POLITICO: Η «στροφή» της Ελλάδας προς το κίνημα MAGA του Τραμπ, την ώρα που η Ευρώπη απομακρύνεται – Ο ρόλος της Γκίλφοϊλ
Το POLITICO υποστηρίζει ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να προσεγγίσει πολιτικά και ιδεολογικά το περιβάλλον Τραμπ
Το POLITICO υποστηρίζει ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να προσεγγίσει πολιτικά και ιδεολογικά το περιβάλλον Τραμπ
Τη σταδιακή αλλά εμφανή ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ, αναλύει σε άρθρο του το POLITICO, σημειώνοντας μάλιστα, ότι η Αθήνα επιχειρεί να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με το κίνημα MAGA σε μια περίοδο όπου αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρατούν αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το δημοσίευμα εστιάζει ιδιαίτερα στην πιθανή επίσκεψη του Τραμπ στην Ελλάδα με αφορμή την 250ή επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας, αλλά και στην πρόταση να πραγματοποιήσει ομιλία στην Ακρόπολη, πρωτοβουλία που, σύμφωνα με το POLITICO, προωθεί έντονα η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Παράλληλα, το άρθρο αναλύει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία, στις ενεργειακές συμφωνίες και στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το POLITICO υποστηρίζει ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να προσεγγίσει πολιτικά και ιδεολογικά το περιβάλλον Τραμπ, προβάλλοντας πιο συντηρητικές θέσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η εθνική ταυτότητα και ο χριστιανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αναφορά σε στελέχη της κυβέρνησης που έχουν εκφραστεί θετικά για τον Αμερικανό πρόεδρο και τις πολιτικές του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον αυξημένο ρόλο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα, καθώς – σύμφωνα με το δημοσίευμα – διατηρεί συχνή επικοινωνία με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και λειτουργεί ως βασικός δίαυλος σύνδεσης ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το πολιτικό περιβάλλον του Τραμπ.

Τι αναφέρει το POLITICO για τη στροφή της Ελλάδας προς το στρατόπεδο Τραμπ
Κανείς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται που η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα παροτρύνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να γιορτάσει την 250ή επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας στη γενέτειρα της δημοκρατίας — με μια ομιλία στην Ακρόπολη αυτό το καλοκαίρι.
Ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης γυρίζει την πλάτη του στον Τραμπ, η Ελλάδα ενισχύει εμφανώς τη σχέση της με το MAGA. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προβάλλει τον ρόλο των «Ελλήνων στοχαστών» στην έμπνευση των πατέρων-ιδρυτών της Αμερικής και υπόσχεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ θερμή υποδοχή και «καλή διασκέδαση» αν επισκεφθεί τη χώρα γύρω από τις επετειακές εκδηλώσεις του 1776.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τον χρόνο της επίσκεψης. Από την άφιξή της τον Νοέμβριο, υπήρξε η βασική υπέρμαχος της ιδέας να εκφωνήσει ο ίδιος ομιλία στην Ακρόπολη — στην ιερή ακρόπολη με θέα την πρωτεύουσα. «Θα το θέλαμε όλοι αυτό, έτσι δεν είναι;» είπε.
Ο Τραμπ αναγνωρίζει τα ανοίγματα από τους συμμάχους του στο Αιγαίο. Ακριβώς τη στιγμή που οι σχέσεις του με πρώην συμμάχους στην ΕΕ, όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, επιδεινώνονται, επαινεί την Ελλάδα ως «καταπληκτική» και τον Μητσοτάκη, απόφοιτο του Χάρβαρντ, ως «καταπληκτικό τύπο».
Για τον Μητσοτάκη, μια επίσκεψη του Τραμπ αφορά πολύ περισσότερα από την εικόνα. Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη μεγάλη ναυτική βάση τους στην Κρήτη, ως την απόλυτη εγγυήτρια της ασφάλειάς της απέναντι σε ενδεχόμενη εισβολή από την Τουρκία και θέλει να ναυαγήσει το περιστασιακό ειδύλλιο μεταξύ Τραμπ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Γι’ αυτό η Ελλάδα ποντάρει και πολύ στις ΗΠΑ και σε επιχειρηματικές συμφωνίες, κλείνοντας ιστορικές ενεργειακές συμβάσεις και εξασφαλίζοντας μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις σε λιμάνια.
Αυτοί οι στρατιωτικοί και εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας στηρίζονται επίσης σε μια ολοένα και ισχυρότερη ιδεολογική σύμπλευση, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη μετατοπίζεται ακόμη πιο δεξιά.
Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία προβάλλει τη σκληρή της γραμμή στο μεταναστευτικό και θέματα που ευθυγραμμίζονται με το MAGA, όπως ο χριστιανισμός, ο ελληνικός πολιτισμός και η ευρωπαϊκή ταυτότητα. Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και Έλληνες θαυμαστές του Τραμπ αξιοποιούν τη στιγμή τους, συναναστρεφόμενοι με τα στελέχη του MAGA που πλέον περνούν τακτικά από την Ελλάδα.
