current views are: 9

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση07:55

Σεισμός – Λέκκας: «Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι μάρμαρα, που δεν ενισχύουν τις εντάσεις»

Τι προβληματίζει τον Ευθύμιο Λέκκα το νέο ρήγμα – Σεισμός και στην Κεφαλλονιά

Δημοσίευση 07:55’

Τι προβληματίζει τον Ευθύμιο Λέκκα το νέο ρήγμα – Σεισμός και στην Κεφαλλονιά

«Ο σεισμός έχει προέλθει από τον ίδιο εστιακό χώρο, από τον ίδιο σεισμογραφικό χώρο ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μισός στην ξηρά και μισός στη θάλασσα από ένα ρήγμα το οποίο δεν γνωρίζαμε ως τώρα.» επισήμανε ο Πρόεδρος της Αντισεισμικής Προστασίας, κ. Ευθύμης Λέκκας, με αφορμή τη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 22:06 στην Αττική.

«Όπως έχω τονίσει και το πρωί είναι ένα ρήγμα το οποίο δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια. Δεν ξέρουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, συνεπώς εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα είναι να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη και για τον σεισμό χώρο αλλά και για τη συνέχεια του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Εύβοιας και ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

To εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,8 χλμ.

Παρότι δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές στην Εύβοια, ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, ώστε να ταρακουνήσει και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σεισμός - Εύβοια

Σεισμός και στην Κεφαλλονιά

Για την σεισμική ακολουθία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός στην Κεφαλλονιά είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός και δεν θα πρέπει να τον συνδέουμε με αυτόν της Εύβοιας. Από χθες το πρωί έχει εκκινήσει μία έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, κοντά στο χωριό Ζάρακες. Είχε κάνει και κάποιους μικρούς σεισμούς πριν από χθες. Άρχισε χθες με ένα 5,1 Ρίχτερ τον οποίο υποβαθμίσαμε στη συνέχεια σε 4,9 Ρίχτερ», είπε αρχικά.

«Έπειτα έγινε στις 7 το πρωί ένας σεισμός περίπου 4 ρίχτερ και στη συνέχεια είχαμε περίπου 5 σεισμικές δονήσεις, που θεωρήσαμε ότι θα υπάρχει εκτόνωση. Μετά επανήλθε η σεισμική δραστηριότητα, με σεισμό της τάξεως των 5, 1 βαθμών. Και οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές και στην Αττική και στην Εύβοια», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

«Κάθε δραστηριότητα αναλύεται για να δούμε την μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή. Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν έχει προκαλέσει κάτι το αξιόλογο στην περιοχή. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις. Στην περιοχή δεν έχουμε προβλήματα. Ο δομημένος ιστός της περιοχής είναι αρκετά ισχυρός εκτός από κάποια παλιά σπίτια», ανέφερε σχετικά με ενδεχόμενες υλικές ζημιές στις περιοχές της Εύβοιας όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός.

Σεισμός

Τι προβληματίζει τους ειδικούς;

«Μας προβληματίζει με την ένα ότι πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουμε επικοινωνήσει και με τον περιφερειάρχη και με τους Δήμους της περιοχής. Είμαστε και σε επαφή με το αρμόδιο υπουργείο. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν έχει σχέση με άλλους σεισμούς στον ελληνικό χώρο. Είμαστε στον ίδιο χώρο, αλλά δεν επηρεάζει το ένα το άλλο», σχολίασε ο κ. Λέκκας για την σεισμική ακολουθία.

Για την παρακολούθηση του φαινομένου, είπε κλείνοντας ο κ. Λέκκας πως, «πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες. Το φαινόμενο του σεισμού είναι ένα περίπλοκο φαινόμενο το οποίο δεν βλέπουμε και προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μέσω οργάνων. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί ή να καταγραφούν οι διαδικασίες πριν τον σεισμό. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ου έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα».


σχετικα αρθρα