current views are: 23

20 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση22:07

Πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ: Ελπίδες για μαζικές απελευθερώσεις ομήρων – «Είμαστε αισιόδοξοι αλλά τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι λέει ότι η Ουάσινγκτον «ελπίζει» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Δημοσίευση 22:07’

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι λέει ότι η Ουάσινγκτον «ελπίζει» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι λέει ότι η Ουάσινγκτον «ελπίζει» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σιγή ιχθύος και διαψεύσεις από το Ισραήλ.
«Αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να γίνουν όλα, οπότε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα – μεταξύ άλλων μέσω των λεγόμενων «ανθρωπιστικών παύσεων» στις μάχες.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς: Δεν υπάρχουν τελικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ιζάτ Αλ- Ρισέκ αναφέρθηκε στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία. Ο Νετανιάχου καθυστερεί τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και λέει ψέματα σε όλα τα μέρη. Κάθε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πρέπει να συνοδεύεται από κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Τι απάντησε ο Μπάιντεν για το αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους ομήρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής απονομής χάριτος για τις γαλοπούλες στο γρασίδι του Λευκού Οίκου, ενόψει της εορτής των Ευχαριστιών την Πέμπτη, αν η συμφωνία για τους ομήρους είναι κοντά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Έτσι πιστεύω… Ναι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μιλήσει περισσότερο για αυτό δημόσια. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν σήκωσε το χέρι του για να δείξει ότι τα δάχτυλά του είναι σταυρωμένα με την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων σύμφωνα με αραβικά μέσα, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν 100 απαχθέντες από τη Γάζα.

Πηγές είπαν στο Al-Arabiya και το Al-Hadath, ένα τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατούμενων γυναικών και παιδιών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατό απαχθέντων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι πληροφορίες έρχονται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες και οι προσπάθειες – στις οποίες το Κατάρ διαδραματίζει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο – εδώ και εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής πολλές προτάσεις έχουν «πέσει στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης περίπου 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός για μια ημέρα ή δύο. Αυτό επιβεβαίωσαν άλλωστε και διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, πριν από δύο ημέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει την κατάπαυση του πυρός εκτός και αν απελευθερωθούν πολλοί όμηροι. «Θέλω να διαψεύσω κάθε είδους φήμες που φτάνουν σε εμάς από όλες τις πλευρές, να επαναλάβω ξεκάθαρα ένα πράγμα: Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», είχε αναφέρει.

Αυτό ώθησε αρκετούς εμπειρογνώμονες να διευκρινίσουν ότι η ισραηλινή ηγεσία ζήτησε ο αριθμός των κρατουμένων να είναι αρκετά μεγάλος προκειμένου να συμφωνήσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Η Χαμάς κρατά 240 ομήρους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές, από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Οι διαμεσολαβητές έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απελευθερώσουν μόνο 4 ομήρους: δύο Αμερικανούς στις 20 Οκτωβρίου και δύο Ισραηλινούς στις 23 του ίδιου μήνα.


σχετικα αρθρα