current views are: 5

7 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση20:05

Πούτιν – Ο πυρηνικός πόλεμος και ο μικρός Τσάρος: «Θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα, αλλά δεν έχουμε τρελαθεί»

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του στρατού του στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία».

Δημοσίευση 20:05’
Πούτιν

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του στρατού του στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία».

Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου αυξάνεται αλλά η Ρωσία «δεν τρελάθηκε» και εξακολουθεί να θεωρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της ως καθαρά αμυντικό, αποτρεπτικό μέσο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφός της και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». «Έχουμε προηγμένα οπλικά συστήματα αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», είπε, επιμένοντας ότι δεν ήταν η Μόσχα που μίλησε για χρήση πυρηνικών όπλων. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εμείς δεν έχουμε αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ακόμα», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες προς τις ΗΠΑ

Μιλώντας σε συνεδρίαση του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τις πυρηνικές απειλές, ενώ υποστήριξε ότι η δύση θεωρεί τη Ρωσία ως «μια χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης».

«Μόνο μία απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας», διαμήνυσε. «Συνεχής και συνεπής αγώνας για τα εθνικά μας συμφέροντα» «Θα το κάνουμε αυτό με διάφορους τρόπους και μέσα. Πρώτα από όλα, φυσικά, θα επικεντρωθούμε στα ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο, θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», συνέχισε.

Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του στρατού του στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία», αλλά είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να κινητοποιήσει επιπλέον στρατιώτες σε αυτό το σημείο.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες ενώ οι υπόλοιποι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν προειδοποίησε εξάλλου ότι αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».

Τι εξετάζει η Ρωσία για το πλαφόν στο πετρέλαιο

Η προεδρική διοίκηση και η ρωσική κυβέρνηση συζητούν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό αντίδρασης στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την G7 και την ΕΕ, ανέφερε η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη πηγή της.

Ως πρώτη επιλογή, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της πώλησης πετρελαίου σε κράτη που υποστήριξαν τον περιορισμό, ακόμη και αν αγοράζουν πρώτες ύλες από τη Ρωσία όχι απευθείας, αλλά μέσω ενδιάμεσων χωρών ή ακόμη και της αλυσίδας τους. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η προμήθεια θα μπλοκαριστεί αν μια ουδέτερη χώρα αγοράσει επίσημα το πετρέλαιο, αλλά ο τελικός παραλήπτης του γίνει μέλος της G7.

Σύμφωνα με τη Vedomosti, η δεύτερη επιλογή θα περιλάμβανε την απαγόρευση των εξαγωγών στο πλαίσιο συμβάσεων που περιλαμβάνουν ρήτρα ανώτατης τιμής, ανεξάρτητα από το ποια χώρα είναι ο παραλήπτης.

Η τρίτη επιλογή είναι η καθιέρωση της λεγόμενης ενδεικτικής τιμής, δηλαδή ο καθορισμός της μέγιστης έκπτωσης του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals σε σχέση με την τιμή αναφοράς Brent- εάν η έκπτωση αυξηθεί, οι πωλήσεις θα απαγορεύονται. Αυτή η επιλογή είναι η λιγότερο πιθανή, δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί καμία από αυτές τις επιλογές, ενώ είναι πιθανές άλλες εναλλακτικές λύσεις ή συνδυασμός τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί σε συνάντηση με τον πρόεδρο στις 6 Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή των πετρελαϊκών εταιρειών.

 


σχετικα αρθρα