current views are: 14

29 Ιανουαρίου 2022
Δημοσίευση09:37

Πολεμικό Ναυτικό: Belharra, Gowind και Island αλλάζουν τις ισορροπίες στον Αιγαίο – Τριπλή ασπίδα αποτροπής

Έφτασε η ώρα της μεγάλης θωράκισης του Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσίευση 09:37’
i3t7ed1643449150926

Έφτασε η ώρα της μεγάλης θωράκισης του Πολεμικού Ναυτικού.

Στο Μπαχρέιν αναμένεται να μεταβούν εντός των επόμενων εβδομάδων στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν «αυτοψία» στα υπό παραχώρηση αμερικανικά περιπολικά «Island» τα οποία επιχειρούν εκεί το τελευταίο διάστημα. Το «Πεντάγωνο» και οι αρμόδιες για παραχώρηση σε συμμαχικές χώρες μέσω EDA (Excess Defence Articles) μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού αρχές των ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο» φως στην Ελλάδα και στο ΠΝ έπειτα από το σχετικό αίτημα που είχε γίνει στους Αμερικανούς.

Με Letter Of Request είχε ζητηθεί από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone τα οποία επιχειρούν για το US NAVY αλλά και Ιsland-Protector της αμερικανικής ακτοφυλακής. Τελικά, σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ απάντησαν θετικά για άμεση παραχώρηση των περιπολικών Ιsland αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για τα Protector όσο και για τα Cyclone τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία Island παραχωρούνται στο Πολεμικό Ναυτικό σε πολύ χαμηλό κόστος που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια με τη συμφωνία να προβλέπει την απόκτηση την παραχώρηση των πλοίων με ταχύτατες διαδικασίες ακόμα και εντός του 2022. Τα «Island βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, είναι πλήρως επιχειρησιακά και θα περάσουν στη δύναμη του Στόλου με το σύνολο του εξοπλισμού αλλά και του οπλισμού τους.

49 συνολικά περιπολικά «Island» έχουν κατασκευαστεί από το 1985 έως και το 1992 με 37 από αυτά να παραμένουν σε υπηρεσία. Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 168 τόνων με μήκος 34 μέτρα τα οποία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που φτάνει έως και τους 29,5 κόμβους. Η αυτονομία τους αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρακτηριστικά τους αφού υπό προϋποθέσεις και με οικονομική ταχύτητα αγγίζει έως και τα 3.300 μίλια. Είναι εξοπλισμένα με το πυροβόλο ΜΚ38 25mm και δύο «πενηντάρια» πολυβόλα. Επιπλέον, διαθέτουν αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και ραντάρ. Οι Αμερικανοί σκοπεύουν να τα αντικαταστήσουν με μεγαλύτερα περιπολικά σκάφη έτσι έπειτα και από το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο ανοίγει ο δρόμος παραχώρησής τους στην Ελλάδα.

Οι δυνατότητες των «Ιsland» σε αποστολές περιπολίες στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες στηρίζεται στα απαρχαιωμένα παράκτια περιπολικά κλάσης «Αντωνίου» και «Nasty» τα οποία συμπληρώνουν πολλές δεκαετίες ζωής. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη αποφασίσει να αποδεσμεύσουν τουλάχιστον 8 τέτοια περιπολικά ενώ ήδη αρκετά έχουν πουληθεί σε άλλες χώρες.

mqyqpg1643381357262

Με την απόκτησή τους το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει σαφώς πιο σύγχρονα παράκτια περιπολικά τα οποία θα μπορούν να υποστηρίζονται για πολλά ακόμη χρόνια έτσι ώστε να παροπλίσει τα υφιστάμενα υπέργηρα σκάφη που διαθέτει.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα πλοία της πρώτης γραμμής του στόλου τα οποία βρίσκονται μόνιμα στα ακριτικά νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου και επιτηρούν μαζί με τα σκάφη του Λιμενικού τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η συμβολή τους, μάλιστα, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια ήταν καθοριστική ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα πληρώματά τους έσωσαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις του τουρκικού στόλου γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε θαλάσσιες περιοχές ζωτικής σημασίας.

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία: Το μεγάλο «deal» με τις Belharra

Tην ισχυρή πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην καλύτερη δυνατή προσφορά ώστε να επικρατήσουν και στη νέα μεγάλη «ναυμαχία» για τις καινούργιες κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού φέρονται να επανέλαβαν οι Γάλλοι στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στα ναυπηγεία της Lorient στη Βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί που τα επόμενα χρόνια θα «χτιστούν» οι τρεις Ελληνικές Belharra με τα δύο πρώτα πλοία να παραδίδονται στον Στόλο το 2025 και το τρίτο ένα χρόνο αργότερα.

Για «πολύ ισχυρή υποψηφιότητα» έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός αναφερόμενος στη Γαλλική πρόταση με την κορβέτα Gowind τονίζοντας ότι η «διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη». Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα των κορβετών τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο με την Γαλλίδα ομόλογό του Florence Parly όσο και με τον CEO της Naval Group Pierre Eric Pommellet. Όλες οι πληροφορίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του Newpost ότι έπειτα από τη συμφωνία για τις φρεγάτες, Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται μια «ανάσα» από ένα ακόμη μεγάλο «deal» για την απόκτηση πέντε κορβετών Gowind.

Οι Γάλλοι ξενάγησαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στους χώρους του ναυπηγείου και εκτός από τη μεγάλη στεγασμένη δεξαμενή στην οποία κατασκευάζεται ήδη η πρώτη Γαλλική Belharra «Amiral Monarc’h» στάθηκαν ιδιαίτερα τόσο στην Gowind που «χτίζεται» δίπλα στην Belharra όσο και στην σχεδόν έτοιμη κορβέτα «Bani Yas» η οποία κατασκευάζεται για λογαριασμό του ναυτικού των ΗΑΕ. Σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση όταν πέσουν στη θάλασσα Belharra και Gowind τη θέση τους θα πάρουν τα πλοία που θα ναυπηγηθούν για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Και ενώ το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει τη ρελάνς των Ολλανδών της Damenγια την Sigma 10514 αλλά και των Ιταλών της Fincantieri για την Doha δεν έχουν σταματήσει η συζητήσεις με την Naval Group με τους Επιτελείς να αυξάνουν την πίεση για συμπίεση του τελικού κόστους στο 1,8 δις ευρώ ενώ στο «κάδρο» βρίσκεται σταθερά η εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Με τους Γάλλους να δεσμεύονται αν η συμφωνία για τις Gowind «κλειδώσει» το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη του 2026 θα διαθέτει τόσο δύο φρεγάτες Belharra και τουλάχιστον μία κορβέτα.

adjyv1642098810239

Στην ομιλία του στα ναυπηγεία της Lorient μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη Στρατηγική Συνεργασία με τους Γάλλους αλλά και στην απόκτηση των 18 επιπλέον Rafale. Όσον αφορά τις φρεγάτες Belharra τόνισε ότι η απόκτησή τους «θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας. Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικο πολλαπλασιάζεται.

Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των Belharra και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου» υπογράμμισε ο ΥΠΕΘΑ αναφερόμενος και στη διαμόρφωση των φρεγατών.


σχετικα αρθρα