Ρωσία: «Φωτιά» στα σενάρια πραξικοπήματος – Ρεαλισμός ή διακαείς πόθοι της Δύσης;
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα πραξικόπημα είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ άλλοι λένε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο λόγω της απόφασης του Πούτιν να εξαπολύσει μια πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της Ουκρανίας.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα πραξικόπημα είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ άλλοι λένε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο λόγω της απόφασης του Πούτιν να εξαπολύσει μια πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της Ουκρανίας.
Στις πληροφορίες που έχουν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας για πραξικόπημα που ετοιμάζεται στη Ρωσία εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται ο δημοσιογράφος Όλεγκ Σουκόφ.
Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος εργάζεται αυτή την περίοδο για τον Independent του Κιέβου, ενώ μετακόμισε στην Ουκρανία το 2014 αφού μέχρι τότε εργαζόταν στους Times της Μόσχας, αλλά έφυγε από τη Ρωσία λόγω της κλιμάκωσης της λογοκρισίας, όπως σημειώνει ο ίδιος στο βιογραφικό του.
Παρόλο που οι ισχυρισμοί των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να είναι αμφίβολοι, οι αναλυτές μπορούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, σημειώνει ο Σουκόφ σε άρθρο του.
Ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι ένα πραξικόπημα είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ άλλοι λένε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο λόγω της απόφασης του Πούτιν να εξαπολύσει μια πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της Ουκρανίας.
Η υποστήριξη του Πούτιν και της εισβολής του στην Ουκρανία εξακολουθεί να είναι μεγάλη στη Ρωσία και οι δυτικές κυρώσεις δεν έχουν ακόμη καταστρέψει τη ρωσική οικονομία. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ικανοί να ανατρέψουν τον Πούτιν ή επιθυμούν να το κάνουν στον στενό του κύκλο και ένα πραξικόπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, τονίζει ο Σουκόφ.
Ωστόσο, η πιθανότητα ενός πραξικοπήματος μπορεί να αυξηθεί αν ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας γίνει αντιδημοφιλής στη Ρωσία και αν το Κρεμλίνο υποστεί μεγάλες ήττες στην Ουκρανία. Η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτό το σενάριο, τονίζει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος.
Ψάχνοντας τον αντί – Πούτιν
«Ο Πούτιν έχει γίνει σύμβολο», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Ορέσκιν στον Independent του Κιέβου. «Μόλις ο κόσμος απογοητευτεί από το σύμβολο, όλο το σύστημα θα καταρρεύσει. Όλο το σύστημα είναι επικεντρωμένο σε αυτόν», εξηγεί ο Ρώσος αναλυτής.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε στις 20 Μαρτίου ότι οργανώνεται πραξικόπημα στη Ρωσία.
«Στη ρωσική οικονομική και πολιτική ελίτ, αναδύεται μια ομάδα ανθρώπων με επιρροή που αντιτίθενται στον Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών. «Στόχος τους είναι να ανατρέψουν τον Πούτιν το συντομότερο δυνατό και να αποκαταστήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Δύση που καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας», υποστήριζε.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε ότι μέρος της ρωσικής ελίτ εξετάζει τον Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ως πιθανό διάδοχο του Πούτιν. Ο δικτάτορας ήταν δυσαρεστημένος με τον Μπόρτνικοφ λόγω του ότι η FSB του παρείχε λανθασμένες πληροφορίες για την Ουκρανία που οδήγησαν σε στρατιωτικές αποτυχίες, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.
Ο Γκενάντι Γκουντκόφ, συνταξιούχος συνταγματάρχης της FSB και πρώην νομοθέτης που έχει γίνει σκληρός επικριτής του Πούτιν, είναι επιφυλακτικός για τα στοιχεία αυτά.
«Πρόκειται για ευσεβείς πόθους», δήλωσε ο Γκουντκόφ στο τηλεοπτικό κανάλι Current Time στις 24 Μαρτίου. «Κάθε πραξικόπημα προετοιμάζεται σε ένα άκρως μυστικοπαθές περιβάλλον. Αν είναι πραγματικό, ο κόσμος το μαθαίνει εκ των υστέρων», τόνισε.
Ο ρόλος που μπορεί να παίξουν οι κυρώσεις
Μια σημαντική προϋπόθεση για ένα πραξικόπημα είναι η διάσπαση της πολιτικής ελίτ.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και η αυξανόμενη απομόνωσή της από τον έξω κόσμο έχουν ήδη προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μέρος του ρωσικού κατεστημένου.
Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος υπηρέτησε τον Πούτιν και τον προκάτοχό του Μπόρις Γέλτσιν για δεκαετίες, παραιτήθηκε από τη θέση του βοηθού του Πούτιν και εγκατέλειψε τη Ρωσία.
Ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, επέκρινε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και παραιτήθηκε από επικεφαλής του Ιδρύματος Σκολκόβο, ενός κρατικά χρηματοδοτούμενου κέντρου υψηλής τεχνολογίας.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι πάντοτε ακολουθούσαν τη γραμμή του Κρεμλίνου ή σιωπούσαν σε πολιτικά ζητήματα, έχουν επίσης ταχθεί κατά του πολέμου.
Οι μεγιστάνες Μικαΐλ Φρίντμαν, Αλεξέι Μορντάσοφ και Βλαντίμιρ Λίσιν χαρακτήρισαν τον πόλεμο τραγωδία και ζήτησαν ειρήνη. Ο μεγιστάνας του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει αποκαλέσει τον πόλεμο «τρέλα» που θα ντροπιάσει τις επόμενες γενιές.
Οι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές Ορέσκιν και Γκεόργκι Σατάροφ σημείωσαν ότι οι δηλώσεις των ολιγαρχών υποδηλώνουν μια σαφή διάσπαση της πολιτικής ελίτ.
