current views are: 187

2 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση06:53

Πτώση Phantom: O χάρτης που είχαν μαζί τους οι δύο χειριστές – Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Στον τόπο καταγωγής τους το τελευταίο αντίο στους πιλότους

Στον τόπο καταγωγής τους το τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους

Δημοσίευση 06:53’
Phantom

Στον τόπο καταγωγής τους το τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους

Η Ελλάδα δακρύζει για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν, υπηρετώντας την πατρίδα. Ο επίλογος της συντριβής του Phantom γράφτηκε με τoν θάνατο του κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη, ο οποίος ταυτοποιήθηκε.

Οι γονείς του Έλληνα Σμηναγού ενημερώθηκαν από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος τους επισκέφθηκε το πρωί στο σπίτι του στο χωριό Γρανίτης της Δράμας.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, φαίνεται μια από τις χαμηλές πτήσεις του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom, πάνω από το χωριό του.  Οι ελιγμοί του εντυπωσιακοί πάνω από το χωριό Γρανίτης, τόπο καταγωγής του Σμηναγού.

Phantom: «Λύγισε» ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Το δάκρυ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου εξέφρασε τη θλίψη όλων των Ελλήνων.

Screenshot 10 1

Ο συντετριμμένος πατέρας ήξερε ότι η επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων στο σπίτι του, θα επιβεβαίωνε τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσε να ζήσει άνθρωπος. Τον θάνατο του παιδιού του. Βρήκε όμως τη δύναμη και το κουράγιο να καλωσορίσει στο σπίτι του τον Στρατηγό Φλώρο, με μια θερμή χειραψία.

Phantom: Ο χάρτης που είχαν μαζί τους οι δύο χειριστές

Επί τρεις ημέρες οι Ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα σάρωναν την περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος προκειμένου να εντοπίσουν τους δύο χειριστές ή και συντρίμμια της ατράκτου του Phantom από την πρόσκρουση στη θάλασσα.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που εξασφάλισε το κεντρικό δελτίου του Star φαίνεται ο χάρτης που κουβαλούν πάντα πάνω τους οι πιλότοι, με εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης.

ιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Πλέον οι έρευνες έχουν στόχο να εντοπιστεί η άτρακτος του Phantom και να γίνουν προσπάθειες ανέλκυσης. Μόνο έτσι οι οικογένειες θα μάθουν τι πραγματικά συνέβη και χάθηκαν τα παιδιά τους.

Phantom: Στον τόπο καταγωγής τους το τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους

Η εξόδιος ακολουθία του συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα θα γίνει σήμερα Πέμπτη στην Τρίπολη.

Την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι στον ιερό ναό Ταξιαρχών στο Γρανίτη Νευροκοπίου θα γίνει η εξόδιος ακολουθία για τον κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη.

Όπως μετέδωσε από το χωριό του η Λευκή Γεωργάκη, το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Όλοι ήξεραν ότι είναι μηδαμινές οι πιθανότητες επιβίωσης ύστερα από ένα τέτοιο ατύχημα, ωστόσο ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Στάθης θα έσκιζε και πάλι τον ουρανό πάνω από το Νευροκόπι.

Στο πλευρό της οικογένειας από το πρωί βρίσκονται συνάδελφοι και φίλοι του νεκρού Σμηναγού. Ταξίδεψαν από την Πάτρα για να εκτελέσουν το τελευταίο χρέος προς τον φίλο τους να σταθούν στην οικογένεια του, την πιο δύσκολη στιγμή. Στο σπίτι βρίσκονται τα αδέρφια του, στενοί συγγενείς και φίλοι.

Phantom: Η λίστα των ηρωϊκών πεσόντων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρικά, με τη θυσία των δύο ιπτάμενων ο αριθμός των νεκρών πιλότων στα Phantom από το 1974 όταν τα παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία ανέβηκε στους είκοσι.

Ανάλογο δυστύχημα με F-4 καταγράφηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια παρά το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά τα αεροσκάφη εκπαιδεύονται σε θαλάσσιο περιβάλλον. Και αυτό είναι ενδεικτικό του υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου των ιπτάμενων αλλά και της άριστης συντήρησης στο έδαφος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως τα δυστυχήματα προκληθηκαν όταν τα Phantom πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος είτε στην επιφάνεια της θάλασσας είτε σε χερσαίο περιβάλλον. Πάντα στόχος ήταν η εκπαίδευση σε ακραίες συνθήκες, ακριβώς στα όρια, εκεί στα 300 πόδια κάτω από τα ραντάρ. Με τα αεροσκάφη να προσγειώνονται ποτισμένα από το αλάτι της θάλασσας.

 


σχετικα αρθρα