current views are: 1

17 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση15:39

Πρέσπες: Σύγκρουση ΝΔ – Μαξίμου για debate και καταγγελίες Καμμένου περί χρηματισμού

Αντιπάραθεση Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς για το debate Τσίπρα – Μητσοτάκη επί της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δημοσίευση 15:39’
αρθρο-newpost

Αντιπάραθεση Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς για το debate Τσίπρα – Μητσοτάκη επί της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τη πολιτική σύγκρουση για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την πρόταση του πρωθυπουργού για τηλεμαχία μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αποκλειστικό αντικείμενο το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία επανερχόταν η εν λόγω πρόταση, η Νέα Δημοκρατία απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους, τονίζοντας πως «η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα διεξαχθεί στη Βουλή».

Συγκεκριμένα, από την Πειραιώς, σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Τσίπρα, τόνιζαν ότι «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του Σκοπιανού ζητήματος».

Σε αυτό το πλαίσιο, από τη ΝΔ κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως «εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του» και πως «αυτή η διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνεται και με τη σημερινή ανακοίνωση».

«Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη Βουλή γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί» τονίζουν από τη ΝΔ και σημειώνουν πως για να γίνει debate, πρώτα θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές:

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.  Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, τού έχουμε και δεύτερη: Nα κάνει τo debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους…», καταλήγουν από την Πειραιώς.

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε σε ανακοίνωσή του πως η συμφωνία  θα εισαχθεί στη Βουλή χωρίς διαδικασίες fast track. Επανάφερε επίσης  πρόταση που διατύπωσε από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη διεξαγωγή διακαναλικής τηλεμαχίας μεταξύ του ίδιου και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αποκλειστικό αντικείμενο την ίδια τη συμφωνία.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως την Κυριακή θα δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, ώστε «να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν».

Μαξίμου: Το βάζει στα πόδια

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επανήλθε το απόγευμα με νέα ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει απουσία επιχειρημάτων: «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα».

Και συνεχίζοντας επισημάνει: «η χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας».

«Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

«Το ποιος εισέπραξε και τι για τις Πρέσπες θα φανεί στη Βουλή»

Η ΝΔ ωστόσο επανήλθε και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τους υπαινιγμούς που διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος σε βάρος του Νίκου Κοτζιά για χρηματισμό. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις από κοινού με τον κ. Καμμένο λέγεται ”ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ” και σχετίζεται και με τις σημερινές καταγγελίες του συναρχηγού του για τον κ. Κοτζιά.  Το ποιος εισέπραξε, ωστόσο, και τι από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα κληθούν όλοι τους να το απαντήσουν στη Βουλή», σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας .


σχετικα αρθρα