current views are: 15517

10 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση07:16

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η απάντηση των γιατρών για το ποιος έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Ο εντατικολόγος περιέγραψε σε τρεις καταθέσεις του  τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί να επαναφέρουν την Τζωρτζίνα στη ζωή.

Δημοσίευση 07:16’
cw463a1650254037629

Ο εντατικολόγος περιέγραψε σε τρεις καταθέσεις του  τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί να επαναφέρουν την Τζωρτζίνα στη ζωή.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μέσα από το κελί της στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού επιμένει ότι δεν ήταν εκείνη που έδωσε την κεταμίνη στην άτυχη Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο Αγλαία Κυριακού στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Ο δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας επιμένει ότι πρόκειται για ιατρική αμέλεια και ότι οι γιατροί που κλήθηκαν για την ανάνηψη του παιδιού στις 14:30 εκείνο το μεσημέρι έδωσαν την τοξική ουσία  κατά λάθος στο παιδί .

Το Newpost  σας παρουσιάζει την απάντηση των γιατρών  κατά τη διάρκεια της έρευνας ακόμα και μετά τη σύλληψη της μητέρας . «Δεν είχαμε λόγο να δώσουμε κεταμίνη « στο παιδί υποστηρίζουν

«Η Τζωρτζίνα ήταν ουσιαστικά νεκρή»

Ο εντατικολόγος περιέγραψε σε τρεις καταθέσεις του  τις προσπάθειες που έκαναν οι γιατροί να επαναφέρουν την Τζωρτζίνα στη ζωή.

«Ήταν ουσιαστικά νεκρή όταν μπήκαμε στο δωμάτιο» ισχυρίζεται ο γιατρός  περιγράφοντας εκείνα τα δραματικά λεπτά:

«Στις 29-01-2022, περίπου στις 14.30′, είχαμε μια κλήση για ανακοπή από τη α’ παιδιατρική κλινική στον 40 όροφο. Εντός 3 λεπτών ανταποκριθήκαμε και την ώρα που μπήκαμε στο δωμάτιο του παιδιού ήδη οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής έκαναν ΚΑΡΠΑ και χορήγηση οξυγόνου με συσκευή AMBU. Άμεσα αναλάβαμε το έργο. Το παιδί ήταν άσφυγμο (αδυναμία ψηλάφησης κεντρικών και περιφερικών σφύξεων), απνοϊκό, με κόρες σε μυδρίαση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό και κυανό με καρδιοαναπνευστική ανακοπή που οδηγεί στο θάνατο. Εμείς συνεχίσαμε τη διαδικασία της ανάνηψης και άμεσα χορηγήσαμε αδρεναλίνη ενδοφλέβια.

Η αδρεναλίνη που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως συνέβη και στη περίπτωση της μικρής, είναι ήδη έτοιμη και διαλυμένη σε σύριγγα για άμεση χρήση, δηλαδή δε χρειάζεται να ανοιχτεί αμπούλα και να γίνει ανασύσταση του φαρμάκου. Μετά από 10 με 15 λεπτά έγινε ενδοτραχιακή διασωλήνωση. Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ροκουρόνιο, το οποίο ήταν και αυτό έτοιμο σε σύριγγα, δηλαδή και γι αυτό δεν χρειάστηκε να  ανοιχτεί κάποια αμπούλα και να ανασυσταθεί κατά τη διάρκεια της ενδοτραχιακής διασωλήνωσης. Μετά από 15 λεπτά και αφού διασωληνώσαμε τη μικρή, συνέχισαν οι συνάδελφοι να κάνουν ΚΑΡΠΑ και AMBU και εγώ βγήκα από το δωμάτιο και ενημέρωσα τη μητέρα ότι η μικρή έχει φύγει από τη ζωή και προσπαθούμε να τη φέρουμε πίσω. Αυτό πρέπει να έγινε περίπου στις 14.50′.»

Pispiriggou 99

«Η ερώτηση της μητέρας που μου έκανε εντύπωση ..»

Η πρώτη επαφή του γιατρού με τη μητέρα προκάλεσε εντύπωση στον εντατικολόγο εξαιτίας μίας ερώτησης που έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου:

«Η μητέρα μου ανέφερε ότι και στο επεισόδιο που είχε κάνει η μικρή στη Πάτρα χρειάστηκαν  περίπου 55 λεπτά για την ανάνηψή της και επίσης με ρώτησε εάν δουλεύει ο βηματοδότης. Η τελευταία ερώτηση μου έκανε εντύπωση, γιατί από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου δεν μου έχει τύχει να ανακοινώνεται ο θάνατος ενός παιδιού στον γονέα του και ο γονέας να προβαίνει σε ερωτήσεις τεχνικού ενδιαφέροντος. Εκείνη τη στιγμή η μητέρα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον κ. Παπαγιάννη, καρδιολόγο του Ωνασείου. Μάλιστα μίλησα και εγώ μαζί του και τον ρώτησα γιατί το παιδί έχει απινιδωτή-βηματοδότη και μου είπε ότι στο παιδί δεν έχει βρεθεί παθολογική αιτία για τη βραδυκαρδία και ο βηματοδότης τοποθετήθηκε για προληπτικούς λόγους.

