current views are: 10

24 Μαρτίου 2022
Δημοσίευση05:55

Ρώσος δημοσιογράφος με 1,6 εκατ. συνδρομητές στο YouTube «απέναντι» στο Κρεμλίνο για έρευνα για τα fake news

«Σας καλώ να κλείσετε αυτήν τη γελοία υπόθεση», έγραψε στο Telegram ο Νεβζόροφ, ο οποίος έχει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube.

Δημοσίευση 05:55’

«Σας καλώ να κλείσετε αυτήν τη γελοία υπόθεση», έγραψε στο Telegram ο Νεβζόροφ, ο οποίος έχει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube.

Ρώσος δημοσιογράφος, που ερευνάται βάσει νέου νόμου για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπερασπίστηκε την Τετάρτη (23/03) όσα ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα μαιευτήριο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, ο εξέχων δημοσιογράφος Αλεξάντερ Νεβζόροφ αναφέρει ότι κατηγορείται γιατί άντλησε τα συμπεράσματά του από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για το τι συνέβη, και όχι από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Σας καλώ να κλείσετε αυτήν τη γελοία υπόθεση», έγραψε στο Telegram ο Νεβζόροφ, ο οποίος έχει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνδρομητές στο κανάλι του στο YouTube.

Είπε επίσης ότι ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μπορεί να φυλακιστούν έως και 15 έτη για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις για την ελευθερία του λόγου στο ρωσικό Σύνταγμα και τη νομοθεσία για τα μέσα ενημέρωσης που του έδιναν το δικαίωμα να έχει γνώμη για τον πόλεμο.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι άνοιξε δικογραφία σε βάρος του Νεβζόροφ για μια ανάρτηση στο Instagram και στο YouTube όπου ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας βομβάρδισαν σκόπιμα ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Ο Νεβζόροφ είπε ότι η υπόθεση εναντίον του είχε στόχο να στείλει ένα μήνυμα στους δημοσιογράφους στη Ρωσία ότι “το καθεστώς δεν πρόκειται να λυπηθεί κανέναν και ότι οποιαδήποτε απόπειρα κατανόησης του εγκληματικού πολέμου θα καταλήξει στη φυλακή”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη περίπτωση του Νεβζόροφ, αλλά είπε ότι ο σκληρός νέος νόμος δικαιολογείται από αυτό που αποκάλεσε τον πιο βάναυσο πόλεμο πληροφοριών που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της καταδίκασαν την επίθεση στο νοσοκομείο ως θηριωδία.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο, κατηγορώντας το Κίεβο για “σκηνοθετημένη προβοκάτσια”.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε μια “ειδική επιχείρηση” όπως την αποκαλεί, για να αποδυναμώσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να “ξεριζώσει” ανθρώπους που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ισχυρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει πολύ αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να την πιέσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Την Τρίτη, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που θα επεκτείνουν τον νέο νόμο για να επιτρέπουν στις αρχές να διώκουν όσους φέρονται ότι διέδωσαν ψευδείς πληροφορίες για το έργο κρατικών φορέων στο εξωτερικό.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι αυτοί οι φορείς περιλαμβάνουν πρεσβείες και κρατικούς θεσμούς όπως οι εισαγγελείς, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων και η Εθνική Φρουρά.


σχετικα αρθρα