«(σ.σ. Οι ολιγάρχες) έχουν σκεφτεί ένα πραξικόπημα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Γκουντκόφ. «Αυτός (σ.σ. ο Πούτιν) είναι τόσο τοξικός και επικίνδυνος που θα προτιμούσαν μια αντικατάσταση. Αλλά φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτό γιατί θα τους σκοτώσουν».
Ωστόσο, ο Σεργκέι Σαζόνοφ, ένας ρωσικής καταγωγής πολιτικός φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο Ταρτού της Εσθονίας, αντέτεινε ότι οι ολιγάρχες δεν παίζουν κανένα ρόλο στο πολιτικό σύστημα του Πούτιν, σε αντίθεση με τους κορυφαίους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Κατηγορούν τη Δύση
Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει την ενοποίηση του πληθυσμού γύρω από το Κρεμλίνο και πολλοί άνθρωποι κατηγορούν την Δύση για τα οικονομικά και άλλα προβλήματα και όχι τον Πούτιν, δήλωσε ο Σαζόνοφ.
Υποστήριξε επίσης ότι το πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει τον διορισμό ανίκανων και πιστών ανθρώπων – αυτών που είναι απίθανο να οργανώσουν πραξικόπημα.
«Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει χτιστεί για να αποτρέψει ένα πραξικόπημα», δήλωσε ο Σαζόνοφ.
Ο ρωσικός στρατός, σε αντίθεση με τη Βέρμαχτ της ναζιστικής Γερμανίας, είναι ανίκανος να οργανώσει πραξικόπημα, είπε. Τόσο οι σοβιετικές όσο και οι ρωσικές αρχές απέφυγαν να διορίσουν ανεξάρτητους, φιλόδοξους και ικανούς ανθρώπους στον στρατό, λόγω του φόβου ότι ο στρατός θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση, υποστήριξε ο Σαζόνοφ.
Εάν συμβεί ένα πραξικόπημα, είναι πιο πιθανό να οργανωθεί από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), η οποία είναι σχετικά πιο ικανή και ανεξάρτητη από άλλες υπηρεσίες, είπε.
Οποιαδήποτε συνωμοσία πρέπει επίσης να περιλαμβάνει υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO), επειδή προστατεύουν τον Πούτιν και είναι ο μόνος τρόπος για να τον πλησιάσουν, σύμφωνα με τον Σαζόνοφ.
Επιστράτευση;
Δεδομένου ότι η ήττα στην Ουκρανία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την εξουσία του Πούτιν, υπάρχουν εικασίες ότι θα καταφύγει σε μαζική κινητοποίηση για να αυξήσει τη δύναμη εισβολής και να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν το έχει κάνει ακόμη, περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής.
Ο Σαζόνοφ υποστήριξε ότι ο Πούτιν μπορεί να φοβάται την επιστράτευση επειδή είναι δύσκολο να οργανωθεί η διοικητική μέριμνα για έναν πολύ μεγαλύτερο ρωσικό στρατό. Μπορεί επίσης να φοβάται μήπως προκαλέσει μια πολιτική καταστροφή, με την πλειοψηφία των στρατεύσιμων να προσπαθεί να αποφύγει τη στράτευση, πρόσθεσε ο Σαζόνοφ.
Ο Πούτιν είναι απρόθυμος να ξεκινήσει την επιστράτευση επειδή οι άνθρωποι θα απογοητευτούν με τους θανάτους των συγγενών τους στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ορέσκιν.
«Η κινητοποίηση είναι σαν τη μεταρρύθμιση των συντάξεων – αφορά τους πάντες», είπε. «Θα ήταν παράξενο αν ο Πούτιν κατέφευγε σε επιστράτευση για κάτι που αποκαλεί ειδική επιχείρηση. Αυτό θα σήμαινε ότι έχει παραδεχτεί την αποτυχία του στην Ουκρανία. Θα ήταν η τελευταία του λύση».
Σενάριο Βόρειας Κορέας
Ο Πούτιν μπορεί να διατηρήσει την εξουσία του αν καταφέρει να μεταβεί σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς τύπου Βόρειας Κορέας, όπου όλες οι αρνητικές πληροφορίες μπλοκάρονται, δήλωσε ο Ορέσκιν
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάβαση σε ένα βορειοκορεατικό σενάριο έχει ήδη αρχίσει, σημειώνεται στο άρθρο.
Το Κρεμλίνο έχει κλείσει ή μπλοκάρει τα περισσότερα από τα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και έχει εισαγάγει ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης.
«Θα χρειαστεί μια Μεγάλη Τρομοκρατία για να διατηρήσει την εξουσία του», πρόσθεσε ο Ορέσκιν. «Αν υπάρξει ήττα στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα χρειαστεί να εκκαθαρίσει την ελίτ»», υποστήριξε.
ολες οι ειδησεις
- Κατασκοπεία – Το βαρέλι δίχως πάτο: Από τη Μαρία Τσάλλα μέχρι τους Ρώσους που συνελήφθησαν στην Αλβανία
- Ακρίβεια: Οι Έλληνες άλλαξαν την καθημερινότητά τους – Περικοπές στο μπάνιο, «λουκέτο» στο καλοριφέρ
- Κορωνοϊός – Επιτροπή Ειδικών: Τέλος στις ΜΕΘ Covid – Νοσηλεία σε όλες τις Εντατικές για τους ασθενείς
- «Μαρία Τσάλλα»: Η υπάλληλος της ρωσίδας κατασκόπου σπα τη σιωπή της – «Στείλε μου τα πράγματα μέσω ταχυδρομείου»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr