current views are: 192

31 Μαΐου 2023
Δημοσίευση18:22

«Πόλεμος» για τα οικονομικά προγράμματα – Η ΝΔ καταγγέλλει τα ΠΑΣΟΚonomics – Οι υπερφορολογήσεις και οι διαψεύσεις

Βόμβα πέταξε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης ανοίγοντας ένα θέμα που έκαψε την κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014, τον ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 18:22’
ΠΑΣΟΚ

Βόμβα πέταξε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης ανοίγοντας ένα θέμα που έκαψε την κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014, τον ΕΝΦΙΑ

Όσο ξετυλίγονται τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τώρα που οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων ενταφιάστηκαν μαζί με την απλή αναλογική, αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις και οι στρατηγικές επιπλέον φορολόγησης σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων και εταιρειών. Αποκαλύφθηκαν θέσεις που ήταν κεκαλυμμένες. Άλλες επιβεβαιώθηκαν. Άλλες διαψεύστηκαν.

Στελέχη που θεωρούνταν επικοινωνιακά ατού στην προεκλογική περίοδο έκαναν γκάφες. Άλλα πιάστηκαν αδιάβαστα. Η εικόνα δεν είναι και η καλύτερη καθ´ οδόν για τις εκλογές της 25 Ιουνίου. Η ΝΔ που λόγω διακυβέρνησης επί τέσσερα χρόνια έχει την δημοσιονομική εικόνα έκανε την κοστολόγηση και του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής. Σκυλακάκης και Σκέρτσος παρουσιάζουν νούμερα και …διευθύνσεις.

Δικαιολογίες

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και διάφορα ατυχή σχόλια μαζί με την παρουσίαση των προγραμμάτων.  Της Ελένης Χρονοπούλου που πήγε να διορθώσει μια γκάφα της με την δικαιολογία «έκανα σαρδάμ εννοούσα ότι θα μειώσουμε φόρους δεν θα αυξήσουμε» ή  «α όχι δεν θα σας πω» όπως απάντησε όταν ρωτήθηκε για τις εισηγμένες εταιρείες που θα φορολογήσει το ΠΑΣΟΚ τις οποίες ανέβασε στις 150 ενώ είναι 121. Ή του Παναγιώτη Δουδωνή όταν απάντησε «δεν θα παίξουμε την κολοκυθιά» σε σχέση με την κλίμακα φορολόγησης των μερισμάτων των εταιρειών στην οποία θα προχωρούσε το ΠΑΣΟΚ αν γινόταν κυβέρνηση, ή της Πόπης Τσαπανίδου  «τι θέλετε να γίνω και ΑΔΑΕ;» όταν αναφερόταν στις εταιρείες με τα υπερέσοδα που θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Αυγά και πασχάλια!

«Εμείς δεν έχουμε κρύψει τίποτα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κρήτη όπου περιοδεύει. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του προγράμματος της ΝΔ και του προγράμματος των αντιπάλων της είναι ότι «εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά» όπως τόνισε. «Γιατί έχουμε μια υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο. Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια». Τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό. Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα.»

Η Τσαπανίδου

Τσαπανίδου

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την δήλωση Κατρούγκαλου δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαίου όταν εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να αυξηθούν  στο 20% των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που εκτιμάται ότι στοίχισε κάποιες μονάδες στον ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Πόπη Τσαπανίδου προανήγγειλε επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων  στις πρώτες 50 ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος από τις εξαγγελίες στις οποίες αναφέρεται στο πρόγραμμα του.

«Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων» παρενέβη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος (ΣΚΑΙ). Για την φορολόγηση 15% στα μερίσματα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και είναι στο πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αποτελεί προτεραιότητα». «Υπάρχει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων» τόνισε.

Η κυρία Τσαπανίδου όταν κλήθηκε  να εξηγήσει πως ορίζονται τα υπερκέρδη απάντησε «με τον ίδιο τρόπο που ορίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μοιράστηκαν στους πολίτες». Στην ερώτηση ποιες επιχειρήσεις αφορά η έκτακτη αυτή φορολόγηση είπε μόνο «αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω ΑΑΔΕ;».

Με νέα δήλωση της στη συνέχεια ανέφερε ότι «το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια». «Το μέσο νοικοκυριό όμως δε μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος» τόνισε.

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για κρυφή ατζέντα. Κοστολογεί το πρόγραμμα του στα 82 δις ευρώ στην τετραετία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στα 5,5 δις ανά έτος, 22 δις στην τετραετία.

Αλαλούμ για ΕΝΦΙΑ

Βόμβα πέταξε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης ανοίγοντας ένα θέμα που έκαψε την κυβέρνηση Σαμαρά, το 2014, τον ΕΝΦΙΑ: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα» δήλωσε στο OPEN. Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ απάντησε: «Βεβαίως, οι φόροι οι οποίοι αφορούν στην κληρονομιά, στις γονικές παροχές, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

Διάψευση!

Ο Παραστατίδης στη συνέχεια μίλησε για μονταζιέρα. Τον άδειασε όμως το ίδιο του το κόμμα.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ» ανέφερε  με ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.

«Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ διότι συμφωνούν σε φορολογικά μέτρα. «Διαπιστώνουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ βαδίζει στον ίδιο δρόμο, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέμε, οτι το μονο που νοιαζει το κόμμα του κυριου Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΝΔ προκαλεί  το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1)   Πως θα χρηματοδοτήσει την αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων κατα 10% που κοστίζει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κράτους  1,3 δισ ευρώ;

2)   Πως θα χρηματοδοτήσει την αύξηση δαπανών στο ΕΣΥ στο 7,5% του ΑΕΠ που κοστιζει 4,7 δις ευρώ;

3)   Πως θα χρηματοδοτήσει την επαναφορά του ΕΚΑΣ που κοστίζει 600 εκ ευρώ και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που κοστίζει 1,1 δις ευρώ;

4)   Πως θα χρηματοδοτήσει το κούρεμα 30% στις ρυθμίσεις εφορίας που κοστίζει 1,2 δις ευρώ;

5)   Πως θα χρηματοδοτήσει το μηνιαίο επίδομα παιδιού 200 ευρώ που κοστίζει 306 εκ ευρώ;

6)   Πως θα χρηματοδοτήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα που οπως προανεφερα,  κοστίζουν 3,5 δις ευρώ;

Μόνον αυτά κοστίζουν περίπου 12 δις ευρώ ετησίως, όπως τονίζει ο κ.Σκέρτσος. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα του δεν ξεπερνά τα δύο δις το χρόνο.


σχετικα αρθρα