current views are: 11

24 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση19:26

Πώς σχολιάζουν τα κόμματα στην Ισπανία το βρετανικό δημοψήφισμα ενόψει εκλογών

Ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την Ευρώπη όσο και την Ισπανία χαρακτηρίζουν το Brexit τα κόμματα της Ισπανίας, το καθένα από τη δική του σκοπιά, ενόψει και των εκλογών της 26ης Ιουνίου στη χώρα.

Δημοσίευση 19:26’

Ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την Ευρώπη όσο και την Ισπανία χαρακτηρίζουν το Brexit τα κόμματα της Ισπανίας, το καθένα από τη δική του σκοπιά, ενόψει και των εκλογών της 26ης Ιουνίου στη χώρα.

Ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την Ευρώπη όσο και την Ισπανία χαρακτηρίζουν το Brexit τα κόμματα της Ισπανίας, το καθένα από τη δική του σκοπιά, ενόψει και των εκλογών της 26ης Ιουνίου στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως «με μεγάλη θλίψη λάβαμε υπ’ όψη» την ετυμηγορία και έσπευσε να καθησυχάσει τους πολίτες, αλλά και τους επιχειρηματικούς κύκλους της Ισπανίας, τονίζοντας πως πλέον η οικονομία είναι στιβαρή και με καλυμμένες τις βασικές χρηματοοικονομικές της ανάγκες, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιθανές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες ενός Brexit.

Επίσης ξεκαθάρισε σε όλους όσοι έχουν συναλλαγές με τη Βρετανία και το γειτονικό Γιβραλτάρ, πως δεν πρόκειται να επηρεασθούν στο παραμικρό έως ότου η Βρετανία οδηγηθεί οριστικά εκτός ΕΕ.

Από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ο επικεφαλής του Πέδρο Σάντσεθ απευθυνόμενος εμμέσως στους αυτονομιστές της Καταλονίας, δήλωσε πως το αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για εκείνους που ανεύθυνα διατείνονται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δύνανται να λυθούν με δημοψηφίσματα» αυτόματα.

 Για τον Σάντσεθ οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το Brexit θα πρέπει να εντοπισθούν στην «σύγκλιση ανάμεσα στον άκρατο λαϊκισμό και σε μία ανεύθυνη δεξιά», με κύριο υπεύθυνο τον ίδιον τον Κάμερον που θέλησε να μεταθέσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα σε όλη την ΕΕ, με κίνδυνο να την συμπαρασύρει.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos ζήτησε από τον πολιτικό κόσμο της Ισπανίας να σταθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και κάλεσε κάποιους να μη σφετερίζονται τον φόβο και την ανησυχία κάποιων για τις συνέπειες ενός Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για «να κερδίσουν μία χούφτα ψήφους».

Ο Ιγκλέσιας, που χαρακτήρισε «κακή ειδηση» το αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους, υπενθύμισε πως οι Podemos ήταν το μόνο κόμμα που πραγματοποίησε αγώνα υπέρ της παραμονής μέσα στην ίδια τη Βρετανία.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του στη Μαδρίτη, ο υπεύθυνος της Εξωτερικής Πολιτικής των Podemos Πάβλο Μπουστίνδουι, ο οποίος βρέθηκε στη Βρετανία για να συμμετάσχει ενεργά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής, δήλωσε: «εμείς θέλαμε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, για να δώσει εκ των έσω τη μάχη για την αλλαγή της Ευρώπης. Διότι η σημερινή Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας πρέπει να αλλάξει από τον αγώνα που θα δώσουν οι λαοί της μέσα στους κόλπους της κι όχι έξω από αυτήν».

«Η Ευρωπη οφείλει να ενσωματώσει το μήνυμα και να αλλάξει πορεία, όπως έπρεπε να κάνει και με την περίπτωση της Ελλάδας. Να ξαναδιατρανώσει την πίστη και τη δέσμευσή της στις βασικές αξίες, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών της ηπείρου μας. Εμείς θα πάμε στις Βρυξέλλες να κάνουμε ακριβώς αυτό: να ξαναπροβάλουμε τις θεμελιώδεις ιδέες για μία Ευρώπη των ανθρώπων και των λαών πρωτίστως», κατέληξε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Μπουστίνδουι.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα τόνισε πως το «αποσχιστικό και ανεύθυνο δημοψήφισμα» του Κάμερον χαρακτηρίσθηκε από την “ψήφο του φόβου και της εκδίκησης». Ένα είδος ψήφου που, κατά τον ίδιο, πολλοί ζητούν να δοθεί και στην προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία. Όπως τόνισε ο Ριβέρα που, μολονότι το κόμμα του γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, επίσης αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, «Η Ευρώπη έχει να επιλύσει δύο πολύ μεγάλα κακά: τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό», τόνισε.


σχετικα αρθρα