current views are: 531

31 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση07:01

Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας – Η σκληρή εκπαίδευση και ο υψηλός κίνδυνος ατυχήματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας,

Δημοσίευση 07:01’
haf f4

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας,

Την ώρα που οι αγωνιώδεις προσπάθειες από Αεροπορία και Λιμενικό για τον εντοπισμό του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη κορυφώνονται, το σκοτάδι κάνει όλο και πιο δύσκολη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του πιλότου που αγνοείται από την στιγμή του το Phantom F-4 της πολεμικής Αεροπορίας έπεσε στη θάλασσα.

Νεκρός βρέθηκε λίγες ώρες νωρίτερα ο 29χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ενώ εντοπίστηκαν και τα συντρίμμια του μαχητικού.

Ο «σκληρός» τακτικός ελιγμός του Phantom μόλις 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας απέβη μοιραίος για τους δύο ιπτάμενους. Σε μια άσκηση ναι μεν υψηλής δυσκολίας την οποία όμως είχαν εκτελέσει αρκετές φορές στο παρελθόν οι δύο έμπειροι πιλότοι της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού «ΑΡΗΣ». Απότομος ελιγμός με πολλά g που φέρνει το αεροσκάφος και τους ιπτάμενους στα όρια τους.

Με στόχο να φέρουν γρήγορα το μαχητικό σε καινούργια θέση, να το επανατοποθετήσουν στο χώρο προκειμένου να κερδίσουν το πλεονέκτημα. Ενώ σε κάθε περίπτωση είτε μηχανικής βλάβης είτε λανθασμένου υπολογισμού από τον κυβερνήτη ο χρόνος αντίδρασης είναι μηδαμινός. Και αυτή φαίνεται ότι ήταν η αιτία της μη ενεργοποίησης του συστήματος εκτίναξης που διαθέτει το Phantom όπως και όλα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα συντρίμια εντοπίστηκε ένα αλεξίπτωτο, πιθανότατα του συγκυβερνήτη δεν αποτελεί απόδειξη αλλά ένδειξη ότι οι δύο ιπτάμενοι επιχείρησαν έστω και την ύστατη ώρα να εκτιναχθούν. Καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δυστυχημάτων αλεξίπτωτα απελευθερώνονται έπειτα από την πρόσκρουση.

Πώς έγινε η τραγωδία στην Ανδραβίδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας,

f 4

Οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρεπορτάζ, το F-4 εκτελούσε πτήση σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος, σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές του F-4 πρόλαβαν και ειδοποίησαν για βλάβη και έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Όλες οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος θα διευκρινιστούν από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή.

Τα πιθανά αίτια της τραγωδίας

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, Παντελής Φραγκούλης και ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναφέρθηκαν στα πιθανά αίτια της πτώσης του F-4 Phantom.

«Τα αεροσκάφη αυτά, μπορεί να είναι παλαιού τύπου, έχουν όμως εκσυγχρονιστεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουν μπει πολύ σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Πρέπει να ξέρετε ότι τα αεροσκάφη αυτά και όλα τα αεροσκάφη, ό,τι πετάει στον αέρα, υπόκεινται σε μεγάλες επιθεωρήσεις. Και όταν λέμε επιθεώρηση ενός αεροσκάφους, εννοούμε ότι αλλάζονται πολλά μα πάρα πολλά βασικά εξαρτήματά του. Από’ κει και πέρα γίνεται ένα καινούργιο αεροσκάφος», είπε αρχικά ο κ. Φραγκούλης.

Ο κ. Φραγκούλης τόνισε ότι η συγκεκριμένη πτήση δεν είναι ρουτίνας, διότι «οι χαμηλές πτήσεις ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους. Δηλαδή το αεροπλάνο, πετάει πάνω από το έδαφος, να φανταστούμε στα 100 πόδια, στα τριάντα μέτρα σχεδόν ή και χαμηλότερα. Ακολουθεί το ανάγλυφο του εδάφους ώστε να μην γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ. Το ίδιο ακολουθείται και στη θάλασσα. Η πτήση όμως αυτή πάνω από το έδαφος δεν είναι μια απλή πτήση ρουτίνας. Γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με κλειστές στροφές προκειμένου να αποφεύγει διάφορα εμπόδια. Είναι μια πολύ δύσκολη πτήση. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, την οποία την κάνουν σχεδόν συχνά όλοι οι χειριστές αυτών των αεροσκαφών».


σχετικα αρθρα