current views are: 54

25 Μαΐου 2023
Δημοσίευση10:55

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική Wagner αρχίζει να αποσύρει μονάδες από το Μπαχμούτ

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ το Σάββατο ύστερα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου.

Δημοσίευση 10:55’

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ το Σάββατο ύστερα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε ο ιδρυτής της Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αποσύρουμε τις μονάδες από το Μπαχμούτ. Από σήμερα στις πέντε το πρωί, 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, οι περισσότερες από τις μονάδες θα μετακινηθούν σε στρατόπεδα στα μετόπισθεν. Παραδίδουμε τις θέσεις μας στον στρατό», δήλωσε.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Telegram από την υπηρεσία Τύπου του και δείχνει τον Πριγκόζιν, με εξάρτυση μάχης, να στέκεται δίπλα σε κατεστραμμένη πολυκατοικία.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την κατάληψη του Μπαχμούτ το Σάββατο ύστερα από τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου. Δήλωσε ότι οι μαχητές του θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τον ρωσικό τακτικό στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες 24 Μαΐου ο ιδρυτής της ρωσικής ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο το Κρεμλίνο, που ξεκίνησε η Ρωσία δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Πούτιν, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο στρατός ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.

Στην διάρκειας 77 λεπτών συνέντευξη του στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο Πριγκόζιν μεταξύ των άλλων δεν αναφέρει τον Πούτιν, αλλά επιτίθεται ως συνήθως στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και σε όλη την υπόλοιπη ρωσική ελίτ.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Κατ αυτόν τον τρόπο, η επαναζιστικοποίηση της Ουκρανίας για την οποία μιλούσαμε, κάναμε την Ουκρανία έθνος, το οποίο έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο…η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά στην αποναζιστικοποίηση. Τώρα ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση…»

«Εάν αυτοί (οι Ουκρανοί –σ.σ) είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι , τώρα ξέρουν 400.000. Με πιο τρόπο λοιπόν την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει πως την στρατιωτικοποιήσαμε…»

«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σήμερα, είναι ένα από τους ισχυρότερους στρατούς. Έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, υψηλό επίπεδο κατασκοπείας, διαθέτουν διαφορετικών ειδών εξοπλισμούς και πολύ περισσότερους, χειρίζονται οποιαδήποτε συστήματα , σοβιετικά , νατοϊκά , ότι νάναι , με την ίδια επιτυχία.» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Πριγκόζι επιτίθεται στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Ήταν αρχές Μαΐου όταν σε βίντεο που δημοσιοποίησε χρησιμοποίησε προσβλητικές εκφράσεις και βρισιές, κατηγορώντας τους κορυφαίους αξιωματούχους άμυνας για τις απώλειες που υπέστησαν οι μαχητές της οργάνωσης Wagner στην Ουκρανία.

Το ξέσπασμα του Πριγκόζιν αποτελεί κλιμάκωση στη διαμάχη του με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, τους οποίους έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι σκόπιμα δεν παρέχουν πυρομαχικά στις δυνάμεις του.

Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε να στέκεται δίπλα σε δεκάδες πτώματα, τα οποία είπε ότι ανήκουν σε μαχητές της Wagner. Η υπηρεσία Τύπου του δεν άφησε να ακουστούν οι προσβλητικές λέξεις που χρησιμοποιεί ο ίδιος στο βίντεο.

«Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα ***** πολεμοφόδια;», φωνάζει ο Πριγκόζιν στην κάμερα.

Οι υπεύθυνοι θα πάνε στην κόλαση, φώναξε ο Πριγκόζιν, πριν δηλώσει ότι οι απώλειες της Wagner θα ήταν πέντε φορές μικρότερες, εάν είχε επαρκή εφόδια.

«Αυτά είναι παιδιά της Wagner που πέθαναν σήμερα. Το αίμα τους είναι ακόμα νωπό», δήλωσε ο Πριγκόζιν, δείχνοντας τα πτώματα γύρω του. «Ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε εσείς να στρογγυλοκάθεστε στα γραφεία σας».


σχετικα αρθρα