current views are: 251

27 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση22:33

«Ποτέ ξανά»: 78 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα – Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο πλανήτη – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το “Ποτέ Ξανά” που γράφτηκε στο Άουσβιτς, να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων.

Δημοσίευση 22:33’
frederick wallace sVnHTFHQDU unsplash scaled

Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το “Ποτέ Ξανά” που γράφτηκε στο Άουσβιτς, να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων.

78 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, εκεί που διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, το περιβόητο Ολοκαύτωμα.

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στον χώρο, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο εκατομμύρια Εβραίοι, στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Μεγάλη απούσα ήταν η Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Ήταν 27 Ιανουαρίου του 1945 όταν ο Σοβιετικός στρατός μπήκε στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου. Η ανθρωπότητα τότε με φρίκη ανακάλυπτε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστoρία με θύματα πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους.

78 χρόνια μετά την απελευθέρωση του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκεντρώσεων κόσμος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι επιζώντες της θηριωδίας με δυσκολία μίλησαν – βλέποντας ακόμη ένα πόλεμο να εκτυλίσσεται στην Ευρώπη.

20230127 78jp 8

«Η Ρωσία που μας απελευθέρωσε, τώρα διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Γιατί; Γιατί να είναι έτσι η πολιτική;» δήλωσε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η Ζντισλάβα Βλοντάρτσικ.

Στις εκδηλώσεις δεν κλήθηκε από τους Πολωνούς για πρώτη φορά αντιπροσωπεία της Ρωσίας, σε μία κίνηση με ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

«Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά και πάλι στην Ευρώπη. Η Ρωσία, δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Ουκρανία και αποφάσισε να την καταστρέψει» ανέφερε ο Διευθυντής του Μουσείου στο Άουσβιτς, Πιότρ Τσιβίνσκι.

Ο Πολωνός πρόεδρος μάλιστα κατηγόρησε τον Πούτιν ότι χτίζει νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος μιλά και πάλι για απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ναζί κατηγορώντας τους για εθνοκάθαρση.

Screenshot 2023 01 27 at 22 25 36 AP23027497961310 scaled.jpg Εικόνα JPEG 2560 × 1707 εικονοστοιχεία — Σε κλίμακα 53

«Το να ξεχνάμε τα μαθήματα της Ιστορίας οδηγεί στην επανάληψη φοβερών τραγωδιών. Η απόδειξη βρίσκεται στα εγκλήματα εναντίον των αμάχων, στην εθνοκάθαρση και στις τιμωρητικές ενέργειες που οργανώθηκαν από τους νεοναζί στην Ουκρανία» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο του Κιέβου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε όσο ποτέ άλλοτε, ποτέ ξανά στο μίσος, ποτέ ξανά στην αδιαφορία» τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Εκδηλώσεις έγιναν και στη Γερμανική Βουλή όπου εδώ και μέρες παρουσιάζεται έκθεση με 16 αντικείμενα που έχουν μεταφερθεί εκεί για πρώτη φορά από το ισραηλινό Μουσείο Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασεμ. Προέρχονται από οικογένειες Εβραίων που εκδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

«Σήμερα άνθρωποι αντιμετωπίζονται εχθρικά, απειλούνται και δέχονται επιθέσεις επειδή είναι Εβραίοι. Είναι ντροπή για τη χώρα μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας.

Με ένα βίντεο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ευρωπαίοι Επίτροποι τίμησαν την μνήμη των θυμάτων.

Εβραίοι Θεσσαλονίκης: Το Ολοκαύτωμα και η φρίκη μέσα από τα μάτια τους

Στη Θεσσαλονίκη, η  φρίκη του Ολοκαυτώματος ξαναζωντανεύει μέσα από τα μάτια των Ελλήνων Εβραίων που ζουν στην πόλη.

Οι απόγονοι όσων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καλούνται να πουν την ιστορία μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των προγόνων τους.

Η Έσθερ και η Νταίζη Αζαριά αφηγούνται την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα βιώματα της δικής τους οικογένειας που έζησε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Η Ματίκα Αζαριά, μητέρα της Νταίζυ και γιαγιά της Έσθερ, ήταν από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που κατάφεραν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι δύο γυναίκες έχουν δημιουργήσει μία τουριστική υπηρεσία, η οποία ρίχνει φως στη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλμπέρτο Σεβή, επίσης απόγονος δύο επιζησάντων, κρατάει την ιστορική μνήμη ζωντανή μέσα από την τέχνη.

Η φωτογραφία του πατέρα του με άλλους τρεις συμπολίτες του, κοσμούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το “Ποτέ Ξανά” που γράφτηκε στο Άουσβιτς, να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων.


σχετικα αρθρα