current views are: 1

9 Φεβρουαρίου 2014
Δημοσίευση06:32

Ραντερμάχερ: Ο προκλητικός «προστάτης» του Ανδρέα Γεωργίου που εκνεύρισε το Μαξίμου

Οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομίας αλλά και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών της χώρας προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2013.

Δημοσίευση 06:32’
αρθρο-newpost

Οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομίας αλλά και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών της χώρας προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2013.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομίας αλλά και προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις των δανειστών της χώρας προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής, Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ σχετικά με το πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2013.

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του περυσινού έτους θα υπερβεί το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ο γερμανός επικεφαλής της Eurostat προκάλεσε ψυχρολουσία στην Αθήνα σημειώνοντας πώς «δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (ενν.αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013». Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς δεν ήταν το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Eurostat παρέπεμψε στο Μάρτιο, όταν θα έχουν συλλεγεί τα στοιχεία, αλλά ότι με άκρως υποτιμητικό τρόπο, μακράν κάθε έννοιας θεσμικής συμπεριφοράς, εκφράστηκε άκρως υποτιμητικά για τον έλληνα Πρωθυπουργό και τις θυσίες των ελλήνων, σημειώνοντας πώς «η Υπηρεσία δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».

Για το γερμανό επικεφαλής της Eurostat, ισχύει προφανώς η ελληνική παροιμία σχετικά με το… θάρρος προς τον χωριάτη. Και τούτο διότι ο Βάλτερ Ράντερμάχερ κατέστη, έστω κι αν ελάχιστοι έλληνες τον γνωρίζουν ως όνομα ή κατ’ όψιν, καθοριστικός για την τύχη της Ελλάδας, με τη βοήθεια φυσικά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του «εκλεκτού» του για την ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Το ΠΑΣΟΚ, ο Καραμανλής και ο Γεωργίου

Ανεξαρτήτως της ποιότητας των στατιστικών που διαχρονικά έδινε η Ελλάδα προς την Ε.Ε., στην πορεία προς το Καστελόριζο ο τότε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε γη και ύδωρ στους τεχνοκράτες της Eurostat. Με προφανή στόχο να φορτώσουν όχι μόνον όσες της αναλογούσαν αλλά το σύνολο των ευθυνών στην κυβέρνηση Καραμανλή, η ΕΣΥΕ φόρτωσε – με τις οδηγίες των Βρυξελλών – στο έλλειμμα ακόμη και δαπάνες που δεν προσμετρούνται στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, η Έλλαδα, ήδη σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, κατέστη κυριολεκτικά υποχείριο των δανειστών και οι πολίτες αναγκάστηκαν σε ακόμη πιο άγριες θυσίες στο κυνήγι ενός ελλείμματος που θα μπορούσε να είναι και μικρότερο, βάσει των κανόνων της Eurostat. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΣΥΕ παρέμενε ακέφαλη όλο το κρίσιμο διάστημα εισόδου της χώρας στο Μνημόνιο, καθώς ο κ.Παπακωνσταντίνου ουδέποτε αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Μαν.Κοντοπυράκη.

Το έπραξε μόλις τον Ιούνιο του 2010, προτείνοντας ένα στέλεχος του ΔΝΤ, ως επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής, τον κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Ήδη από τους πρώτους μήνες «εργασίας» του κ. Γεωργίου, ακούγονται τα πρώτα αρνητικά σχόλια για τον αυταρχισμό και το συγκεντρωτισμό του νέου προέδρου, μέχρι που – προς επιβεβαίωση των πληροφοριών – το Δεκέμβριο του 2010 ο κ. Γ. Παπακωντσταντίνου, ύστερα από εισήγηση του κ. Γεωργίου, καταθέτει τροπολογία με την οποία όλες τις αρμοδιότητες ελέγχου τις αναλαμβάνει μόνο ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς τη συμμετοχή του Δ.Σ.

Ποιος είναι ο συμπαραστάτης του κ. Γεωργίου σε αυτή την προσπάθεια; Μα, ασφαλώς, ο γερμανός επικεφαλής της Eurostat , Βάλτερ Ραντερμάχερ.

Ο κ. Γεωργίου κάνει ό,τι θέλει, ή σύμφωνα με τις καταγγελίες ό,τι του λένε από το εξωτερικό. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού έχει περάσει πλέον τη φάση της… αντιπαράθεσης με την τρόικα, καταθέτει τροπολογία με την οποία προχωρά στην παύση πέντε εκ των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ. Ο λόγος της παύσης γίνεται γνωστός λίγες ημέρες μετά, όταν η κ. Ζωή Γεωργαντά καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη ότι σκοπίμως φούσκωσε το έλλειμμα στο 15,4%. Ο εισαγγελέας κ. Γ. Πεπόνης αναλαμβάνει την υπόθεση, προχωρά στην απαγγελία κατηγοριών για τον κ. Γεωργίου και παράλληλα προσκρούει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων και έστειλε το φάκελο στη Βουλή. Η εξεταστική της Βουλής, η οποία εξέτασε ενδεχόμενες ευθύνες του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, φυσικά έκλεισαν την υπόθεση.

Την ίδια περίοδο, η Ν.Δ. και ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέμενε σε μία θέση: «θα γίνει μόνον μία εξεταστική για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο». Ακολουθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, και τον Απρίλιο του 2012, με νέα τροπολογία, καταργούνται οριστικά όλες οι θέσεις μελών Δ.Σ. και ο κ. Γεωργίου γίνεται ο μόνος ελεγκτής των στατιστικών στοιχείων της χώρας.

Η ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά αφήνει τον κ. Γεωργίου στη θέση του. Η Ελλάδα βρίσκεται με ενάμισυ πόδι εκτός ευρώ και, συνεπώς, δεν υπάρχουν πολυτέλειες ώστε να δημιουργούνται εντάσεις για δευτερεύουσας σημασίας θέματα. Όλο αυτό το διάστημα, ο Βάλτερ Ραντερμάχερ υπερασπίζεται τον εκλεκτό του. Μάλιστα, ζητείται και υπογράφεται επιστολή συμπαράστασης από τους επικεφαλής όλων των στατιστικών αρχών της ευρωζώνης.

Ο κ. Γεωργίου, αν και υπόδικος, διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των στατιστικών, ακόμη και σήμερα. Με τη δική του μεθοδολογία, η κυβέρνηση μετρά το πλεόνασμα και καταστρώνει τα σχέδιά της. Και τώρα, που οι θυσίες των ελλήνων οδηγούν σε μία πρώτη έξοδο από του τούνελ, στο οποίο ενδεχομένως η Ελλάδα μπήκε πιο βαθιά από όσο έπρεπε εξαιτίας και των επιλογών των Γεωργίου και Ραντερμάχερ, έρχεται ο τελευταίος να προκαλέσει και να δημιουργήσει εύλογη ανησυχία για το τι πραγματικά επιδιώκουν οι δανειστές…


σχετικα αρθρα