Στη συνέχεια φέραμε μόνιτορ που παρακολουθεί όλα τα ζωτικά σημεία και κάναμε και καρδιογραφήματα. Στα καρδιογραφήματα και στο μόνιτορ βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και στο καρδιογράφημα του παιδιού βλέπαμε το ρυθμό του βηματοδότη και το ηλεκτρικό σήμα χωρίς ποτέ να έχουμε αρτηριακή πίεση, περιφερικές και κεντρικές σφύξεις, αναπνοή και ακροαστικά-σιγή στη καρδιά. Αυτό που παρουσίασε λέγεται ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός. Στη Τζωρτζίνα το ηλεκτρικό σήμα δινόταν από το βηματοδότη, δηλαδή το ηλεκτρικό σήμα που βλέπουμε στο καρδιογράφημα είναι ο ηλεκτρισμός που δίνει ο βηματοδότης στη προκειμένη περίπτωση χωρίς κλινικά να έχουμε ποτέ σύσπαση των τοιχωμάτων της καρδιάς και κατά συνέπεια να έχουμε αρτηριακή πίεση και σφύξεις.»

Ο γιατρός απαντά και για την κεταμίνη και γιατί δεν χρειάστηκε ιατρικά να την δώσουν στην Τζωρτζίνα:

«Η κεταμίνη κατά τη διάρκεια της ενδοτραχιακής διασωλήνωσης στα παιδιά έχει συγκεκριμένες ενδείξεις όπως αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, άσθμα και βρογχιολίτιδα και δεν αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής. Η χρήση της είναι πολύ σπάνια και σε επείγουσα διασωλήνωση. Στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, δηλαδή σε ένα παιδί που είναι ουσιαστικά νεκρό, δε χρειάζεται να δώσεις κατασταλτικά φάρμακα.»

Ο γιατρός επιμένει  και στην τρίτη κατάθεσή του: 

«θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την αρχική εκτίμηση το παιδί στις 14.30′ ήταν νεκρό και ουδέποτε καταφέραμε να το επαναφέρουμε στη ζωή.»

«Το παιδί μου ήταν ζωντανό»

Στην απολογία της η μητέρα ισχυρίστηκε ότι  είκοσι λεπτά μετά την είσοδο των γιατρών στο δωμάτιο και συγκεκριμένα στις 14:50 η καρδιά της Τζωρτζίνας λειτουργεί .Το πρώτο καρδιογράφημα καταγράφεται  στις 15:10 και το δεύτερο στις 15:35.

«Το ανωτέρω γεγονός πρακτικά σημαίνει  ότι στις 15:10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός  ότι το παιδί μου είναι ακόμα ζωντανό και άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο εντός του οποίου φέρεται με αυτά που διαβάζω στη δικογραφία να χρειάζεται αυτή η ουσία να προκαλέσει το θάνατο τότε η χορήγησή της  έχει γίνει περίπου στις 14:50 δηλαδή σε χρόνο που μου είχε ζητηθεί να αποχωρήσω από το δωμάτιο εντός του οποίου ήταν μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές  που πάλευαν να κρατήσουν στη ζωή τη Τζωρτζίνα .»

Η «μάχη» της κεταμίνης

Μετά την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσουν ως μάρτυρες γιατροί νοσηλευτές και ιατροδικαστές. 52 στο σύνολο. Θα υποστηρίξουν ότι χρησιμοποίησαν μόνο ροκουρόνιο  και αδρεναλίνη, ουσίες που δεν εντοπίστηκαν τοξικολογικά στο παιδί γιατί είχε ουσιαστικά «φύγει» Αντιθέτως εμφανίστηκε όχι μόνο η κεταμίνη αλλά και ο μεταβολίτης της, η νορκεταμίνη ακόμα και στα ούρα.

Αυτό σημαίνει κατά τους γιατρούς ότι δόθηκε ενώ ήταν ακόμα εν ζωή.

Το ερώτημα που παραμένει είναι, στην περίπτωση που η κατηγορουμένη έχει δώσει εκείνη την κεταμίνη, που βρήκε την τοξική ουσία …Είναι ένα φάρμακο που δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο… Η διαδρομή της τοξικής ουσίας παραμένει μυστήριο.


σχετικα αρθρα