current views are: 18

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση15:38

Σεισμός: Καρφιά Παπαζάχου για την κόντρα Τσελέντη-Παπαδόπουλου – «Ας επικεντρωθούμε στους μετασεισμούς»

Ο σεισμός στην Εύβοια έφερε στην επιφάνεια και την κόντρα των σεισμολόγων.

Δημοσίευση 15:38’

Ο σεισμός στην Εύβοια έφερε στην επιφάνεια και την κόντρα των σεισμολόγων.

Καρφιά από τον καθηγητή Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος για την κόντρα των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος και τόνισε:

«Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοηθήσουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσει την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας».

Με αυτό τον τρόπο ο καθηγητής Γεωφυσικής επέκρινε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων που ήρθαν πάλι στην επιφάνεια με αφορμή τους δύο ισχυρούς σεισμούς στη νότια Εύβοια και αναφορικά με τη δυναμική του ρήγματος που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο.

«Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν και γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, προτρέποντάς τους να αναζητήσουν ασφαλή διαμονή.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.

 

Νέα κόντρα ανάμεσα σε Τσελέντη και Παπαδόπουλο – «Αυτά είναι γελοία» (Βίντεο)

1 49

Ο σεισμός στην Εύβοια  δεν έφερε μόνο αναστάτωση στους πολίτες, αλλά πυροδότησε την κόντρα μεταξύ των σεισμολόγων. Στον απόηχο των δυο ισχυρών σεισμικών δονήσεων που αναστάτωσαν  Εύβοια και Αττική, άγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε σεισμολόγους .

Συγκεκριμένα Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Παπαδόπουλος έβγαλαν τα ξίφη τους και άρχισαν να κονταροχτυπιούνται, αναιρώντας ο ένας τις εκτιμήσεις του άλλου.

Υπονοούμενα Παπαδόπουλου

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ασυνεννοησία των σεισμολόγων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος – χωρίς να τον κατονομάσει – αναφέρθηκε στον κ. Τσελέντη, λέγοντας πως «δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

«Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το πούμε, χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερη συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει να φτάσει» κατέληξε.

 

Στην αντεπίθεση ο Τσελέντης: «Αυτή η καρέκλα έχει καρφιά»

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε στην εκπομπή του MEGA και έδωσε τη δική του αιχμηρή απάντηση, σε όσα είπε ο συνάδερφός του νωρίτερα. «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες» είπε αρχικά, εμφανώς εκνευρισμένος.

«Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να ‘μαζέψω’ τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

 


σχετικα αρθρα