Η πινελιά Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Από την άφιξή της στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έχει προσελκύσει πλούσια δημοσιογραφική κάλυψη, με λαμπερές φωτογραφίσεις, εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και λαμπερές γκαλά βραδιές.
Η πρώην παρουσιάστρια του Fox News και εισαγγελέας, που κάποτε ήταν παντρεμένη με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Gavin Newsom και είχε σχέση με τον Donald Trump Jr., έδειξε από την αρχή ότι θα έδινε έμφαση στους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς.
Κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας της, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την έναρξη υπεράκτιας γεώτρησης — το πρώτο τέτοιο έργο στη χώρα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια — παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικών Doug Burgum και του υπουργού Ενέργειας Chris Wright.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Αθήνα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για την εισαγωγή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία να καλύψει τις χειμερινές της ανάγκες, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει στην προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αντικαταστήσει «κάθε τελευταία μοριακή ποσότητα ρωσικού αερίου» με αμερικανικό LNG.
Στην πρώτη της συνέντευξη στην Ελλάδα, εξόργισε την Κίνα, χαρακτηρίζοντας την κινεζική ιδιοκτησία του Λιμανιού του Πειραιά «ατυχής», και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «τα βρουν» — υπονοώντας πιθανή πώληση. Η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει ήδη τα σχέδια για ένα νέο λιμάνι με αμερικανική στήριξη στην Ελευσίνα, κοντά στην Αθήνα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κίνηση ως αδιαφανή και πολιτικά υποκινούμενη, ενώ αναλυτές είπαν ότι δεν είναι οικονομικά ή περιβαλλοντικά βιώσιμο να δημιουργηθεί ένα νέο μεγάλο λιμάνι μόλις περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τον Πειραιά.
«Κάθε μέρα, όταν ξυπνάω το πρωί, θα βρίσκω έναν τρόπο να προωθώ τα αμερικανικά συμφέροντα, τα χρήματα, τις υποδομές, να συνεργάζομαι με την Ελλάδα και τους υπόλοιπους συμμάχους μας σε αυτή την περιοχή, και αυτό σημαίνει να αντιστεκόμαστε πολύ επιθετικά στα κινεζικά συμφέροντα», είπε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σε συζήτηση νωρίτερα φέτος με τον δημοσιογράφο Matthew Boyle από τη δεξιά πλατφόρμα Breitbart, ο οποίος έχει γίνει μόνιμος σε ελληνικά πάνελ τα τελευταία δύο χρόνια.
«Θα το κάνω αυτό κάθε μέρα, και θα το κάνω χωρίς καμία απολογία», συνέχισε. Καθοριστικά, περιέγραψε επίσης τις στενές της σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι έχει ανοιχτή επικοινωνία με τον Μητσοτάκη, τον οποίο βλέπει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. «Του στέλνω μήνυμα και μιλάμε στο τηλέφωνο. Υποστηρίζει πραγματικά τις ΗΠΑ και θέλει να το αποδείξει — πραγματικά το θέλει».
Πρόσθεσε ότι μιλά επίσης καθημερινά με άλλους υπουργούς, οι οποίοι ανταποκρίνονταν πάντα στα αιτήματά της. «Μερικές φορές δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί ήταν με άλλους ανθρώπους», είπε για τον υπουργό Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου. «Του είπα: “Δεν με νοιάζει. Δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Απλώς άκου.”»
«Ο υπουργός Εξωτερικών [Γιώργος] Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας [Νίκος] Δένδιας και ο [υπουργός Ναυτιλίας] Βασίλης Κικίλιας απαντούν πάντα στο τηλέφωνο. Δεν έχει σημασία αν είναι Σαββατοκύριακο· έρχονται — αν συναντηθούμε στο σπίτι μου, εμφανίζονται», πρόσθεσε.
Προσγείωση του MAGA
Το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μια συγκέντρωση προβεβλημένων προσώπων από τον ελληνικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο, έχει εξελιχθεί σε σημαντικό βήμα συζήτησης για στελέχη και επιδραστικούς παράγοντες του MAGA.
Μεταξύ όσων ταξίδεψαν στις πλαγιές του Παρνασσού στα τέλη Απριλίου ήταν: ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Andrew Puzder, ο Christos Marafatsos, επικεφαλής της ομάδας πίεσης «Greeks for Trump», ο Alex Bruesewitz, υποστηρικτής του Τραμπ και διευθύνων σύμβουλος της X Strategies, ο James Carafano του Heritage Foundation, ο Paul Dans, αρχιτέκτονας του Project 2025, και ο Scott Atlas, σύμβουλος του Τραμπ για την πανδημία του κορωνοϊού.
