current views are: 26

2 Απριλίου 2023
Δημοσίευση10:42

Σε εκλογικό πυρετό η Ευρώπη: Στις κάλπες προσέρχονται Φινλανδοί και Μαυροβούνιοι – Για 5η φορά προσπαθεί να εκλέξει κοινοβούλιο η Βουλγαρία

Πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τις κυβερνήσεις τους.

Δημοσίευση 10:42’

Πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τις κυβερνήσεις τους.

Οι πολίτες του Μαυροβουνίου προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή προέδρου, με τον εδώ και χρόνια πρόεδρο της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς να ανταγωνίζεται δυτικοτραφή οικονομολόγο που δεσμεύεται να βγάλει τη χώρα από την κρίση, η οποία σημαδεύτηκε από την αποτυχία δύο κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, 21.00 ώρα Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων για το αποτέλεσμα, με βάση δείγμα του εκλογικού σώματος, αναμένονται περίπου δυο ώρες αργότερα.

Ο Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα του Μαυροβουνίου από τη θέση του προέδρου ή του πρωθυπουργού για 33 χρόνια, μετά την κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Οι επικριτές κατηγορούν εδώ και καιρό τον πρώην κομμουνιστή και την παράταξή του, το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), για διαφθορά, για σχέσεις με οργανωμένο έγκλημα και για το ότι κυβερνούν τη μικρή αυτή χώρα της Αδριατικής, η οποία εξασφαλίζει κυρίως έσοδα από τον τουρισμό, ως φέουδό τους, ισχυρισμούς που οι ενδιαφερόμενοι διαψεύδουν.

Ο αντίπαλός του είναι ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, 37 ετών, πρώην υπουργός Οικονομίας και αναπληρωτής επικεφαλής του κινήματος «Ευρώπη Τώρα» που δεσμεύθηκε να πατάξει τη διαφθορά, να βελτιώσει το επίπεδο ζωής και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Σερβία.

Ο Τζουκάνοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 35,37% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 19 Μαρτίου, ενώ ο Μιλάτοβιτς 28,92%, κάτι που σήμανε πως ήταν απαραίτητος ο δεύτερος γύρος των εκλογών, αφού κανείς από τους δύο δεν εξασφάλισε πλειοψηφία 50%, με τους αναλυτές να προβλέπουν αμφίρροπη μάχη.

Οι σημερινές κάλπες έρχονται ύστερα από ένα χρόνο πολιτικής αστάθειας, με δύο κυβερνήσεις να ηττώνται σε ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και βουλευτές να έρχονται σε διένεξη με τον Τζουκάνοβιτς λόγω της άρνησής του να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Φινλανδία: Οι ψηφοφόροι εκλέγουν νέο κοινοβούλιο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τα τρία μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται σε στενή απόσταση μεταξύ τους, αφήνοντας την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν να παλεύει για τη θέση της.

Το συντηρητικό κόμμα Εθνική Συμμαχία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Πέτερι Όρπο, έμοιαζε να έχει μικρό προβάδισμα πριν από την εκλογική διαδικασία — ωστόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται ελάχιστα έναντι του ακροδεξιού κόμματος Οι Φινλανδοί της Ριίκα Πούρα και των Σοσιαλδημοκρατών της Μάριν.

Τα εκλογικά τμήματα στη βορειότερη χώρα της ΕΕ θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα με βάση ψήφους που έχουν κατατεθεί εκ των προτέρων αναμένεται να γίνουν γνωστά αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ τα προκαταρκτικά τελικά αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα περί τα μεσάνυχτα.

Η Μάριν, 37 ετών, είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από τα τέλη του 2019, επικεφαλής κεντροαριστερού συνασπισμού πέντε κομμάτων. Ο υποψήφιος του κόμματος που βγαίνει πρώτο παραδοσιακά αναλαμβάνει τη θέση του πρωθυπουργού στη Φινλανδία —αυτός ο άγραφος κανόνας ακολουθείται χωρίς εξαίρεση από το 1987— με προϋπόθεση ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δίνουν αμφίρροπη μάχη, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να γράψει νέα σελίδα στην Ιστορία της με την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

Βουλγαρία: Στις κάλπες για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια

Για πέμπτη φορά μέσα σε δυο χρόνια —ρεκόρ στην ΕΕ—, οι ψηφοφόροι στη Βουλγαρία, στα όρια της υπομονής τους, καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο και τον διχασμό όσον αφορά την υποστήριξη της Σόφιας στην Ουκρανία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε όταν εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν διότι κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις προηγούμενες, οι οποίες διεξήχθησαν πριν από μόλις έξι μήνες.

Ο ελπίδες που γέννησε το κύμα μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της διαφθοράς το καλοκαίρι του 2020 μοιάζουν πια πολύ μακρινές στη χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO, που έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως δυο φιλοδυτικές παρατάξεις θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος.

Η κεντροδεξιά συμμαχία GERB-SDS του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, 63 ετών, και το φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις συντηρητικό μπλοκ PP-DB του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, 42 ετών, φέρονται να συγκεντρώνουν περί το 25-26% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Μετά την πτώση του κ. Μπορίσοφ, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία, δεν έχει αναδεχθεί κάποιο κόμμα ικανό να εξασφαλίσει μεγάλο ποσοστό ή κάποια σταθερή συμμαχία και οι προσωρινές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο οικονομικός μαρασμός που επέτειναν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και ο διχασμός σε μια χώρα ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Μόσχα, που διχάζεται για τη βοήθεια στο Κίεβο, επιτείνουν το κλίμα απογοήτευσης.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00. Οι δημοσκοπήσεις εξόδου θα ακολουθήσουν λίγη ώρα αργότερα, όμως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται προτού περάσουν ως και τέσσερις ημέρες.

Η αγωνία αρκετών Βουλγάρων είναι ότι από τις σημερινές κάλπες θα προκύψει η ίδια ισορροπία δυνάμεων και άρα το πολιτικό αδιέξοδο θα αναπαραχθεί, την ώρα που ο πληθυσμός αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, βυθίζεται στη φτώχεια και καταγγέλλει την αξιοθρήνητη κατάσταση του συστήματος υγείας.


σχετικα αρθρα