current views are: 8

21 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση19:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βρέθηκαν 4 τόποι βασανιστηρίων του Ρωσικού στρατού στην Χερσώνα

Σημαντικά ευρήματα για κέντρα βασανιστηρίων.

Δημοσίευση 19:35’
Πόλεμος στην Ουκρανία

Σημαντικά ευρήματα για κέντρα βασανιστηρίων.

Η ουκρανική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τέσσερις «τόπους βασανιστηρίων» που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους στη Χερσώνα στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής αυτής της πόλης της νότιας Ουκρανίας και μέχρι την ανακατάληψή της από τα στρατεύματα του Κιέβου στις 11 Νοεμβρίου.

«Στη Χερσώνα, οι εισαγγελείς εξακολουθούν να εξακριβώνουν τα εγκλήματα της Ρωσίας: τόποι βασανιστηρίων έχουν εξακριβωθεί σε τέσσερα κτίρια», ανέφερε η ουκρανική εισαγγελία στο Telegram.

«Ηδη, 63 πτώματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Χερσώνας, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η έρευνα μόλις ξεκίνησε. Δε ξέρουμε ακόμα πόσα άλλα μπουντρούμια βασανιστηρίων και τόποι ταφής θα αποκαλυφθούν», δήλωσε ο Ντένις Μοναστίρσκι στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 436 περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Έντεκα σημεία κράτησης έχουν ανακαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων όπου γινόντουσαν βασανιστήρια.

«Οι ανακριτές τα εξετάζουν αυτήν τη στιγμή και καταγράφουν κάθε περίπτωση βασανιστηρίων. Γίνονται επίσης εκταφές των σορών εκείνων που σκοτώθηκαν», είπε ο Μοναστίρσκι στην ουκρανική τηλεόραση, σύμφωνα με το Interfax.

Τα τέσσερα κτήρια

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι Ουκρανοί ερευνητές μετέβησαν σε «τέσσερα κτίρια, κυρίως προσωρινά κέντρα κράτησης πριν από τον πόλεμο, όπου κατά τη διάρκεια της κατοχής της πόλης, οι κατοχικές αρχές κρατούσαν παράνομα ανθρώπους και τους βασάνιζαν βάναυσα».

«Κομμάτια κλομπ από καουτσούκ, ένα ξύλινο ρόπαλο, μια συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι κατοχικές αρχές για να κάνουν ηλεκτροσόκ στους αμάχους, λάμπα πυρακτώσεως και σφαίρες (…) κατασχέθηκαν», πρόσθεσε η ίδια πηγή, δέκα ημέρες μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας από τον ουκρανικό στρατό.

«Οι εργασίες που αποσκοπούν να εξακριβώσουν τους τόπους όπου βρίσκονται αίθουσες βασανιστηρίων και παράνομης κράτησης ανθρώπων θα συνεχιστούν», δήλωσε η ουκρανική γενική εισαγγελία, διευκρινίζοντας ότι θέλει επίσης να «ταυτοποιήσει όλα τα θύματα».

Αφότου απελευθερώθηκε η Χερσώνα στις 11 Νοεμβρίου, το Κίεβο κατήγγειλε επανειλημμένα ρωσικά «εγκλήματα πολέμου και ωμότητες» στην περιοχή της Χερσώνας.

Η Μόσχα δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής σε αυτές τις κατηγορίες.

 

α εκκενώσει τις περιοχές Χερσώνα και Μικολάιβ οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την θέρμανση σκέφτεται η ουκρανική κυβέρνηση καθώς εντείνεται ο φόβος για ανθρωπιστική κρίση ενώ μπαίνει ο χειμώνας, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους New York Times.

Καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε υποδομές ζωτικής σημασίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να περάσουν το χειμώνα ακόμα κι όταν η απόκτηση βασικών αναγκών μπορεί να αποδεχτεί σε αγώνα επιβίωσης. Ωστόσο, στη Χερσώνα όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν μια μισοκατεστραμμένη πόλη όταν αποχώρησαν οι Ρώσοι, οι αρχές υποστηρίζουν ότι για πολλούς κατοίκους, η μόνη λύση είναι να την εγκαταλείψουν.

Σκέψεις για εκκένωση

Καθώς οι προμήθειες σε τρεχούμενου νερού, θερμότητα και ηλεκτρισμό είναι λιγοστές στη πρόσφατα απελευθερωμένη πόλη, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αρχίσει να βοηθά όσους ανθρώπους επιθυμούν να φύγουν. Αλλά τόνισε ότι οι κάτοικοι θα αποφασίσουν μόνοι τους για το τι θέλουν να κάνουν.

«Προς το παρόν, δεν μιλάμε για αναγκαστική εκκένωση», είπε. «Αλλά ακόμη και σε περίπτωση οικειοθελούς εκκένωσης, το κράτος φέρει ευθύνη για τη μεταφορά. Οι άνθρωποι πρέπει να οδηγηθούν σε μέρος ώστε να περάσουν το χειμώνα».

Από την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν από τη Χερσώνα οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αξιολογήσουν την ανθρωπιστική κατάσταση και να ανοικοδομήσουν ζωτικής σημασίας υποδομές, δουλεύοντας συνεχώς για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών.

Ωστόσο και στο Μικολάιβ το οποίο βρίσκεται περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά της Χερσώνας, η Ιρίνα Βερεστσούκ είπε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης τους κατοίκους να απομακρυνθούν από εκεί. Το Μκολάιβ αποτελεί συχνός στόχος ρωσικών πυραύλων και οι κάτοικοι και των δύο πόλεων ζήτησαν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές, είπε. Πολλοί από τους ανθρώπους που μένουν στην περιοχή είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ανάπηροι.

Ζελένσκι: Υπόσχεται νίκη επί της Ρωσίας

Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τίμησε σήμερα την ετήσια Ημέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας αναφερόμενος στις θυσίες που έκανε ο ουκρανικός λαός μετά την εισβολή της Ρωσίας και λέγοντας ότι η χώρα του θα αντέξει και θα επικρατήσει.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στο έθνος, ο Ζελένσκι επαίνεσε τη συνεισφορά των Ουκρανών –από στρατιώτες, πυροσβέστες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έως δασκάλους που κάνουν μαθήματα διαδικτυακά, χωρικούς που μαγειρεύουν για τους στρατιώτες, ράφτες που ράβουν στολές και αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια τους παρά τους κινδύνους.

Επαίνεσε τη θαρραλέα στάση τους, παρά τα συχνά χτυπήματα με πυραύλους, την καταστροφή μεγάλης κλίμακας, τις ελλείψεις και τις κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης καθώς ενσκήπτει ο χειμώνας, εννέα μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

«Μπορούμε να μείνουμε χωρίς χρήματα, χωρίς βενζίνη, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς φως. Αλλά όχι χωρίς ελευθερία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμα στο οποίο απηύθυνε από αίθουσα του προεδρικού μεγάρου στην πρωτεύουσα Κίεβο.

H μέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας

Η Ημέρα Αξιοπρέπειας και Ελευθερίας τιμά τις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις του 2013/2014, που έγιναν γνωστές ως η Επανάσταση της πλατείας Μαϊντάν, και την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004. Και στις δύο περιπτώσεις, ανετράπη η ηγεσία της χώρας.

Τονίζοντας το θάρρος των Ουκρανών, το βίντεο του Ζελένσκι περιελάμβανε αποσπάσματα του μηνύματος που απηύθυνε στην ίδια επέτειο πριν από έναν χρόνο, όταν φορούσε κοστούμι και γραβάτα. Φέτος, φορούσε το χακί μπλουζάκι που έχει το σήμα κατατεθέν του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Τι έχει αλλάξει από τότε (πριν από ένα χρόνο); Πολλά. Η γη μας γέμισε κρατήρες. Υπάρχουν οδοφράγματα και εμπόδια αντιαρματικής άμυνας στις πόλεις και τα χωριά μας. Ίσως είναι σκοτεινά στους δρόμους μας. Ίσως κάνει κρύο στα σπίτια μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Υπάρχουν πολλές αλλαγές, αλλά δεν έχει αλλάξει το σημαντικότερο. Διότι το σημαντικότερο δεν είναι έξω αλλά μέσα. Και παραμένει απαράλλαχτο. Και γι’ αυτό τον λόγο θα αντισταθούμε. Θα αντέξουμε».

Ο ίδιος δήλωσε ότι στο μέλλον οι Ουκρανοί θα συγκεντρώνονται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που ήταν κεντρικό σημείο στα γεγονότα του 2013/14 και του 2004, «όπου θα γιορτάζουμε την Ημέρα της Νίκης της Ουκρανίας. Σε ένα ειρηνικό Κίεβο, σε μια ειρηνική Ουκρανία».


σχετικα αρθρα