current views are: 114

27 Απριλίου 2022
Δημοσίευση07:01

Ρωσικό τελεσίγραφο για τη χώρα μας η 20η Μαΐου για τις πληρωμές σε ρούβλια – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Η απόφαση αυτή δε αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Δημοσίευση 07:01’

Η απόφαση αυτή δε αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις.

Συναγερμός σήμανε από την απόφαση της Gazprom να σταματήσει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό. Η απόφαση αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα καθώς το ορόσημο για την χώρα μας είναι η 20η Μαΐου οπότε και πρέπει να πληρωθούν οι προμήθειες σε ρούβλια, σύμφωνα με τις ρωσικές απαιτήσεις. 

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Το είπε και το έκανε

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως. Κάτι που έκανε πράξη χθες το βράδυ με την απόφαση να κόψει την προμήθεια σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ορόσημο για την Ελλάδα η 20η Μαΐου

Η κρίσιμη ημερομηνία για τη χώρα μας είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου (ΔΕΠΑ, Μυτιληναίος, Προμηθέας Gus) θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου. Προς το παρόν το νόμισμα με το οποίο θα πληρωθούν οι προμήθειες από τη χώρα μας είναι αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από το εάν η ΕΕ έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα του Πούτιν. Το Διάταγμα προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η Ελλάδα πάντως θα ακολουθήσει την γραμμή των Βρυξελλών όπως έχουν ήδη αναφέρει κυβερνητικές πηγές. Μέχρι τώρα η απάντηση που έχει δοθεί από τους G7, τον Σολτς, τον Μακρόν, Ευρωπαίους αξιωματούχους κ.α, είναι ότι πρόκειται για παραβίαση των όρων των συμβάσεων με την Gazprom όπου αναφέρονται τα ευρώ και τα δολάρια ως τα νομίσματα των συναλλαγών και η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί την πληρωμή σε ρούβλια. Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ κάλεσε τα κράτη -μέλη να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας.

Εξάλλου εάν η ΕΕ αποδεχτεί το αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σαν να τάσσεται εναντίον στις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα. 

Έτοιμο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στη Βουλγαρία, η γειτονική χώρα αναμένεται να στραφεί στη χώρα μας για βοήθεια. Όπως προβλέπει το ελληνικό σχέδιο, η χώρα μας θα καλύψει τα κενά της Βουλγαρίας σε φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπως έγινε και πριν από ένα μήνα.

Το αισιόδοξο είναι ότι οι ελληνικές αρχές σε όλα τους σχέδια για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν και τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας σε αέριο.

Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει αποφασιστεί να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ως προσωρινό μέτρο την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας. Ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ αναμενεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας

– Ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας είναι ο μοναδικός Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές υποδομές για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

– Διαθέτει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 m3 ΥΦΑ, αποτελούμενος από δύο δεξαμενές των 65.000 m3 η κάθε μία και μία μεγαλύτερη, χωρητικότητας 95.000 m3.

– Η αποβάθρα της Ρεβυθούσας μπορεί να φιλοξενήσει πλοία από 25.000 έως 266.000 m3 ΥΦΑ, μέγεθος που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς ΥΦΑ στον κόσμο, με μήκος περίπου 355 μέτρων.

– Στρατηγικά τοποθετημένη, κοντά σε κάποιες από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, όπως η Αττική και η Βοιωτία, η Ρεβυθούσα μπορεί να προμηθεύσει φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές γειτονικών χωρών, μέσω της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και της μελλοντικής διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία.

– Αποτελεί μια κρίσιμη υποδομή για την Ελλάδα, καθώς εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού και επιτρέπει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας με φυσικό αέριο, παρέχοντας λειτουργική ευελιξία στο σύστημα μεταφοράς, καθώς και αυξημένη ικανότητα κάλυψης της μέγιστης ζήτησης φυσικού αερίου. Είναι το μοναδικό Σημείο Εισόδου του δικτύου που εγχύει φυσικό αέριο στο Νότιο τμήμα της χώρας.

– Εκτός από το βασικό ρόλο που έχει για την καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας έχει αποδείξει τη στρατηγική του σημασία ξανά στο παρελθόν, καθώς κατά τη διάρκεια της πρώτης κρίσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία το 2009, εξυπηρέτησε αποτελεσματικά με ΥΦΑ τη βουλγαρική αγορά για κάποιες ημέρες, μέσω αντίστροφης ροής φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία από το σημείο διασύνδεσης Σιδηροκάστρου.

– Το 2021, η Ρεβυθούσα κάλυψε σχεδόν το ένα τρίτο (31,8%) των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 η Ρεβυθούσα έγινε η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 43,23% των εισαγωγών μας, με την παραλαβή 21 φορτίων ΥΦΑ από 6 χώρες (ΗΠΑ, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο, Ομάν και Ινδονησία).


σχετικα αρθρα