10 Απριλίου 2022
Δημοσίευση: 21:44'
Τελευταία ενημέρωση: 02:56'

«Ψηφιακή ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21»: Ψηφιακή περιήγηση στις επετειακές εκθέσεις του ΠΙΟΠ και του ΕΙΜ

Τις ψηφιακές περιηγήσεις επισκέφτηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Δημοσίευση: 21:44’
Τελευταία ενημέρωση: 02:56’

Τις ψηφιακές περιηγήσεις επισκέφτηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Με ένα «κλικ» στον υπολογιστή, στο τάμπλετ ή στο κινητό τηλέφωνο έχουν πλέον όλοι τη δυνατότητα να επισκεφτούν ψηφιακά τις επετειακές εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που συνδιοργάνωσαν την περασμένη χρονιά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ). Με τίτλο «Ψηφιακή ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», οι τρεις περιοδικές εκθέσεις από το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι διαθέσιμες ψηφιακά, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική εφαρμογή «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21. Η Ιστορία σαν παραμύθι” προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά και μεγαλύτερους να προσεγγίσουν με δημιουργικό τρόπο ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης.

«Η ψηφιακή περιήγηση είναι ένα ακόμα εργαλείο για να προσελκύσεις νεαρότερης ηλικίας κοινό, αλλά και να δώσεις τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επισκεφτούν την έκθεση να τη δουν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι κι αλλιώς τα Μουσεία μας είναι εκτός Αθηνών και πολλοί, ενδεχομένως, άνθρωποι θα ήθελαν να τα επισκεφτούν αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ψηφιακές εφαρμογές τους δίνουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις επετειακές αυτές εκθέσεις και να δουν τα σπουδαία κειμήλια του Αγώνα που προέρχονται από τις Συλλογές του ΕΙΜ, το οποίο είναι άλλωστε και ο συνδιοργανωτής της εκάστοτε έκθεσης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη.

Τις ψηφιακές περιηγήσεις επισκέφτηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους τουλάχιστον 1.500 άτομα, ενώ οι εκθέσεις στα τρία Μουσεία του ΠΙΟΠ, που ήταν μέρος του επετειακού προγράμματος του ΕΙΜ, «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον περίπου 72.000 επισκεπτών. Τα εκθέματα, που ήταν επιλεγμένα αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ, όπως η φορεσιά της κυρα-Φροσύνης, το καριοφίλι του Αλή Πασά, το ακρόπρωρο από το πλοίο της Μπουμπουλίνας (σε 3D), η νεκρική προτομή του Αδαμάντιου Κοραή και ο σταυρός του Ανδρέα Μιαούλη, μπορεί κανείς να τα θαυμάσει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν στα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ. Την εκθεσιακή εμπειρία συμπληρώνουν το πλούσιο εποπτικό υλικό, τα εισαγωγικά κείμενα και οι λεζάντες που πλαισίωναν την κάθε έκθεση. «Είναι σαν να πηγαίνεις στο Μουσείο: Μπαίνεις μέσα, περνάς την πόρτα, ανεβαίνεις τα σκαλιά, πηγαίνεις στις ενότητες, ακριβώς όπως είχε διαρθρωθεί θεματικά η κάθε έκθεση, ενώ μπορείς να επικεντρωθείς σε κάποια εκθέματα, να διαβάσεις τα κείμενα… Φυσικά όλα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά. Τίποτα, όπως ξέρουμε όλοι, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια δια ζώσης επίσκεψη σε ένα μουσείο», τονίζει η κ. Ράπτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


TOP NEWS

uncached