«Είναι καλό που οι ΗΠΑ είναι εδώ για να δείξουν τι κάνουμε και για να καταστεί σαφές ότι αυτό είναι πραγματικά ο πρόλογος μιας μάχης μεταξύ δύο υπερδυνάμεων: των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Πρέπει να διαλέξεις πλευρά», είπε ο Dans στο POLITICO. «Έχουμε μεγάλη συγγένεια με την Ελλάδα. Οι Ελληνοαμερικανοί είναι σίγουρα από τους πιο παραγωγικούς και αγαπητούς μετανάστες στην Αμερική». Ο Boyle από το Breitbart τόνισε επίσης την κεντρική θέση της Ελλάδας στο όραμα του MAGA. «Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεύτερη θητεία του προέδρου Τραμπ», είπε. «Έχουν πραγματικά αγκαλιάσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει ο πρόεδρος σε ολόκληρο τον κόσμο».
Σε πάνελ συζήτησης στους Δελφούς, οι παρευρισκόμενοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στα εγκώμια προς τον πρόεδρο και τις αποφάσεις του για σχεδόν τα πάντα, από το Ιράν μέχρι τους δασμούς. Η Guilfoyle άκουγε προσεκτικά και χαμογελούσε πλατιά από την πρώτη σειρά του ακροατηρίου.
Γέφυρες επανασύνδεσης Ελλάδας – ΗΠΑ
Ο Μητσοτάκης πάντα στήριζε τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και, μετά την εκλογή του το 2019, η σημασία του αμερικανικού ερείσματος στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Η κυβέρνηση παραχώρησε στις ΗΠΑ απεριόριστη πρόσβαση σε τέσσερις κομβικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Pfizer και η Microsoft έχουν καταστήσει την Ελλάδα περιφερειακό κόμβο.
Το 2022, ο Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που εκφώνησε ιστορική ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Χειροκροτήθηκε θερμά από την τότε Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και στη συνέχεια θεωρήθηκε ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητάς της. Όταν εκλέχθηκε ο Τραμπ, αυτή η αντιληπτή εγγύτητα με τη Χάρις θεωρήθηκε ξαφνικά αδυναμία.
Τα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα της Ελλάδας, που κερδίζουν έδαφος, επέκριναν τον Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί υπερβολικά πολλές «woke» πολιτικές και ότι είναι «ανεπιθύμητος» για τον Τραμπ. Εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία ότι η λανθασμένη εκτίμηση του Μητσοτάκη θα δυσκόλευε την απομάκρυνση του Τραμπ από τις απόψεις του για τον Ερντογάν ως «φανταστικό» και «σπουδαίο ηγέτη».
Αυτό σήμαινε ότι ο ελληνικός συντηρητικός χώρος έπρεπε να σπεύσει να ευθυγραμμιστεί με τον Τραμπ, εξαπολύοντας τη δική του επίθεση στα πρότυπα του MAGA. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο η αντιπολίτευση έχει βαφτίσει «wannabe Trump» ή «μιμητή του Τραμπ», έχει επανειλημμένα επαινέσει τις πολιτικές του Αμερικανού προέδρου και έχει πει ότι θα «τον ψήφιζε και με τα δύο χέρια».
Αρκετοί άλλοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας πανηγύρισαν επίσης τη νίκη του Τραμπ. Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης είπε: «Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ψήφισαν με βάση οικονομικές ανησυχίες και την αντίθεσή τους στην παράνομη μετανάστευση καθώς και στην ατζέντα “woke”».
Ο βουλευτής Μάκης Βορίδης ήταν ακόμη πιο απόλυτος, δηλώνοντας: «Ό,τι είναι δεξιό είναι καλό». Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει επίσης δείξει ότι επιθυμεί να στηρίξει τον Τραμπ. Μετά τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Μητσοτάκης επαίνεσε την επιδρομή στο Καράκας, λέγοντας: «Το τέλος του καθεστώτος του προσφέρει νέα ελπίδα για τη χώρα». «Δεν είναι η ώρα να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών», πρόσθεσε. Η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα αυτό που χαρακτήρισε «δουλική υπακοή» προς τον Τραμπ. Όμως φαίνεται ότι η γρήγορη στροφή του πρωθυπουργού προς τον Τραμπ αποδίδει, ιδιαίτερα αν ο Τραμπ όντως επισκεφθεί τη χώρα.
Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Breitbart, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να τον κάνει να νιώσει σαν στο σπίτι του. «Οι Έλληνες αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι για τη φιλοξενία μας», είπε.
ολες οι ειδησεις
- «Ζήλεψε» ο Άδωνις τους μισθούς των υπουργών της Σιγκαπούρης
- Champions League: Σήμερα το «δεύτερο πιάτο» με σπουδαίες αναμετρήσεις
- Αντώνης Ρέμος: Η πρώτη απάντηση στις αντιδράσεις για τη συναυλία στη Θεσσαλονίκη
- Πρίγκιπας George: Η πρώτη του εμφάνιση με τη στολή του Eton – Τα επίσημα πορτρέτα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr