current views are: 23

30 Σεπτεμβρίου 2022
Δημοσίευση06:43

Προκλητικές απόψεις από Τουρκικά ΜΜΕ: Στοχεύουν Καστελλόριζο, Σάμο και Λέσβο – Η μεταφορά όπλων στα νησιά «αγριεύει» την Άγκυρα

Η εφημερίδα Hurriyet να σημειώνει σε άρθρο της ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει όλες τις πλευρές πως θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεταφορά όπλων στα ελληνικά νησιά.

Δημοσίευση 06:43’

Η εφημερίδα Hurriyet να σημειώνει σε άρθρο της ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει όλες τις πλευρές πως θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεταφορά όπλων στα ελληνικά νησιά.

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες του Ερντογάν συνεχίζουν να «βγάζουν δόντια»  ενισχύοντας έτσι την προκλητική γραμμή της τουρκικής πλευράς με δημοσιεύματα «φωτιά» κατά της Ελλάδας.  

Η εφημερίδα Hurriyet να σημειώνει σε άρθρο της ότι η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει όλες τις πλευρές πως θα αυξηθεί η ένταση στην περιοχή, σε περίπτωση που συνεχιστεί η μεταφορά όπλων στα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον εκνευρισμό προκάλεσε στην Τουρκία η επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις έδρες μονάδων και επιτηρητικών φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε ελληνικά νησιά

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Γενικού Επιτελίου της Τουρκίας δήλωσε στο Haber Global ότι «οι ΗΠΑ μαζί με τεθωρακισμένα έστειλαν στα νησιά και συστήματα αεράμυνας».

Η παρουσιάστρια του Haber Global Σαγνιουρ Τεζέλ είπε: «O υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας δεν σταμάτησε. Ενώ πραγματοποιούνταν η άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας και ο Μητσοτάκης προκαλούσε την Τουρκία, ο Χαρδαλιάς περιόδευσε σε 10 νησιά».

Και συνέχισε: «Δείτε σε χάρτη, έχουν στρατιωτικοποιήσει τα νησιά που είναι κάτω απο την μύτη μας. Απέναντι μας έχουν στήσει πολλές αμερικανικές βάσεις. Η εκόνα αυτή δεν εξηγεί πολλά».

Και ο Ισμαήλ Χακί Πεκίν, πρώην εικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Γενικού Επιτελίου της Τουρκίας ανέφερε: «Ναι, εμποδίζουν και λαμβάνουν μέτρα, το κάνουν για να εμποδίσουν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Θράκη. Εμείς αυτό βλέπουμε, διότι μαζί με τα ταθωρακισμένα εκεί μεταφέρουν και συστήματα αεράμυνας.

«Έχουν αντιαεροπορικό σύστημα τριών μετώπων. Η πρώτη γραμμή αεράμυνας είναι το μέτωπο των νησιών, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αμέσως μετά είναι το μέτωπο αεράμυνας στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου και το τρίτο μέτωπο είναι η ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Εκεί έχουν και τα Patriot, αυτό το κάνουν για να εμποδίσουν τα αεροσκάφη μας. Aυτή είναι μια πρόβα».

Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχεύουν Καστελλόριζο, Σάμο και Λέσβο

Την ίδια ώρα τούρκοι αναλυτές ξεπερνούν κάθε όριο και μέσα από χάρτες εξηγούν πως θα ήταν εφικτό μια εισβολή σε Καστελλόριζο, Σάμο και Λέσβο. Ο δημοσιογράφος Μελίχ Γιγιτέλ υποστηρίζει ότι η Τουρκία έκανε λάθος με τη Συνθήκη της Λωζάνης και την παράδοση των νησιών αυτών στην Ελλάδα. 

«Θα το πω κι ας παρεξηγηθώ. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το δικαίωμα της κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά.» ενώ προσθέτει ότι «Σάμος και Λέσβος απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας». 

Επίθεση φιλίας από Χουλουσί Ακάρ 

Xθές, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες χαρακτηρίζοντας την πάλι «κακό γείτονα».

Έστρεψε τα βέλη και προς την ελληνική ηγεσία ισχυριζόμενος ότι «έκαναν και κάνουν πάντα αυτά τα πράγματα για να θολώσουν τα νερά εδώ, να αναστατώσουν τα πράγματα».

Σχετικά με το Αιγαίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είναι μια «θάλασσα φιλίας», αλλά τα «πλούτη να μοιράζονται δίκαια».

«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα με συνομιλίες. Ας έρθουν στην Τουρκία, να πάμε εμείς στην Ελλάδα, να συναντηθούμε».

«Δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Κυρίως κάποιοι πολιτικοί, για δικούς τους εσωτερικούς υπολογισμούς, έχουν μια επιθετική στάση εναντίον της Τουρκίας» είπε επίσης και συνέχισε:

«Εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με συνομιλίες με ειρηνικό τρόπο. Δυστυχώς τώρα η Ελλάδα συμπεριφέρεται ως κακός γείτονας. Και κάθε φορά δυστυχώς συγκεκριμένοι άνθρωποι, πολιτικοί, τα κάνουν αυτά για να θολώσουν τα νερά και να ανακατέψουν τα πράγματα   

«Εμείς θέλουμε το Αιγαίο να γίνει μια θάλασσα φιλίας και ο πλούτος του Αιγαίου να μοιραστεί δίκαια και να λυθούν τα προβλήματα με συνομιλίες με ειρηνικό τρόπο και μεθόδους. Κάθε φορά τους έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες. Αν θέλουν ας έρθουν στην Τουρκιά αν θέλουν ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα Να συναντηθούμε να συνομιλήσουμε και να λύσουμε αυτά τα προβλήματα». 


σχετικα αρθρα