

Τα οπλισμένα προχωρούν στις προκλητικές υπερπτήσεις και εμπλέκονται με τα Ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής ενώ τα άοπλα όταν προσεγγίζονται από τα «γεράκια» της HAF άμεσα στρέφουν ανατολικά και επιστρέφουν στον Τουρκικό εναέριο χώρο. Όμως και οι πιο έμπειροι υποτίθεται ιπτάμενοι της TuAF στις εμπλοκές με τους Έλληνες αεροπόρους εξακολουθούν να δείχνουν σοβαρές αδυναμίες με τη διαδικασία να τελειώνει γρήγορα και με το γνωστό αποτέλεσμα δηλαδή το Τουρκικό F-16 να βλέπει πίσω του στην «ώρα 6» τον διώκτη του να τον έχει εγκλωβίσει σε κατάσταση «kill».

H τακτική των γειτόνων εκτιμάται από τους Έλληνες Επιτελείς ότι αποσκοπεί σε πολλαπλά οφέλη. Επιδίωξη για συνεχή κατάσταση έντασης, εκπαίδευση των άπειρων Τούρκων ιπτάμενων, φθορά και κόπωση της HAF με ταυτόχρονο έλεγχο αντανακλαστικών, αντιδράσεων,τακτικών αλλά και διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά. Η αναβάθμιση των 83 Ελληνικών F-16 σε διαμόρφωση Viper έχει ήδη ως αποτέλεσμα 8 αεροσκάφη να έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με προοπτική σταδιακά και όσο θα προχωρά το πρόγραμμα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Όμως ήδη το Ελληνικό Επιτελείο έχει μεριμνήσει για να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια υψηλές διαθεσιμότητες με την ενεργοποίηση περισσότερων Mirage 2000-5 αφού η ροή ανταλλακτικών ήδη έχει αρχίσει.

Η στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι όσο πλησιάζει η 19η Ιανουαρίου, ημέρα που θα προσγειωθούν στην Τανάγρα οι πρώτες έξι «ριπές» για να συγκροτήσουν την πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale της ΗΑF οι προκλήσεις στον αέρα από τους γείτονες ενδεχομένως να κορυφωθούν. Και παρά τα προβλήματα στην Τουρκία η συνεχιζόμενη εμπρηστική ρητορική δείχνει ότι οι γείτονες δεν δείχνουν καμία διάθεση αποκλιμάκωσης. Αντίθετα σύμφωνα με την πάγια τακτική τους ακόμα και σε περίοδο εορτών έχουν δείξει ότι συχνά ανεβάζουν τον δείκτη της έντασης. Με την πιθανότητα οι επόμενες τελευταίες εβδομάδες του 2021 αλλά και οι πρώτες του Ιανουαρίου να είναι «θερμές» τα Ελληνικά «φτερά» παίρνουν τα μέτρα τους και εμφανίζονται αποφασισμένα να δίνουν ηχηρές απαντήσεις με απογειώσεις μεγάλου αριθμού μαχητικών σε κάθε μπαράζ προκλήσεων.


σχετικα αρθρα