Ρωσία: Παραπέμπει στον ΟΗΕ τις επιθέσεις στη Κριμαία και τις εκρήξεις στους αγωγούς – Αποχωρεί και από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.

Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο.
«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.
Η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, χρησιμοποιείται ως βάση για τον ρωσικό στόλο αλλά και για την επιμελητειακή υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες έχουν στοχοθετηθεί κατ’ επανάληψη στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο αυτήν.
Οι φιλορωσικές αρχές της χερσονήσου ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι τα πλοία του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης απώθησαν την επίθεση και ότι όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν.
«Καμία εγκατάσταση στην πόλη (σ.σ. τη Σεβαστούπολη) δεν επλήγη. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» δήλωσε ο φιλορώσος κυβερνήτης της πόλης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» στο ναρκαλιευτικό Ivan Goloubets και σε ένα προστατευτικό φράγμα του κόλπου.
«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Ο Ραζβοζάγεφ έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τηλεχειριζόμενων οχημάτων επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, στην επίθεση ενεπλάκησαν «εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά θαλάσσια». Στοχοθετήθηκαν πλοία που συμμετείχαν στην ασφάλεια των νηοπομπών με τις οποίες εξάγονται τα ουκρανικά σιτηρά, με βάση της συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στο νότιο μέτωπο, προς την πόλη της Χερσώνας, την οποία οι Ρώσοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε φρούριο, εν αναμονή της αναπόφευκτης επίθεσης. Την Πέμπτη, ο Ραζβοζάγεφ ανακοίνωσε ότι ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της Μπαλακλάβα στοχοθετήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, χωρίς να προκληθούν σημαντικές ζημίες ή θύματα.
Τον Αύγουστο σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο γενικό επιτελείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – στη μία τραυματίστηκαν πέντε άτομα. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση, επιθέσεις για τις οποίες η Ουκρανία ανέλαβε τελικά την ευθύνη, πολλές εβδομάδες αργότερα.
Στις αρχές Οκτωβρίου η γέφυρα του Κερτς, μια υποδομή-κλειδί για την Κριμαία, αφού τη συνδέει με τη Ρωσία, υπέστη σημαντικές ζημιές όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο φορτηγό.
Για «επική παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η Βρετανία
Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία, ένα κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για δολιοφθορά σε ρωσικές υποδομές, υποστηρίζοντας ότι το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό «συμμετείχε στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2».
Η Βρετανία από την πλευρά της απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδείς ισχυρισμούς σε επική κλίμακα» και ότι στόχος της Ρωσίας είναι «αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία
«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαφωνίες εντός της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε ανάρτηση στο Twitter.
To detract from their disastrous handling of the illegal invasion of Ukraine, the Russian Ministry of Defence is resorting to peddling false claims of an epic scale
This invented story, says more about arguments going on inside the Russian Government than it does about the west
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) October 29, 2022
Μάχες στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ
Στα άλλα πεδία των μαχών, ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για συγκρούσεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κυρίως κοντά στην Μπαχμούτ, τη μοναδική ζώνη όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι σημειώνουν κάποια πρόοδο. Αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί σε πολλές άλλες περιοχές.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν μια νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Κίεβο, 50 άτομα από κάθε πλευρά.
Στο μέτωπο του Νότου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πυρά πυροβολικού στο χωριό Κομπζάρτσι, την τελευταία κοινότητα που ελέγχεται από τους Ουκρανούς πριν από τη γραμμή επαφής με τους Ρώσους.
Οι δύο πλευρές προετοιμάζονται σε αυτήν τη ζώνη για τη μάχη της Χερσώνας, απ’ όπου οι ρωσικές κατοχικές αρχές απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες άμαχους, μια ενέργεια που η Ουκρανία αποκαλεί «εκτοπισμό».
Αποχωρεί και από τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά
Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.
ολες οι ειδησεις
- Κατασκοπεία – Το βαρέλι δίχως πάτο: Από τη Μαρία Τσάλλα μέχρι τους Ρώσους που συνελήφθησαν στην Αλβανία
- Ακρίβεια: Οι Έλληνες άλλαξαν την καθημερινότητά τους – Περικοπές στο μπάνιο, «λουκέτο» στο καλοριφέρ
- Κορωνοϊός – Επιτροπή Ειδικών: Τέλος στις ΜΕΘ Covid – Νοσηλεία σε όλες τις Εντατικές για τους ασθενείς
- «Μαρία Τσάλλα»: Η υπάλληλος της ρωσίδας κατασκόπου σπα τη σιωπή της – «Στείλε μου τα πράγματα μέσω ταχυδρομείου»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr